1986. sügisel kogus muusik ja helilooja Gunnar Kriik kokku ansambli “Vanaviisi”. Eesmärk oli mängida Eesti rahvalikku muusikat ja rahvamuusika töötlusi. Ansambli sünniaeg langes kokku rahvusliku ärkamisajaga ja laulva revolutsiooniga, nii saidki kuulsaks Kriigi rahvuslikud laulud, näiteks “Oma Maa”, “Juured”, “Eestimaa Laul”, aga ka Vanaviisi teise liikme ja Õllesummer Festivali ühe asutaja Riho Rõõmuse loodud “Vanaviisi valss” jpt.

Ansambel Vanaviisi oli ka Õllesummeri sünni juures. 1990. aastal kirjutas Riho Rõõmus 5-6 õllelaulu, lisati ka merelaule ja ühe suvetuuri kava oligi koos. Tuuri nimeks sai “Õllesummer”. 1990. aasta sügisel toimus Lauluväljakul 2-päevane barbeque-festival, mille programmi nimeks sai “Õllesummer” ja kahel päeval oli laval taas Vanaviisi oma õllelauludega.

Ka 1993. aastal Tartu Näituste messikeskuses toimunud “Õllesummeril” oli Vanaviisi n-ö igapäeva bänd. 1994. aastal toimus juba esimene festival Õllesummer, sedapuhku Eesti Näituste messikeskuses. Igal päeval astus üles ka Vanaviisi, milles Õllesummer idee autor Riho Rõõmus veel kaasa laulis.

Viimastel aastatel on Vanaviisi repertuaar täienenud rea noorte heliloojate loominguga ja muutunud tantsulisemaks, samas pole unustatud vanu haid ärkamisaegseid laule, mida Eesti rahvas ikka ja jälle tahab kaasa laulda.

23ndat korda toimuv Õllesummer Festival toimub 6.-9. juulini Tallinna Lauluväljakul.

Jaga
Kommentaarid