Varem Eurolaulu konkursi nime all toimunud lauluvõistlus tegi läbi muutumise ning esimest korda 2009. aastal peetud lauluvõistluse võitis Urban Symphony lugu "Rändajad", mis Eurovisionil Eesti 6. kohale tõi.

Järgmisel aastal peetud võistluse võitis aga Robin Juhkental, kel tänagi peetavas finaalis laulda tuleb. Täna esitab noormees laulu "Troubles" koos bändiga The Big Bangers, 2010. aastal Malcolm Lincolniga, kellega aga Eurovisioni finaali lugu "Siren" ei pääsenud.

2011. aastal Eestit esindanud Getter Jaani tõi hoogsa looga "Rockefeller Street" aga koju lõppvõistluse 24. koha, sellest aasta hiljem õnnestus aga Ott Leplandil Euroopa "Kuula" sõnum viia nii paljude kuulajateni, et see tõi ta kuuendaks.

2013. aastal võistles Malmös Eesti au ja laulumaa tiitli eest Birgit Õigemeel looga "Et uus saaks alguse", mis kahjuks staarisaate võitja 20ndale kohale asetas.

Eelmisel aastal Kopenhaagenis toimunud lauluvõistlusel püüdis näidata Tanja Mihhailova midagi nii amazingut, et isegi oma silmi ei usutud, sest peeti üliinimlikuks korraga laulmist ja sellist koreograafiat, ning tipptasemel etteaste ei jõudnud kolme minutiga rahva teadvusesse. Lugu ei pääsenud poolfinaalist kaugemale.

Kui veidi teatavat mustri kordumist oodata, siis on sel aastal lootust, et Eesti taas pärast madalamaid kohti ning mittefinaalipääsu end kuuendaks, kui mitte kõrgemale kohale laulda suudab.

Enne Eesti Laulu peetud Eurolaulu võistluse ajalugu ulatub aga aastasse 1993, mil Janika Sillamaa looga "Muretut meelt ja südametuld" Eestit esindades kahjuks poolfinaalist edasi ei pääsenud. Esimene Eurolaul toimus ETV stuudios 19. veebruaril 1993 ning võistlusel võistles Janika Sillamaa vaid iseendaga, osaledes kaheksa lauluga, millest žürii sobivaima valis.

2008. aastani Eurolaulu nime all toimunud võistluse edukaimaks perioodiks võib pidada aastaid 1999-2002, mil Evelin Samuel & Camille looga "Diamond of night" 6. koha tõid, Ines ja "Once in a lifetime" Eesti 4. kohale laulis, mis järel Tanel Padar ja Dave Benton seni ainsatena Eurovisioni ka võitsid.

Sellega aga eestlaste edu veel ei piirdunud ning Eestis toimunud lauluvõistlusel sai Sahlene looga "Runaway" kolmanda koha.

Siis tuli aga allakäik: kui Rufusel õnnestus pääseda finaalvõistlusel 21. kohale, siis sellele järgnes 6 aasta pikkune madalseisude jada.
Eestil ei õnnestunud aastatel 2004-2008 isegi finaali kordagi pääseda. Viimane Eurolaul, mis valiti selle nime all ja sellisel kujul oli "Leto Svet" aastal 2008.