Palun olge kenad ja kirjeldage kogu kontseptsiooni sünnilugu? Ja mis üldse seob Vanameest Eesti lauluga?

Natuke oli tegu, nagu vahvate asjadega ikka, vedamisega. René Vilbrel oli selleks aastaks mõeldud konseptsioon sisustada vaheklipid Eesti vanasõnadega, sest neid on tõepoolest väga palju ja ka väga jaburaid. Ta oli meie multikat internetis juba kaua jälginud ning vanasõnad ja Vanamees sulandusid väga lihtsalt üheks ideeks kokku. Ta võttiski ühendust ja saatis meile vanasõnu, mis olid teiste seast silma jäänud, ja hakkasime kohe nende peale genereerima Vanamehe juhtumisi.

Heidy Purgaga vesteldes sain teada, et animeeritud vaheklippide soovini lavashow kujundamisel jõuti üsna hilises etapis ja see tähendab, et Teil oli tempo peal ja pinget poole rohkem. Kuidas selle probleemi lahendasite?

Esiteks on nende vaheklippidega alati ju olnud tamp peal, me ei ole esimesed, kes kiirelt kõike tegema pidid. Kurikuulsad “Pean saama Eurovisioonile, muidu suren” klipid filmiti ju üles kahe päevaga. Aga lahendasime selle magamata öödega, mis muud. Ühel hetkel läks meie kõigi elurütm selliseks, et öösel tegime animatsiooni, päeval magasime ja õhtul, kui teised inimesed töölt koju tulid, võtsime meie jälle nukud välja ja asusime pildistama. Enne animeerimist tegime ka väga detailse plaani kõikide vajalike tegevustega, et sel moel endal silma peal hoida ja mitte ajaliselt uitama jääda.

Palun iseloomustage Vanameest. Ja mis tema tulevik toob nüüd, kui ta staar on?

Vanamees on eestlase must külg. Väga üle paisutatud ja väga äärmuslik küll. Meil kõigil on vigu ja külgi oma isiksuses, mille üle võib-olla uhke ei olda, meie lajatasime need vead letti ja näitasime neid täies hiilguses. Sest eestlastel on ka imetabane oskus oma vigade üle naerda, ega nende varjamine kedagi aita. Ja tuleviku suhtes? Veel ei tea ja hetkel tahaksime natuke hinge tõmmata. Kindlasti jätkame oma Youtube’i seriaali, sest meile lihtsalt väga meeldib seda teha. Aga hellitame ka lootust, et ehk nüüd, kus tema karakter on laiemalt teada, saame hakata teda tihedamini ka laiemale publikule näitama.

Kes oli klippide sihtgrupp? Tüürin küsimusega selle suunas, et Eesti laulu vaatavad suures osas ka lapsed. Et veidi ebasobiv oli kohati. Milleks see kõik?

Klippide sihtgrupp on Eesti Laulu vaataja, mis laias plaanis tähendab publikut lastest pensionärideni. Sellise sihtgrupiga on üsna garanteeritult nii, et ega kõigile ju meeldida ei saa. Eriti nii vastuolulise tegelasega nagu seda on Vanamees. Esmalt ei näe me ise, et nüüd midagi niivõrd kohatut klippidesse panime, et ükski laps seda näha ei võiks. Samuti uurisime ka pärast saadet tuttavate käest järgi, kuidas nende lapsed selle kõik vastu võtsid, ning seni pole veel kuulnud, et oleks midagi vastukarva olnud. Lõpuks on see ju lapsevanema enda otsustada, kas ja mida ta oma lapsel vaadata laseb. Teiseks — kuigi lapsi võis vaatajate seas olla palju, ei ole Eesti Laul siiski lastesaade. Multika formaat võib ehk esmalt tunduda pigem lastele suunatud asi, aga meie oleme esimesest osast alates teinud seda kõike vanuserühmi silmas pidamata, kõigile, kes seda vaadata tahavad. Ning kuna meid kutsuti neid klippe tegema meie eelneva loomingu põhjal, siis me ei tee ka kannapööret publiku tõttu — niiviisi ei oleks see enam meie asi ja teiste kingadesse me ei sobi.

Ja viimaseks…kes olid Teie lemmikud Eesti laulu osalised?

Tõnis Mägi, kes kiitis meie tegelast.