Esialgse 10 osaleja asemel otsustati, et edasipääsu võimalust “Eesti selgeltnägijate tuleproovi” väärib rohkem osalejaid ning edasi said pereisa Toomas, tarokaartide panija Anete, teispoolsusega suhtlev Liina, nõid Mari-Liis, tudeng Helen, müügimees Remi, nõid Alisa, diskor Ervin, Helve, kes näeb inimesi läbi, turvaäris tegutsev Martin, endine kaitseväelane Kalle ja mõtetelugeja Washtara.

Möödunud aasta suve lõpul leiti Tori alevis kummalistel asjaoludel surnud Ahto, kes elas Pärnu jõe lähedal suures ja tontlikus majas. Juhtunul oli vaid üks tunnistaja, kes on nüüd juba trellide taga, kuid kas vangis istub õige inimene ja mis tegelikult juhtus? Sünge juhtumi niidiotsi asusid lahti harutama tuleproovi sensitiivid, ent juba saate esimeses katses hiilgasid vaid vähesed.

“Eesti selgeltnägijate tuleproovi” castingul hiilgas oma võimetega müügimees Remi, kuid saate esimest katsumust ei paistnud ta tõsiselt võtvat ja ajas oma käitumisega saatejuht Urmas Eero Liivil lausa kopsu üle maksa. “Metsamehe nägu,” sõnas Remi ohvri fotot silmates, aga midagi tarka ta lisada ei osanud. “Kui sul joppas ja sa tulid lihtsalt pulli tegema, siis on praegu õige koht seda öelda. Mul on küll selline tunne, et sa teed praegu pulli,” polnud Urmas Eero Liiv mehe suvaliste pakkumistega rahul.

Remi soovis siiski edasi nuputada, kui ülesande lahendamise asemel suutis ta Liivi närvid ootamatult pingule kruvida: “Enesetapp. Poos ennast üles. Kui ei poonud, siis kukkus alla. Kui ei kukkunud alla, tööriistadega siis?” jätkas ta huupi pakkumist, kuid Liivi kannatus katkes: “Sümboolselt, enda kui nõia võid sa siia üles puua praegu.”

Fotokollaaž: TV3

Katsumuses hiilgasid Kalle, Mari-Liis, Helve, Ervin ja Toomas — eriti just viimane, kes tunnetas isegi seda, et Ahto oli olnud kimpus alkoholiga ja üle elanud ka infarkti. Mari-Liisi ja Anete hinnangul oli tegemist enesetapuga, Kalle, Ervin, Helve ja Toomas nägid aga mõrva. “Nad ei saanud omavahel hästi läbi. Tunnetan, et seda isa enam elavate kirjas pole,” sõnas Toomas. “Arvan, et kellegi kuri käsi on tema surmale kaasa aidanud. Selle isa surma ja tapmisega on seotud ka tema poeg. Pigem poeg oli tema surmale kaasa aidanud.”

Just Alvar on see, kes oma isa tapmise eest hetkel vangis istub. Noormees küll kinnitas politseile, et nägi oma isa enesetappu sooritamas, kuid uurijad teda ei uskunud. Ahto surnukeha leiti küll Tori silla jõest, kuid tema hingamisteedes polnud vett. Seega Ahto ei uppunud, vaid suri tõenäoliselt enne vette kukkumist. Samuti oli kummalisel kombel tema keha külge raskuseks seotud üks hantel. Mehe tütar Kätlin tuli saatesse lootusega, et tema vend polnud isa surmas süüdi, ent äärmiselt täpsete detailidega tema usaluse võitnud bioenergeetik Ervini teooria tekitas naises kahtlusi.

Saate teiseks katsumuseks seati sammud Lasnamäele, kus ootas ees pealtnäha tavaline naisterahvas Liivika, kellega juhtus 35 aastat tagasi aga midagi harukordset. Teist niisugust inimest Eestis polegi ja ka mujal maailmas on selliseid juhtumeid esinenud äärmiselt vähe. Helen pakkus uforöövi ja Anete nägi armudraamat, aga õige vastuseni jõudsid vaid Helve ja Alisa.

Martin liikus õiges suunas — kohas, kus katse aset leidis, paiknes omal ajal Tallinna loomaaed. “Lõvi on siin,” pakkus Helve metslooma rünnakut ja õigus tal oligi. Liivika oli 36 aastat tagasi loomaaias praktikant ja täpsemalt töötas ta kiskjate osakonna talitajana. Ühel päeval läks ta lõvidele räimesid söötma, kui sattus ootamatult ühe isase lõvi lõugade vahele ja kaotas seetõttu oma parema käe. “Eks ta tuli siis kohe minu juurde, kui ta nägi, et ma tulen talle toitu tooma. Ma ei tajunud ohtu ja see saigi saatuslikuks mulle,” meenutas Liivika.

“Mul on raske öelda, kellel on sellised hambad,” oli ka nõid Alisa õigel teel. “Äkki see oli ilves või kellegi selle moodi,” pakkus ta ning endalegi üllatuseks sai ta hiljem teada, et lahendas katset Tallinna loomaaia esimese asuka ehk ilvese järgi nime saanud sillal. “See lõvi näitas talle, kui tugev ta võib olla. See loomade kuningas ründas sind, aga sina olid ikkagi tugevam,” lisas ta. “Seda ma kartsin, jah. Täppi läks,” lausus pisarate äärel Helve.

“Eesti selgeltnägijate tuleproovi” esimese võistlussaate parimaks kuulutati Helve, ootamatul kombel saadeti koju aga tavapärase ühe asemel hoopis kolm sensitiivi — müügimees Remi, mõtetelugeja Washtara ja tõsieluseriaalist “Prooviabielu” tuntud Helen.

Hea lugeja, kas oled saate kohtunike valikuga rahul? Kelle oleksid sina koju saatnud?