Vana Baskini teatris hiljuti esietendunud «Öökuninganna» on justkui Helgi Sallo (76) jaoks kirjutatud. Tema kehastatud ooperidiivas Ellis on glamuuri ja vimkasid ning mis peamine, tänu sellele rollile kuuleme naist üle pikkade aastate taas laval laulmas.

Kaks aastakümmet tagasi, aastal 1998 tegi Helgi Sallo Estonia teatris enda viimase muusikalavastuse «Hello, Dolly» ja teatas seejärel, et aitab, tema rohkem ei laula. Rahvusooperi toonane esinäitleja lihtsalt tundis viimaseid Dolly etendusi tehes, et laulmisega on nüüd lõpp.

Näitlejanna tunnistab, et mitte keegi tema sõpradest ega tuttavatest pole siiani aru saanud, miks ta nii otsustas. Aga kõik teavad, et kui Helgi ütleb ei, siis on ei.

«Ei, häälega ei juhtunud midagi. Heliseb siiani ja ulatus on olemas. Aga eks ma olen natuke kiiksuga. Mulle tundus, et kõik on juba olnud. Tundsin, et kui ma laulan, ei tule see mul enam siit seest. Nagu mingi tühjus oli,» ütleb ta kätt rinnale surudes.

Millest see tunne tuli, naine seletada ei oska – tema elus oli kõik hästi, ta oli armastatud ja armastas ka ise. «Ometi, nagu ma ütlen, saab laulja siis laulda, kui tal kõlalauad sees helisema hakkavad. Minul enam ei helisenud …»