Pliiniretsepte on palju, aga üks laialt levinud traditsiooniline pliinitegu näeb ette taina ööpäevapikkust kääritamist õlle abil. Nii saavad pliinid erilise kohevuse, krõbeduse ja hapukas-vürtsikas-mõrkja maitse, mis eriliselt hästi harmoneerub pliinide juurde pakutava kalamarja ja sibulaga. Pliinitainasse sobib kõige paremini humalase mekiga hele laagerõlu, näiteks A.le Coqi uus Imperial Gold.


Õllel ja leival on ühine ajalugu ja päritolu, ega asjata õlut vedelaks leivaks kutsuta. Ja mitte ainult niipidi - üks kuulus Prantsuse kokk on leiba ka tahkeks õlleks nimetanud. Sama põhitooraine on põhjuseks, miks õlle ja leiva maitseid nii hästi annab kokku sobitada. Skandinaavia ja Saksa leivaretseptides asendab tihtipeale õlu kas osaliselt või täielikult taina tegemiseks kasutatavat vett või piima. Tihtipeale maitsestatakse õlleleivatainast fenkoli- või aniisiseemnetega, mõnikord ka sinepi või riivjuustuga. Õlleleiva maitsed haakuvad ka küüslaugu, tugevamate ürtide, peekoniga.

Inglaste fish and chips ehk kala ja krõbekartulid on õllega seotud mitmel moel. Kõigepealt on just see roog brittidel üheks menukamaks õllekõrvaseks, aga õlu on asendamatu ka kalade paneerimistainas: seal annab õlles leiduv süsihappegaas tainale kohevuse ja kerguse, lisaks värvib õlu kalapalade kooriku isuäratavalt krõbepruuniks. Õlletainasse kastetakse enne friteerimist ka köögivilja, tulemus on sama – tainakoorik saab õllelt nii maitset, krõbedust kui värvi. Kas friteerimistainasse sobib paremini laager, ale, stout või bitter, selles osas pole üksmeelt.

Kuhugi piruka ja pajaroa piirimaale jääb brittide klassikaline õlle-veiselihapirukas: kõigepealt tehakse valmis veiseliha-õlle pajaroog ehk hautis, siis vooderdatakse sügava pirukavormi põhi tainaga, tõestetakse sellele hautis, kaetakse tainakattega ja küpsetatakse seni, kui tainakoorik on kuldpruun. Kasutatakse tumedat õlut või ale´i, mis teeb veiseliha eriliselt muredaks ning lisab maitsele sügavust –väga hästi sobib rikkaliku maitsebuketiga Imperial ale.

Õlle võimekus köögis on peaaegu piiramatu, üllataval moel sobib ta suurepäraselt ka mõnedesse magusatesse küpsetistesse. Just pehmemad ale-tüüpi joogid annavad suhkru, nisujahu, muna ja võiga kombineerides vägagi meeldivaid tulemusi, eriti koos erksate vürtsidega – proovige näiteks õllepiprakooke või õlletainaga õuna-kaneelikooki.