Hiiu Ingel
Kuressaare Merepäevadele on sel aastal seilamas Hiiumaa halulaev Hiiu Ingel. Ingel on 16,2 meetrit pikk ja 5,1 meetrit lai. Ingel seilab tuultel tänu purjede 140-ruutmeetrilisele täispindalale.
Halulaev on hiidlaste kõige levinum purjelaev. Kahemastiline kahvelpurjestusega purjekas ehk kaljas on sobiv Läänemere rannikusõiduks. Endistel aegadel vedasid Hiiumaa laevad suurtesse linnadesse küttepuid ning seepärast hakatigi neid halulaevadeks kutsuma.
www.halulaev.ee


Sailor Jerry

Laeva pikkus on 14 meetrit, laius 4 meetrit ja süvis 1,85 meetrit. Mootori võimsus on 120 kilovatti. Laeva kandevõime on 4 tonni ja laeva mass on 22 tonni.
Ükskord ammu oli soomlasel Olavil unistus: ta tahtis purjetada. Ta kogus ajaleheväljalõikeid ja joonistas purjekate pilte. Muidugi oleks ta võinud osta mõne pisikese laeva, aga Olavi ei tahtnud pisikest. Olavi ei tahtnud laeva ka osta, vaid tema soov oli sõiduk oma kätega ehitada ja nii ta alustaski tööd 1977. aastal. Pisikese Optimisti saanuks kiiresti valmis, aga ta ei tahtnud pisikest Optimisti, vaid midagi suurt. Ta tahtis hoopis ujuvat kodu, millega oleks võimalik pensionipõlves soojadel vetel seilata. Ehitus kestis kaua, sest alustada tuli täiesti nullist – emapuust ja kaartest, plankude koolutamisest ja arvutustest. Üheksa aastat kestis ehitus kuival maal ning kuusteist aastat vees. Lõpuks, 25 aastat hiljem, oli purjekas täiesti valmis ning sellega sai seilata mööda merd ning tunda piiritut vabadust. Siis jäi meister aga leseks ning purjekas tundus ühe inimese jaoks kahjuks liiga suur ja meister isegi oli juba vanaks jäänud. Seega jäi purjekas seisma ja paremaid päevi ootama, kuni ühel toredal kevadpäeval 2016. aastal seilati uue meeskonnaga Tallinnasse, et taas inimesi rõõmustada.
Tere tulemast pardale!



Delfin
Delfin alustas teekonda Hiiumaale 2. jaanuaril ning Kärdla sadamasse jõuti juba 5. jaanuaril. Vahepeatused tehti Kökari ja Utö saarel. Laev näitas ennast parimast küljest, pidades vastu ka tugevale tormile. Teel kohati ka takistusi – küll purunes kõrgerõhu toru ja lõppes otsa kütus. Lõpuks jõuti siiski õnnelikult Hiiumaale, et kohalikud merepäästjad saaksid oma 2018. aasta hooaja avatud.
www.sailorjerry.ee/delfin


Muhu Uisk
Muhumaalt saabub kohale ajalooline uisk-tüüpi purjelaev Moonland, mis tegi juulikuus esimesed sõidud täispurjede all. Muhulastel oli uisk sõjapidamises kasutusel juba 10. sajandil ning transpordilaevaks kujunes see 16. sajandil. Viimastel uiskudel olid unikaalse kujuga hiiglaslikud kahvelpurjed. Laeva täispikkuseks on 20 meetrit ja purjede täispindala 148 ruutmeetrit.
www.uisk.ee

Jaga
Kommentaarid