Õllesommeljee Kristjan Peäske annab soovitusi, milliste roogade juurde erinevaid õllesid sobitada. Kui valmistate kala, pajarooga või magustoitu, siis milliseid õllesorte peaks koju varuma?

Toidud, mis sobivad lager-õlledega
Kõige tüüpilisemaks lager-õlleks on näiteks A. Le Coq Premium. See on maitseomaduste poolest kerge, mistõttu seda sobib juua nn januõllena. Peäske sõnul sobivad Premiumi kõrvale ideaalselt olemuselt kergemad road ning pubile iseloomulikud kerged näksimised, nagu küüslauguleivad ja soolakrõpsud. Lager sobib hästi värskendama ka kergelt vürtsikaid Aasia maitseid.
Lager-õllede kategooriasse kuuluva maitselt tugevama Specialiga sobivad kokku šašlõkk, kana barbecue-kastmes, basturma ja rasvasemad kalaroad.

Toidud, mis sobivad pils-tüüpi õllega
Tugevama maitse ja humalase mekiga Tšehhi-tüüpi õllesid, näiteks A. Le Coq Pilsi soovitab õllesommeljee sobitada magus-hapukate maitsetega, mis sulanduvad väga mõnusalt õlle mõrkja maitsega. Näiteks valge kala Bearnaise’i kastmega, mereannid magushapu aasiapärase kastmega ning isegi sushi, mis sobib mõrkja õllega tänu hapukale soja kastmele. Samuti on Teriyaki kana mõrkjama A. Le Coq Pilsiga kindel valik.

Toidud, mis sobivad tumedate õlledega
Ka tumedad õlled erinevad üksteisest suuresti maitsete poolest ja seetõttu tuleks neid ka toiduga sobitada erinevalt. Tõmmu Hiid, mis oma maitselt on tumeda õlle kohta pigem kergem, on tegelikult toiduga sobitamise osas väga mitmekesiselt kasutatav. Kui lager-tüüpi õlu muudab barbecue maitse värskeks, siis Tõmmu tõstab jällegi esile karamelliseid jooni. Seetõttu soovitaks sommeljee suvisel ajal barbecue kõrvale lager-õlut, kuid külmemal ajal jällegi hoopis Tõmmut Hiidu. Lisaks võib Tõmmut Hiidu edukalt sobitada magushapukate tomatiste kastmetega roogadega, nagu näiteks guljašš või suisa räim tomatis. Õlu on mõnus ka klassikaliste Eesti juustudega, kuid sel juhul on oluliseks siduvaks sillaks magushapu moosiline juustu kõrval, näiteks sibulamoos oleks hea valik.

Kõige tuntuma tumeda õlle, tugevamaitselise porteriga, tasub proovida näiteks pikalt küpsetatud pajaroogasid (eriti tore, kui kasutad pajaroa valmistamisel sama õlut), rasvaseid lihatoite, ahjuroogasid ning tummiseid kastmeid. Magusatest roogadest soovitab sommeljee serveerida porterit halvaa, tumeda šokolaadi ja šokolaadikoogi kõrvale. Nimelt hakkab porteris olev karamellisus magususega mängima ning see sobib seetõttu ideaalselt šokolaadiste dessertide juurde.