Sel aastal tegeletakse Kuressaare Merepäevade mõttekojas mereliste ettekannete ja aruteludega ning seoses festivali teemaga ka tuulega. Kõneletakse Saaremaa meretuulepargist, tuulikute taastamisest ja mereturismist. Tuntumad kõnelejad on Mart Jüssi ja Tarmo Soomere. Veel arutletakse tuulepöörisesse sattuvate suhete üle koos Margus Vaheri ja Kati Tootsiga. Huvitava nurga alt läheneb tuulele aga M-Spordi ilmaennustaja Jüri Kamenik. Oma teadmisi saab proovile panna mälumängus Meremälu.

Moderaator Silver Saluri

(Silver on maheda meelega saarlane, kes võtab vabal ajal üles lauluviise ja vahel ohjab ka erinevaid üritusi. Ta on teeninud leiba ajakirjanikuna, tegelenud suhtekorraldusega ning praegu töötab idufirma TransferWise heaks.)
12.00–13.00 Euroopa Komisjoni esindus Eestis arutab teemal „Kuidas mõjutab uus Euroopa Liidu 2021-2027 rahastamisperiood Saaremaad?”
Arutelul osalevad: Katrin Höövelson (Euroopa Komisjoni Eesti esinduse majandusnõunik), Madis Kallas (Saaremaa vallavanem), Karin Närep (Saaremaa valla arendus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja).

Arutelu teemad:
– Kas euroraha on Saaremaal seni mõistlikult kasutatud. Milliseid uusi võimalusi annab suurem ühendvald?
– Ühtekuuluvuspoliitika raha eraldatakse veidi vähem ning maaelu arengu raha oluliselt vähem. Ühtekuuluvusfondide kaasfinantseerimiseks on komisjon planeerinud 45%. Kas need muutused on Saaremaa jaoks suur probleem?
– Mida oleks aastatel 2021-2027 kindlasti vaja Saaremaal ära teha?
– Ühtekuuluvuspoliitika peamised prioriteedid on konkurentsivõime, sealhulgas innovatsioon, digi ja VKEd, millele suunatakse 45% rahast. Samuti on olulised kliimamuutustega seotud teemad, näiteks keskkonnasäästlikkus, taastuvenergia ja energisäästlikkus, kuhu suunatakse 30% rahast. Eraldi korraldatakse ka linnaliste piirkondade meede mis on suunatud eraldi Kuressaarele ning sinna kuulub 6% rahast. Kas need prioriteedid on Saaremaale sobivad või oleks vaja midagi muud?

13.15–14.15 Infotund „Euroopa kultuuripealinn Kuressaare 2024”

14.30–15.30 Jüri Kamenik „Tuul – tuntud ja tundmatu”

(Jüri Kamenik on Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna geograafia doktorant ja vabakutseline meteoroloog ja ilmahuviline. Ta on teinud ilmavaatlusi alates 1998. aasta veebruarist ning tema meelisteemad on äike ja pilved. Alates 2009. aastast on ta seotud ilm.ee portaaliga ning korraldanud äikesejahte Baltimaades.)

15.45–16.30 Mihkel Koppel „Tuulikute taastamine”

(Mihkel Koppel on restaureerimisarhitekt. Ta on tegelenud peamiselt vanade majade taastamisprojektide koostamisega Saaremaal, Hiiumaal ja mandril ning projekteerinud ka umbes 40 mitmesugust tuuliku ja vesiveski projekti. Hobi korras peab Koppel Tuulikute Meistrikoda, mis uurib Saaremaa tuulikute ajalugu, kogub restaureerimistöödest ülejäänud kultuuriväärtuslikke tuulikudetaile ja materjalinäidiseid. Koppel nõustab ja aitab tuulikuhuvilisi, kes soovivad ajaloolisi veskeid korda teha või rajada täiesti uut traditsioonilist tuulikut alates materjalivarumisest kuni teostamiseni.

16.45–17.45 Mäng „10 üllatust mere kohta”

Lihtsa mänguga soovime pöörata tähelepanu mere tervisele – kas sel läheb järjest paremini või halvemini? Mäng pakub uusi teadmisi mere kohta ega vaja mingisuguseid eelteadmisi. Osalejate vanusel ja arvul piiri ei ole – saab tulla nii üksi, pere kui ka sõpradega.
Muuhulgas saab teada, miks joonistati keskaegsetele kaartidele merekoletisi, mitu merekonteinerit läheb igal aastal maailmas kaotsi ja miks on haid kõige tähtsamad ookeanikalad.
Mängu korraldavad Katrin Pärgmäe ja Karl Oskar Villsaar Arengukoostöö Ümarlauast. AKÜ töötab kolme eesmärgi nimel: ühiskond, kus hinnatakse inimest; loodus, mis ei saa otsa ja majandus, millest võidavad kõik.
Koduleht: www.terveilm.ee
Facebook: Terveilm

18.00–19.00 Tarmo Soomere „Eesti tuulised rannad ja rahutu rannikumeri”
Eesti on paradiislik paik, kus aastaajad vahelduvad kindlas rütmis ning suvi ei ole liiga kuum, sügis liiga pikk, talv liiga külm ega tuuled liiga tugevad. Sellise koha on ühisel jõul kujundanud Põhja-Atlandilt tulevad tormituuled ja Läänemere ebatavaline kuju. Ettekandes tutvustatakse, kuidas nende aastatuhandeid püsinud habras tasakaal toob randa vahel väga kõrged lained, uuristab maad me jalge all ja tekitab üleujutusi, kuid samas toob hapnikurikast vett ka Läänemere kõige sügavamatesse kohtadesse.
(Tarmo Soomere on Tallinna tehnikaülikooli loodusteaduskonna küberneetika instituudi juhtivteadur, ehituse ja arhitektuuri instituudi rannikutehnika professor. Soomere on lõpetanud Moskva riikliku ülikooli matemaatiku erialal, omandanud kaks doktorikraadi ning veetnud õppides ja mereteadlasena ligi 15 aastat mitmetes välisriikides. Teadustöös keskendub Soomere Läänemere lainete ja randade vastasmõju analüüsile kliimamuutuste kontekstis. Ta on ka kahekordne riigi teaduspreemia laureaat ning ta valiti Postimehe aasta inimeseks 2005. aasta jaanuaritormi ulatuse ja ohtlikkuse lahtimõtestamise eest. Teda autasustati 2014. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgiga Eesti rannikuteaduse maailmatasemele vedamise eest.)

11. augusti programm on SIIN

Kuressaare Merepäevi toetavad Balbiino, Kuressaare Veevärk, AS Saarte Liinid, OÜ Merinvest, Ouman Eesti OÜ, Kuressaare Hambapolikliinik, Kaseoru OÜ, Saare Ehituspuit OÜ, Klotoid OÜ, Coop, Saaremaa Lihatööstus, Ehitusmees OÜ, Event Center, Saaremaa Spa Hotellid, Saarehotell, Coop pank, Auriga keskus, John Bull Pub, Saaremaa piimatööstus, Elmiku OÜ, Kadi Raadio, Mardi hotell, Javicar OÜ

Jaga
Kommentaarid