Plektrum Festival, mille selleaastaseks teemaks on “Elu?” stardib juba sel neljapäeval kell 19.00 algava kontsertetendusega, mis sel aastal on pisut erinev kui varajasemad festivali avaüritused.

Estonias kohtuvad Saksa ja Eesti kaasaegne klassikaline muusika, seda kontserdil “Bareljeef. Kujundid ja helid” koos suurepärase Plektrumi VJ Emer Värgiga.
Ettekandele tulevad Tulevi, Reinvere, Pärdi ja Maltise teosed. Samuti Saksa helilooja Reinhard Flenderi ning Šveitsi helilooja Fabian Mülleri looming. Malle Maltis ja Fabian Müller loovad spetsiaalselt festivali avakontserdi jaoks uudisteosed, mille kannavad ette NYYD kvartett Eestist ja Nathan kvartett Saksamaalt.

Samal õhtul leiab aset ka teine Plektrum Festivali suurprojekti “Mälupilt”, mida presenteeritakse Vabaduse väljakul.
“Mälupilt” on tervet Eestit hõlmav fotoprojekt, mis jäädvustab Eesti elanike kultuurimälu aastal 2011. Selle tulemusena sünnib digitaalne pildipank, mis kajastab eestimaalaste nägemust tänasest Eestist. Mälupildile saab oma panuse anda SIIN. Mälupildi presentatsioon toimub neljapäeval kell 21.00 Vabaduse väljakul.

Lisaks on samal päeval kell 16.00 Marit Illisoni näituse “Lúmine Ibrentum” avamine Hoovis (Heliose kino hoov, Viru 4) ning kell 17.00 näituse „Ludo Ergo Sum-Olemine on mäng“ avamine Disaini- ja arhitektuurigaleriis Pärnu mnt. 6.

Põnevust jätkub ka nädalalõpuks. Reedel, 9. septembril kell 14.00 toimub Georg Otsa nim. Tallinna muusikakoolis tasuta Saksa nüüdishelilooja prof. Reinhard Flenderi meistriklass, mis on mõeldud nii professionaalidele kui ka muusikaarmastajatele.
Võimalus on tutvuda helilooja loomingu ja kompositsioonitehnikatega.

Õhtu jätkub Hobuveskis kell 19.30 algava kontserdiga “Prosthetic Brain”, mis on valminud videokunstnik Tencu ja muusik Taavi Kerikmäe koostöös, ning sealt edasi F-Hoones toimuva kontserdiööga, kus pakutakse paremikku elektroonilistest live-esinejatest Jaapanist, Saksamaalt, Iisraelist ja Eestist. Erakordne on, et Jaapanist on kohal multiinstrumentalistist ning jazzi, ambienti ja deep house’i legend Kuniyuki, lisaks vallutavad kontserdilava tehnoheeros Glitterbug koos Iisraeli videokunstniku Ronni Schendariga ning Tallinn-Tokyo kiirliinil interkontinentaalselt kihutav Mustad Noodid.
Tantsusaalis tantsitavad teid Raadio 2 õhtused DJd.

Plektrum Festivali laupäev ja pühapäev mööduvad Kanuti Gildis, alates Kunijuki meistriklassist ja skandaalsest USA geeniteadlase ja biokunsti isa Joe Davise workshop’ist “Kuidas luua elu?”. Erakordseid ideid Davisel jätkub, sestap lööge selles ainulaadses töötoas kindlasti kaasa! Õhtul saab nautida mõnusat muusikat kontserdil „Egress“.

Pühapäeval toimub varasemate Plektrum Festivalidega ülipopulaarseks saanud loengusari „Mõttemasin“. Sealgi saab kohtuda Joe Davisega, kelle töid on avaldanud teadusajakirjad Scientific American ja Nature Magazine. Mees on kirjutanud arvukalt raamatuid ning olnud sagedane ja nõutud esineja erinevatel teemadel alates visuaalkultuurist ja lõpetades geneetika, teaduse ja kunstiga. Pärast “Mõttemasinat” toimub Plektrumi kino, kus näidatakse dokumentaalfilmi „Taevas + Maa + Joe Davis“.

Plektrum Festival toimub igal aastal Tallinnas eesmärgiga esitleda ja mõtestada inimese, tehnoloogia ja kaasaegse kultuuri kokkupuutepunkte. 2009. aastal alustas Plektrum teemaderingiga, mis kulmineeruvad käesoleval festivalil: seni on arutletud virtuaalreaalsuse temaatikal küsides “Kas sa elad reaalsuses?”. Seejärel tutvustati publikule robotit kunsti ja kultuurinähtusena hüüdlasega “Kas sa armastaksid robotit?”.

Tänavune Plektrum jõuab virtuaalelu ja tehisintellekti juurest tagasi elu eksistentsi küsimusteni, esitades väljakutse teemaga „Elu?“