Koostööleping sätestab koostöö Euroopa filminduse arendamise programmide raames, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja kolmapäeval BNS-ile.

Koostöö puudutab ennekõike filmide ühistootmist, levitamist, professionaalide täienduskoolitust, vastastikust filmiteabe vahetust, filmitehnoloogia arendamist, filminädalate korraldamist ning koostööd filmiturgudel ja festivalidel.

Scandinavian Filmsi juhatuse esimees Jan Erik Holst märkis, et raamlepingu allkirjastamine iseenesest ei taga Põhjamaade ja Baltimaade filmikoostööd, kõige määravam on filmiorganisatsioonide ja filmiettevõtete koostöö aktiivsus.

Scandinavian Films on tegelenud kultuurivahetusega Põhja- ja Baltimaade vahel juba kümme aastat, vastastikku on korraldatud filmipäevi ja vahendatud filmiprogramme festivalidele.

Aeg on küps arendada koostöö uuele tasandile ehk filmide koostootmisele, ütles Holst.

Baltic Filmsi juhatuse liikme, Eesti Filmi Sihtasutuse peadirektori Riina Sildose sõnul on koostöölepingu sõlmimine oluliseks tähiseks eesti kinematograafia arengus.

“Eestis ei ole praegu võimalik toota pikki mängufilme üksnes oma jõududega,” ütles Sildos.

Tema sõnul keskendub kogu Euroopa filmitööstus aina enam rahvusvahelistele koostööprojektidele.

“Eesti pole selles mõttes mingi erand,” lausus Sildos. Tema sõnul valmib aprillis uus eesti-läti koostööfilm “Head käed” ning töös on soome-eesti ühisprojekt “W.O.I.T.K.A. Metsavennad”.

“Koostöö tootmises tagab meie filmidele ka suurema leviala,” rõhutas Sildos.

Baltic Films loodi kümme aastat tagasi Saksamaal Lübecki filmifestivalil Eesti, Läti ja Leedu kinoliidu initsiatiivil.

Scandinavian Films ühendab Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Islandi filminstitutsioone.

Pärast Berliini rahvusvahelise filmifestivali lõppu, kus Baltic Films tutvustab Baltimaade filmi ühisstendil, on Baltic Filmsi järgmine projekt Eesti, Läti ja Leedu filmindusega seotud tegevusalasid kajastava ühise infobaasi loomine.