1. Oma lapse tunnete ignoreerimine või nendega minimaalne arvestamine

Kui laps väljendab kurbust, viha või hirmu, siis tema mõnitamine, alandamine või nende tunnete ignoreerimine annab sõnumi, justkui ei oleks lapsel õigust tunda seda, mida ta tunneb. Sellised vanemad ei saavuta oma lastega kontakti ega õpi neid kunagi tõeliselt tundma. Tulemuseks on puudulik peresuhe.

2. Reeglite puudumine

Kui vanem ei räägi lapsele oma ootustest, siis ei tea ka laps, kuidas on kohane käituda, ega küündi kunagi vanemate ootusteni. Reeglid annavad lapsele võimaluse nendest juhenduda ja mõista, mis on halb ning mis hea. Kui lapsel ei ole reegleid, siis hakkavad nad ise otsima piire, mis on õige ja mis vale. See võib viia probleemse käitumiseni.

3. Üks vanem teeb teist maha

Laps ei saa teada, mis on armastus, kui vanemad seda talle ei näita, vaid on teineteise suhtes vaenulikud. Laps õpib suhtemustreid oma vanematelt.

4. Ülehoolimine

Kui vanem kaitseb lapsi kõikvõimalike probleemide ja emotsioonide eest, siis on lapsel tulevikus oluliselt raskem elada, sest vanem ei hoolitse ta eest igavesti, kuid lapsena ei ole tal olnud võimalus omandada inimlikke oskusi ja kasvatada valuläve.

5. Lapse suhetesse sekkumine

Vanem ei peaks võtma seiskukohta igas lapse suhtes sõpradest õpetajateni. Laps peab ise õppima sotsialiseerumist ja otsustama, mis on õige, mis vale. Vanemad peaksid pakkuma lapsele vundamenti, kuid viimane peab oleme suuteline ka ise õppima ja otsuseid langetama.

Allikas: Huffington Post