Kõrgelt haritud Kristi Ugam on filoloog, giid, tõlk ja õpetaja. Eestis lõpetas ta Tartu Ülikooli Inglise filoloogia erialal ja Hollandis prestiižika Leideni Ülikooli keelelingvistika erialal.

Kristil on piisavalt teadmisi ja enesekindlust, et laias maailmas läbi lüüa, kuid patriotism tõi ta tagasi juurte juurde Hiiumaale. Iseseisev naine elab üksi pisikeses talumajas ja püüab seda järk-järgult korrastada. Teda ümbritsevad raamatud ja vanad asjad.

Kristi retseptid:

Esimene eelroog: Käkisupp

Vaja läheb:
rasvast soolatud sealiha
sibulat
odrajahu
vett
soola

Valmistamine:
Lõika liha tükkideks ja pruunista sibulaga pannil. Sega sisse nii palju odrajahu, et jahtunult saaks neist pallikesi veeretada. Lase segul jahtuda. Vooli segust pallikesed ja pane keevasse vette. Käkkide keedes muutub vesi tummiseks, tekib nn ’viu’. Kui käkid on vee peale tõusnud ja põhja vajunud, on supp valmis.

Teine eelroog: Raha ja puhkuse salat

Vaja läheb:
rohelist salatit
värsket kurki
marineeritud kurki
hapukapsast
tomatit
sibulat
tilli
rohelisi herneid
maisi
oliive
ananassi
feta juustu
kodujuustu
praetud liha
suitsulõhet

Valmistamine:
Tükelda ja sega värsked ained ning lisa konserveeritud ained. Liha küpseta pannil sibulatega ning lisa salatile. Kaste valmista salatile maitse järgi.

Pearoog: Hütspot

Vaja läheb:
1 osa veiseliha
1 osa sibulaid
2-3 osa porgandeid
2-5 osa kartuleid
vett
soola
piima
võid
muskaatpähkleid
pipart

Valmistamine:
Pane liha vette keema, lisa soola ning lase tubli tund keeda. Koori kartulid ja porgandid. Puhasta sibulad. Haki sibulad ja porgandid väikesteks tükkideks. Lisa köögivili ja keeda samuti liha juures pehmeks. Võta liha välja ja hoia soojas. Tambi köögivili pudruks ja sega sisse piim ning või, vajadusel keeduvesi. Maitsesta pipra ja muskaatpähkliga. Serveeri lihalõiguga. Vala peale loomaliha puljongit. Võta juurde hapukaid konserveeritud köögivilju (marineeritud või hapukurk, hõbesibulad) ja/või väga vähese suhkruga sisse tehtud õunamoosi.

Magustoit: Inglise-Kristi martsipanikook

Vaja läheb:
rosinad
banaan
datlid
ploomid
aprikoos
mandlid
India pähkel
sarapuupähkel
Kreeka pähkel
suhkur
või
sool
küpsetuspulber
martsipan
munavalge
tuhksuhkur
glüteriinist glasuur

Valmistamine:
Sega meelepäraseid kuivatatud puuvilju (n rosinaid, banaane, datleid, ploome, aprikoose) ja pähkleid (n mandleid, india pähkleid, sarapuupähkleid, kreeka pähkleid), lisa suhkrut, võid, soola, küpsetuspulbrit. Lase paar päeva seista, võid ka üle valada kuuma veega. Kui puuvili on pundunud, küpseta aeglasel tulel. Inglise kooki võiks aga säilitada hoopis 3 kuud. Suured pühad ja üritused on ju ette teada. Kui on aega kooki nii kaua ette teha, siis säilitatakse seda plekkkarbis tuhksuhkrus; aeg-ajalt võetakse välja ja immutatakse millegi konjakilaadsega. Kui kook on täielikult jahtunud ja tahkunud kata kook tuhksuhkrus lahti rullitud martsipanikihiga. Martsipan kata munavalgevahust, tuhksuhkrust ja glütseriinist glasuuriga. Glasuur võib olla vedelam – mida saab peale määrida – või paksem – mis ka rullitakse lahti ja siis tõstetakse ettevaatlikult koogile. Kook kaunistatakse piparkoogiglasuurilaadsete kaunistustega ja suhkru- ja/või martsipani figuuridega.