Märtsi keskel välja kuulutatud loodusteemaliste lausungite konkursile "100 soovi ja palvet" on tänaseks esitatud juba ligi 60 loodusega seotud mõttetera, soovi või palvet nii eesti kui vene keeles. Konkursi žürii tööd juhib Doris Kareva ning oma lausungeid saab esitada ja teiste omi hinnata kampaania veebilehe kaudu mai lõpuni.

Käivitunud on ka koolilastele mõeldud konkurss „100 looduse postkaarti“, selle patrooniks on kunstnik Navitrolla.

Kõik kokandushuvilised on aga oodatud oma oskusi proovile panema konkursil “100 tordiretsepti”, mille abil soovib RMK propageerida Eesti rikkalike metsaandide kasutust toidus. Nii soolaste kui magusate tortide, mille puhul on kasutatud metsaande, retsepte oodatakse 30. juunini, seejärel valitakse Roman Zaštšerinski poolt juhitud žürii ning rahvahääletuse käigus välja parimad tordid, mis küpsetatakse valmis 14. augustiks, kui RMK teabepunktides üle Eesti tähistatakse suure ühise tordisöömisega looduskaitse 100. juubelit.

Veel kuulutatakse lähikuudel Heinz Valgu juhtimisel välja konkurss “100 metsapilti”, millega visualiseeritakse looduses liikumise reegleid ning viiakse läbi rahvahääletus eestlaste lemmikpaikade väljaselgitamiseks.

„Aasta jooksul korraldab RMK konkursside kõrval ka üle saja ürituse, mis ärgitavad inimesi loodusesse loovalt ja vastutustundlikult suhtuma,“ ütles RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo. „Näiteks maikuus saab avalöögi nimekate Eesti muusikute kaasabil toimuv matka- ja muusikaürituste sari meie viies rahvuspargis ning aprillis ja mais viime koolides läbi tasuta loodusõppeprogramme.”

“Loodusega koos” kampaania tarvis on Riho Sibula ja Vladislav Koržetsi koostöös valminud ka tunnuslaul „Mets on rohkem kui mõistame mõõta“, mida saab kuulata ja alla laadida kampaania kodulehelt või Facebooki kontolt. Sealt leiab ka täpsema loodusürituste kava piirkondade ja päevade lõikes.

Looduskaitsekampaanias löövad kaasa mitmed tuntud Eesti kultuuri- ja ühiskonnategelased, teiste seas näiteks luuletaja Doris Kareva, muusik Riho Sibul, kunstnikud Heinz Valk ja Navitrolla, loodusemees Hendrik Relve, tippkokk Roman Zaštšerinski, uisutaja Jelena Glebova, telemees Vladislav Koržets, näitlejad Anne Reemann ja Anu Lamp, kunstnik Ruth Huimerind jt.

Kaitsealad moodustavad 18% Eestimaast. Alates eelmisest aastast tegeleb külastuskorralduse tagamisega Eesti kaitsealadel RMK. See tähendab, et oma 13 puhkeala kõrval korraldab RMK külastust ka viies Eesti rahvuspargis ja kõigil kaitsealadel, olles seeläbi suurim looduspuhkuse pakkuja Eestis.

Eelmisel aastal külastati riigimetsa puhkealasid ja kaitsealasid umbes 1,45 miljonil korral.

Eesti looduskaitse sünniks loetakse 14. augustit 1910, mil Vilsandi saare majakavahi ja suure linnusõbra Artur Toomi initsiatiivil ning Riia Loodusuurijate Seltsi kaasabil asutati Eesti esimene looduskaitseala – Vaika linnukaitseala, et tagada sealsete lindudele turvalised pesitsusvõimalused. Täna kuuluvad Vaika saared Vilsandi rahvuspargi koosseisu.