Jah, olgu restorani „algupäraks“ kas või kuubalik, aafrikalik või mehhikolik ninaesine, päevapraena tuuakse lauale ikka ühesugune moodustis.
Päevaprae ostja valib roogade hulgast, milliste nimetused on kutsuvad („Mitmeliha kebab pennedega“, „Lõunamaine sealiha raguu riisiga“, „Kanafilee kooreses seenekastmes“, „Ahjukartuliga kodune hakk-kotlet värske salatiga“) ja hinnaks on väärikad 3-4 eurot.

Mõõdukate ootustega kliendile tuuakse aga lauda... gurmaanide õudusunenägu, mille iga komponendi peale saaks köögikubjas seitse insulti! Eriti hulluks aetakse lauapealne olukord siis, kui toidule on juurde lisatud „kodune“ . Miks me ei suuda „koduseid“ päevapraade päriskodus järgi teha?

Siin tuleb tõenäoliselt käiku nõuka-gurmee ülim saladus. Ka kirjamees Jüri Pino üritas raamatu „Sakuska“ andmetel ebaõnnestunult nõukakotlette järgi teha. Seal jõuti järeldusele, et puudu jäi olulisim komponent – sitt.
Käivad jutud, et see salapärane maitseaine olla välja-väänatis hallist kloorisest põrandakaltsust, mis kunagi kattis maika näol mõne higise stahhaanovlase keha.
Argistel keskpäevadel võib iga maitsja kogeda, et kuidagi on "vanad head" ajad tagasi toodud.

Arvatavasti on iga toidukoha köögis mõneleheküljeline juhend nimega „Päevapraad à la nõukaaegne defitsiit ja ükskõiksus“. Kogemustele tuginedes võib salajast juhendit mingil määral aimata. Kui enese peale vihane oled, proovi järele!

PÄEVAPRAE SALADUSED:

Garneering

Keedukartul (keeda kartulid soolaga maitsestamata vees, lase külmkapis vähemalt ööpäeva „maitset“ imeda ja sinist tooni võtta)

Ahjukartul (ülal mainitud keedukartul tee rasvaga kokku, kärsata ahjus ja lase 3-4 tundi kuivada)

Riis (keeda riisi ilma maitseaineteta tund aega)

Makaronid (ära makarone keeda, vaid vala need lihtsalt kuuma veega täidetud potti, järgmisel päeval hea võtta, menüüs kasuta alati peeneid nimetusi, millised makaronide pakil kirjas – manicotti, penne, farfalloni, gomito jne)

Salat

Värske salat (osta üks kapsas ja üks porgand ja viska riivmasinasse, lase kuivada kuni enam ei lõhna)

Salat (viska riivmasinasse kõik marineeritud köögiviljade ülejäägid, paku seda eriti suvisel hooajal, kui kõikjal on värsket ja vitamiinirikast saadaval)

Viilutatud hapukurk (viska taldrikule, kui salatit ei viitsi teha)

Kaste

Valge kaste (sulata potis kõige odavamat margariini, sega see nisujahuga ning vala peale leige vesi, ära maitsesta – vala seda üle kogu päevaprae, eriti värske salati peale)

Koorene kaste (tee valge kaste, aga kirjuta päevaprae nime lõppu „kooreses kastmes“)

Pruun kaste (lase margariin kärssama, muu kõik on nagu valge kastmega)

Seenekaste (kolme liitri pruuni kastme kohta tükelda üks väike šampinjon)

Praad

Kotlet (proovi saavutada selline kotlet, mis esimese noapuudutuse peale hallikaks pudruks laguneb, vihje: hoia liha pealt kokku, ära maitsesta)

Kodune kotlet (kirjuta menüüsse „kodune kotlet“, kui kotletid juba enne puudutamist laiali lagunesid)

Kebab (kirjuta menüüse „kebab“ kui kotletid ära kärssasid)

Hakk-šnitsel (löö toores kotlet lahtise käega laiaks)

Raguu (keeda liha ja vanu vintskeks kuivanud porganditükke rasvases leemes kuni liha kiududeks laguneb)

Kanafilee (keeda toores kanafilee maitsestamata vees valgeks ja kuivaks tükiks)

Päevasupp

Talupojasupp (vala eilse päevaprae tükeldatud jäänused potti ning lisa vett ja kruupe, keeda kuni tüdined)

Seljanka (vala eilse päevaprae tükeldatud jäänused potti ning lisa vett ja natuke kõige odavamat ketšupit, piisab kuumutamisest)

Püreesupp lihaga (püreesta eilse päevaprae taimsed jäänused lisa vett ning purusta eilne kotlet  sisse, piisab kuumutamisest)

Kalasupp (pane talupojasupi sisse kalapuljongi kuubik)

Koorene kalasupp (vala eilne valge kaste kalasupi sisse)