Viiuldaja, laulja ja pärimusmuusika uuendaja Maarja Nuut on juba mõnda aega rahvusvahelise muusikatööstuse huviorbiidis püsinud. Mullu valiti ta esimese Eesti artistina maineka maailmamuusika sündmuse WOMEX põhiprogrammi, tema kontsertesinemised ja salvestused on pälvinud kiitust nii meil kui mujal ning tema laulu "Üts pruut“ peab isegi Duran Durani laulja Simon Le Bon üheks oma aasta lemmiklooks.

"Maarja Nuut on artist, kes võib Eesti folkmuusika rahvusvahelise publikuni viia. Ta meeldiks nii folgi kui maailmamuusika austajaile, samas ka kaasaegse indimuusika kuulajaile – Bon Iveri, tUnE-yArDs’i, Sigur Ros’i ja Andrew Bird’i fännidele,“ tunnustab värske Wire Prize’i laureaadi läbilöögivalmidust USA plaadimärgi Matador ja muusikakirjastuse Grandstand esindaja Nils Bernstein.

Wire Prize auhinna võitja valiti Tallinn Music Weeki muusikatööstuse proffidest delegaatide poolt 117 festivalil esinenud artisti seast. Maarja Nuudi järel pälvisid enim nominatsioone artpopi trio Badass Yuki, pärimuskütte punt Trad.Attack!, laulja-laululooja Ingrid Lukas ja elektroakustiline kollektiiv Avarus Ensemble.

Reedel, 10. aprillil kell 15:00-16:00 saavad Maarja Nuudi fännid Wire grupivestluses auhinnavõitjaga otse suhelda. Grupiga liitumiseks tuleb aadressilt www.wire.com alla laadida Wire äpp ja lisada kontaktiks tmw-ama@wire.com.

“Maarja toetamine on meile suur au. Ei juhtu just tihti, et fännide ja muusikatööstuse ekspertide arvamus nii tugevasti ühtib. Ootan põnevusega maailma esimest „küsida võib kõike“ stiilis grupivestlust Maarjaga Wire’s,” ütles Wire turundusjuht Siim Teller.

Virumaalt pärit viiuldaja ja laulja Maarja Nuut võtab muusikaloomes eeskuju peamiselt vanade külapillimeeste mängust ja pärimustantsude mustrijoonistest. Kasutades looperi minimalistlikke rütme, loob ta omanäolise helimaailma, kus traditsioonilised tantsulood, laulud ja jutud põimuvad live-elektroonikaga. Tema debüütalbum "Soolo" (2013) pälvis tähelepanu ja tunnustust mitmel pool maailmas, see valiti mõjuka briti folgi ja pärimusmuusika ajakirja fRoots lemmikute hulka ning jõudis ka väljaande kogumikplaadile.

Ka eelnevail aastail Tallinn Music Weekil kõneainet pakkunud Maarja Nuut esines tänavusel festivalil kahel laval – Eesti plaadimärgi Õunaviksi ja Briti plaadikompanii FatCat Recordsi ühisel õhtul Mustpeade majas ning Viljandi pärimusmuusika festivali kontserdil Telliskivi Vaba Lava kompleksis.

Hetkel valmistub Maarja Nuut uue plaadimaterjali salvestamiseks ning kontsertideks Eestis. Ka astub ta peatselt üles Itaalias, Saksamaal, Poolas, Inglismaal, Prantsusmaal ning sügisesel Ameerika tuuril. Samuti jätkab ta õpetamist Viljandi Kultuuriakadeemias ja mitmetel kursustel. Järge ootavad koostöölepingud rahvusvahelise agentuuri ja plaadifirmaga. “Õige pea saab kuulda põnevaid uudiseid,” lubab Maarja.

Värske Wire Prize laureaat plaanib 3500-eurose auhinnaraha kulutada oma muusikainstrumentide ja elektroonilise varustuse uuendamisele.

TMW2015 delegaadid Maarja Nuudist:

„Mõjuv, algupärane, julge“ – Terry O'Brien, English Folk Expo

„Ainulaadse ja äärmiselt hoolikalt planeeritud lavaesinemisega artist.“ – George Prince, SASA Music

"Hämmastav artist, kes omab täielikku kontrolli kogu oma tegevuse üle, luues muusikat, mille juured püsivad sügaval Eesti kultuuritraditsioonis, püüeldes samas millegi uue poole ning mõjudes äärmiselt kaasaegselt.“ – David Howell, Fatcat Records

"Minu esimene kokkupuude Maarjaga leidis aset mõned aastad tagasi. Juba siis oli selge, et teda tasub silmas pidada. Tema esinemine Vaba Lava kontserdil ning publiku ja delegaatide reaktsioon olid selle veenvaimaks tõestuseks." – Andrew Cronshaw, fRoots / Cloud Valley Music

"Artist, kes võib Eesti folkmuusika rahvusvahelise publikuni viia. Ta meeldiks nii folgi kui maailmamuusika austajaile, samas ka kaasaegse indimuusika kuulajaile – Bon Iveri, tUnE-yArDs’i, Sigur Ros’i ja Andrew Bird’i fännidele.“ – Nils Bernstein, Grandstand Media & Management

"Ta on kahtlemata täiesti erakordne. Otsekui siiruse ja omanäolisuse majakas tänapäeva tormistes muusikavetes, mida tihtipeale asustavad leiged „mina-kah“ artistid. Hämmastav talent.“ – Ramunas Zilnys, Lietuvos Rytas

"Imetlusväärne, kuidas noor naine valdab tehniliselt nii pilli (viiulit), elektroonilist tehnikat ning sinna juurde ka veel lavalist enesekindlust.“ – Anu Rannu, Eesti Pärimusmuusika Keskus

Tallinn Music Weeki artistipreemia kandis eelnevail aastail nime Skype Award. Senised auhinnavõitjad on olnud Popidiot (2009), Iiris (2010), Ewert and The Two Dragons (2011), Talbot (2012), Elephants From Neptune (2013) ja Odd Hugo (2014).

Wire on saadaval Androidi ja iOS nutiseadmetele ning Apple’i arvutitele ja selle saab tasuta alla laadida aadressilt www.wire.com. Wire on lihtne ja ilus suhtlusplatform, mis ühendab tekstivestlused, helistamise, grupivestlused, piltide, muusika ning video jagamise.

Kaheksas Tallinn Music Week toimub 2016. aasta kevadel 28. märtsist 3. aprillini. Artistide esinemistaotluste vastuvõtt algab septembris.