Võib küll paisata õhku küsimuse, et kas äkki meedia pöörab liiga palju tähelepanu riietusele ning selle hinnale, kuid tuleb tunnistada, et meil siin väikesel Eestimaal on meedia "hambad" suhteliselt nürid - kui vaadata välismaale, siis seal puretakse kõik lausa tükkideks ka igapäevaste rõivavalikute eest.

Hea meel on jälgida, et üha enam eelistatakse vastuvõtul kanda eestimaiste disainerite loomingut. Ilmselt on kõikidel lõpuks "kuplisse" kohale jõudnud, et tõeline eksklusiiv ei asugi mägede taga, vaid siinsamas kodumaal. Isegi kui paljud kutsutud saavad mõne kõrgmoebrändi haute couture kleite endale lubada, siis eelistatakse ikka julgelt koostööd kodumaise disaineri või moemajaga.

Presidendiproua Evelin Ilves on läbi aegade olnud päris julge katsetaja. Väga paljude riigipeade kaasad eelistavad sageli ranget, igavat ning kohati liiga "mutilikku" stiili. Teatavasti on riietus üks eneseväljenduse vorme ning proua Ilves on alati eelistanud kanda kodumaamotiividest läbipõimunud komplekte.

Vaatame ja meenutame 24. veebruari õhtu eel, millised ning kui hästi õnnestunud valikud proua Ilves seni teinud on.

2012: Järjest õitsvam ja noorem

Kleidi disainis Merike Pääro. Lõikevalik oli väga julge, sest lisas rõhuastuse õlajoonele, mis visuaalselt annab laiust juurde. Üldpilt jäi suursugune, samas aga läks presiendiproua Setu motiiviga taas ka juurte juurde tagasi, kus müntidest kaunistus toimis ideaalselt kui ehe. Stiililiselt väga õige lüke, et rohkem ehteid kaela ei riputatud. Ka kõrvarõngad sobivad ideaalselt kogu terviku juurde. Kõrvarõngaste autor on Anneli Tammik. Presidendiproual on oskus igal aastal aina noorem ning õitsvam välja näha!

2011: Kleit kaunistab naist

Eesti motiividega šiki vastuvõtikleidi disainis Arne Niit. On näha, et väga tugevalt on mõeldud terviku peale. Suur aplaus juuksur Katrin Kruusmaale, kes suutis jätkata kleidil olevate jäälillede motiivi ka soengus. Tervikut täiustavad ka kõrvarõngapaar "Kiilid", autoriks ehtekunstnik Anneli Tammik. Antud komplekt on mu enda isiklik lemmik, sest siin on kuidagi kõik nii paigas. Austan väga minimalistlikku joont, kus näilise lihtsuse taga on tegelikult raske ning perfektne, täiuselähedane töö. Kleit on ka väga praktiline - saab kergesti lühemaks teha ning kanda näiteks mõnel välisvisiidil. Antud komplekti juures tuleb imetabaselt esile ka asjaolu, et riietus kaunistab inimest ehk kleit peab kaunistama naist!

2010: Korsettkleit annab sihvakust

Suurt furoori tekitanud korsettkleit - kas dekoltee oli liiga avar või mitte?  Arvan, et kleit oli hea valik, sest ega meie presidendiproua ei ole ju veel muldvana, et peaks end kookonisse katma. Etiketireeglid olid täidetud, õlad kaetud ning kleidil korrektne pikkus. Arvan, et korsettkleit on just see õige lõige, mis sobib presidendiproua Evelin Ilvese kehakujuga, andes sihvakust ning kergust. Üldmulje väga värske ning veidi neiulik, tervikut täiustab ka hea jumestus, mille tegi Katrin Sangla. Siit väike nipp: kui tahate anda värskust ning välja näha nooremad, siis kasutage huulepulgana heledaid rõõsasid toone. Kleidi disainis moekunstnik Merike Pääro.

2009: Liiga sportlik, pidulikkust jääb puudu

Veidi "rööpast väljas" valik, sest üldmulje jäi hoolimata gigantsetele (kuigi väga kaunitele) ehetele siiski liiga sportlikuks. Suletud kaeluse osa "sööb ära" kaela ehk automaatselt kaotab ära sihvaka figuuri. Arvan, et kogu tervikpilt on kuidagi liiga ultramoodne, jääb puudu rafineeritusest ning pidulikkuse astmest. Kleidi autoriks oli Arne Niit.

2008: Lihtsuse lööv valik

Presidendiproua totaalne muutumine! Vastuvõtul kandis proua Ilves ilusa tikandiga kaunistatud korsettkleiti ja jakki, millele olid kokku korjatud kõik Eestimaa lilled. Kleidi disainis Ülle Suurhans-Pohjanheimo, meeletus koguses tikkimistööd teinud "orjatariks" oli Kätlin Sammel. Antud kleit on suurepärane sillutis järgmisele astemele ehk teenäitaja, kui mõjuvõimas on etnostiili käsitlus. Võttis hekel mõtlema, et huvitav, mitu töötundi antud komplekti peale kokku võis kuluda. Väga struktuurne ning hästi istuv jakk on praktiline, mida saab ka kunagi hiljem kanda. Korsettkleit toob esile presiendiproua treenitud ja saleda piha, mis ilmselt väga paljudes kadedust tekitas - vaadake vaid, mis vorm on võimalik saavutada ühe aastaga! Ehted mõjuvad väga õhuliselt, kohati isegi neiulikult. Lihtsuse lööv valik!

2007: Kuninglik ja suursugune

Kleit mõjub väga suursuguselt, lausa kuninglikult. Evelinist kiirgub hollywoodilikku glamuuri, see Ülle Suurhans-Pohjanheimo moemaja kleit passiks väga hästi ka mõnele välismaa punase vaiba üritusele. Arvesse peab võtma, et aastal 2007 tuli proua Ilvesel esimest korda astuda rambivalgusesse ning teha valikuid, mida nii mitmed sajad tuhanded silmapaarid pingsalt jälgivad! Ampiirlõikega kleit viib meid tagasi aastasse 1800, kus nimetatud lõige saavutas populaarsuse ning kus kangavaliku järgi sai ära otsustada antud kandja sotsiaalse positsiooni. Kleit on ka visuaalselt pikkust lisava efektiga - seega, kui soovite oma kasvule veidi lisa juurde anda, siis ampiirlõikeline kleit on õige valik. Antud komplekti ehted sobivad küll stiililt, kuid kleidi kangas on nii uhke ornamentikaga, et mina oleksin ehetena siin lisaks pigem näinud vaid kõrvarõngaid. Plusspunktid taas terviku ja läbimõelduse eest, sest isegi huulepulga toon sulandub ühte kleidil oleva lilleõie bordoopunase värviga.

Kes aga valmistab presidendiproua Evelin Ilvese selleaastase kleidi, on suur saladus ka köögipoolel. Jääme põnevusega ootele!