Akadeemia liikmeteks valiti ACME Filmi levitiim just tänu nende pühendumisele Euroopa filmitööstuse heasse käekäiku ning panuse eest Euroopa kino nähtavaks muutmisele. Euroopa Filmiakadeemia tervitas tänavu uute liikmetena 709 filmiprofessionaali üle Euroopa, kelle kõigi nimed avalikustati Euroopa päeval, 9. mail 2024.

Kokku kuulub Euroopa Filmiakadeemiasse Eestist 31 filmiprofessionaali, sh. kolmteist produtsenti, kaks režissööri, kaks näitlejat, kaks operaatorit, üks monteerija, üks kostüümikunstnik, kaks filmikriitikut, kaks filmifestivali juhti, kolm filmiinstitutsioonide juhti ja kolm filmilevitajat.

Uued liikmed kuulutatakse välja kord aastas ning neil on õigus hääletada Euroopa filmiauhindade nominatsioonide ja võitjate poolt. Euroopa Filmiakadeemia (edaspidi EFA) liikmed on oodatud eri filmiprogrammidele, EFA korraldatavatele üritustele ja laiaulatuslikku filmitegijate võrgustikku, mis on osa kogukonnast, mida EFA esindab.

ACME Film levitas ja turundas Eestis režissöör Anna Hintsi auhinnatud dokumentaalfilmi „Savvusanna sõsarad“, mis võitis Euroopa Filmiakadeemia auhinnagalal 2023. aasta detsembris Euroopa parima dokumentaalfilmi auhinna.

„Savvusanna sõsarad“ linastub Eesti kinodes juba rekordiliselt 59. linastusnädalat järjest ja seda on Eesti kinodes vaatamas käinud üle 40 000 filmihuvilise.

ACME Film Eesti asutati 2007. aasta lõpus, ning 16 aasta jooksul on toonud Eesti kinopublikuni üle 900 linateose, sealhulgas suurimad kassahitid „Tenet“, „Barbie“, „Jokker“, „007: Spectre“; auhinnatud Euroopa filmid, sealhulgas „Õpetajate tuba“, „Isa“, „Kutsu mind oma nimega“, „Kodus“, „Kuninga kõne“, „Variautor“, „Artist“ ja 12 Eesti filmi, sealhulgas Eesti filmi- ja teleauhindade laureaadid – EFTA 2022 parim film“Kõrb“ ja EFTA 2024 parim dokumentaalfilm „Savvusanna sõsarad“.

Euroopa Filmiakadeemia asutasid 1989. aastal Euroopa Kinoseltsina selle esimene president Ingmar Bergman ja 40 filmitegijat, et edendada Euroopa filmitööstuse huve. Wim Wenders (1996–2020), Agnieszka Holland (2020–2024) ja Juliette Binoche (alates 2024. aasta maist) käisid Bergmani jälgedes akadeemia presidendina. Praegune EFA juhatuse esimees on Mike Downey ning Matthijs Wouter Knol nimetati tegevjuhiks 2021. aastal.

Euroopa Filmiakadeemia püüab toetada ja ühendada oma 5000 liiget ning väärtustada nende tööd. Akadeemia eesmärk on jagada teadmisi ja panna igas vanuses publikut Euroopa kino mõistma ja armastama. Positsioneerides end juhtiva organisatsioonina ja hõlbustades selles valdkonnas olulisi arutelusid, püüab Akadeemia ühendada kõiki, kes armastavad Euroopa filmikunsti, mis kulmineerub igal aastal Euroopa Filmi Kuu ja Euroopa Filmiauhindade jagamisega.

Eestist kuuluvad Euroopa Filmiakadeemiasse:

  1. Anneli Ahven, produtsent

  1. Laurence Boyce, filmikriitik

  2. Mikk Granström, festivali juht

  1. Anna Hints, režissöör

  1. Maarja Jakobson, näitleja

  1. Katrin Kissa, produtsent

  1. Rein Kotov, operaator

  1. Aet Laigu, produtsent

  1. Marge Liiske, filmiinstitutsiooni juht

  1. Elina Litvinova, produtsent

  1. Tiina Lokk-Tramberg, festivali juht

  1. Ilya Medovyy, produtsent

  1. Peter Murdmaa, produtsent

  1. Liis Nimik, produtsent

  1. Kristjan-Jaak Nuudi, operaator

  1. Marianne Ostrat, produtsent

  1. Evelin Penttilä, produtsent

  1. Tristan Priimägi, filmikriitik

  1. Peeter Rebane, režissöör

  1. Esko Rips, produtsent

  1. Sten-Kristian Saluveer, filmiinstitutsiooni juht

  1. Edith Sepp, filmiinstitutsiooni juht

  1. Mati Sepping, produtsent

  1. Riina Sildos, produtsent

  1. Eugen Tamberg, kostüümikunstnik

  1. Kadri Tarkin, levitaja

  1. Tambet Tasuja, monteerija

  1. Tambet Tuisk, näitleja

  1. Anu Veermäe-Kaldra, produtsent

  1. Katre Valgma, levitaja

  1. Tanel Vettik, levitaja