Saaremaa Merispordi Seltsi professionaalne treener annab purjetajatele esmateadmised tuuleoludest, paadiehitusest ja lihtsamatest merel tehtavatest manöövritest ning pärast ABC omandamist saavad inimesed ise purjepaati istuda ja kogenud roolimehe käe all merele minna. Julgustame inimesi nautima ja harrastama spordiala, milles purjed, tuul ja merelained toimivad kõigi puhul võrdselt, olgu puudega või mitte. Nõuandeid ja parapurjetamise võimalusi jagab Eesti ainus parapurjetaja Anre Nõmme. Purjetamine toimub Kuressaare jahtklubi kai juures ning alusteks on nii stiilsed paraolümpiaklassi 2.4 mR kui ka moodsad RS Quest ja RS Feva purjekad.

Vanuselisi piiranguid erivajadustega inimestele osalemiseks ei ole, tähtis on end registreerida SIIN.

Purjetamise proovipäevad toimuvad kolmandat aastat peale Kuressaare Merepäevade ka Pärnu Purjetamisnädalal ja Tallinna Merepäevadel. Sel aastal toetab „Eriliste Purjetajate” projekti Eesti Töötukassa, maitsvate võileibadega varustab purjetajaid Saarioinen ja karastusjooke pakub A. Le Coq.

“Anda puuetega inimestele võimalus purjetada ja kõike seda korraldada on üks raskemaid asju, mida olen teinud,” ütles projekti korraldaja Külli Haav BNS-ile. “Ometi on see kõik, mida ma tavakodaniku initsiatiivist teha saan. Juurde on veel vaja nii materiaalset, intellektuaalset kui ka inimlikku abi.”

“Olen õnnelik, et üle saja inimese on saanud proovida purjetamist – seda ala, mis mind nüüd kolmandat korda olümpiale viib,” lisas üritusel abiks olnud olümpiasurfar Ingrid Puusta, kelle peatusteta Läänemere ületamine heategevuskampaaniale alguse pani. “Hindan väga inimeste julgust, huvi ja osavõtulusti ning näen, et arengu jaoks on meil tõepoolest vaja neile kohandatud paate ja treenimisvõimalusi.”

“Parapurjetamine on ju täiesti olemas,” märkis Pärnu jahtklubi purjespordikooli treener Elise Umb, kes on ise aastaid maailmatasemel võistluspurjetaja olnud. “Sõltub küll natukene puudeastmest, millele vastavalt tuleb treeneril sobiv õpetamisstiil valida. Ohutus on kõigi puhul oluline, aga ohutusreegleid järgides ei ole miski takistuseks. Pigem soov, tahtmine ja võimalused õppida ning õpetada.”

Pärnu jahtklubis toimunud eriliste purjetajate purjetrennis andsid jahtklubi õpilased esmalt kaldal teadmisi tuuleoludest, paadiehitusest ja lihtsamatest merel tehtavatest manöövritest. Pärast esmatähtsa omandamist said inimesed ise purjepaati istuda ning kogenud roolimehe käe all merele minna. Nõuandeid jagas ka olümpiasurfar Ingrid Puusta.

Erilised purjetajad lähevad ka sel aastal merele Kuressaare Merepäevadel 11. augustil algusega kell 17 Kuressaare jahtklubis.

Sellel aastal on “Eriliste Purjetajate” peamine toetaja Eesti töötukassa.

Projekti “Erilised Purjetajad” korraldaja on Külli Haav.

Kuressaare Merepäevi toetavad Balbiino, Kuressaare Veevärk, AS Saarte Liinid, OÜ Merinvest, Ouman Eesti OÜ, Kuressaare Hambapolikliinik, Kaseoru OÜ, Saare Ehituspuit OÜ, Klotoid OÜ, Coop, Saaremaa Lihatööstus, Ehitusmees OÜ, Event Center, Saaremaa Spa Hotellid, Saarehotell, Coop pank, Auriga keskus, John Bull Pub, Saaremaa piimatööstus, Elmiku OÜ, Kadi Raadio, Mardi hotell, Javicar OÜ

Jaga
Kommentaarid