Eesti suurim muusikakonkurss Eesti Laul tähistab uuel aastal juubelit. Juba kümnendat korda on kõikidel autoritel ja muusikutel võimalus tuua kuulajate ja vaatajate ette oma värsked laulud, mille esitamise tähtaeg oli täna kell 15.00.

"Ma väga loodan, et siia tuleb uusi tuuli," sõnas Mart Normet Publikule. "Jätame üllatused üllatusteks, aga põhiline on see, et kui lugusid tuleb nii palju, nagu meil neid tuleb, ei saa neid kuulata vaid päev või kaks," selgitas Normet seda, kuidas lugude eelkuulamine sel aastal muutub. Eelžürii kuulab palasid nädal aega.

Kes hakkavad poolfinaalide saateid juhtima, Mart Normet veel ei avalda. "See on veel saladus," sõnas ta kelmikalt Publiku otseülekandes.

Ansambel Around The Sun sai oma pala valmis kõigest kaks tundi enne tähtaega, salvestasid selle kärmelt ära ning tõid jooksujalu telemajja.

Oma palad tõid telemajja Artjom Savitski, poistebänd Beyond Beyond, Indrek Tammoja, superstaarisaatest tuule tiibadesse saanud Kristjan Kannukene, Artur Rassmann, ansamblist Zebra Island tuntud Helina Risti ja teised.

Üks muusika autor või autorite kollektiiv võib osaleda Eesti Laul 2018 konkursil kuni kolme lauluga. Samuti tohib üks artist esitada eelžüriile kuulamiseks maksimaalselt kolm laulu. Ja nagu ikka – laulu pikkus ei tohi ületada kolme minutit.

Ka sel korral tohib laulukirjutamisse kaasata välisautoreid – kuid vähemalt pooled laululoojatest peavad olema Eesti kodanikud või residendid. Nii viis kui sõnad peavad olema uued – see tähendab avalikult mitte kõlanud enne 1. septembrit 2017.

Laul tuli telemajja toimetada mälupulgal. Lisaks loole oodati mälupulgal ankeete loo autorite ja esitajate kohta, samuti esitaja fotosid ning lühibiograafiat, kus on välja toodud artisti esinemiskogemus laval ning televisioonis.

Tänavused poolfinalistid selgitatakse välja kaheastmelise süsteemi asemel. Varasema 11 liikme asemel kuulub eelžüriisse 15 muusikaeksperti Eestit ja välismaalt, kes saavad laule kuulata põhjalikumalt ja lõpliku valiku tegemiseks jääb nädal aega. Eelžürii valib pimekuulamisel välja 15 lugu, ülejäänud viis poolfinalisti otsustab Eesti Laulu toimetus (Loe uue süsteemi kohta lähemalt SIIT).

Poolfinaalidesse pääsenud laulud avalikustatakse ERR portaalis ülekantavates veebisaadetes 19. ja 20. detsembril. Eesti Laul 2018 poolfinaalid toimuvad 10. ja 17. veebruaril. Eesti Laul 2018 finaalkontsert toimub Saku Suurhallis 3. märtsil.