Looga “Home” võistlustulle astuv Stig Rästa ilmselt väga põhjalikku tutvustust ei vaja. Rästa on osalenud Eesti Laulul kümme korda. Ansambliga Outloudz osales ta Eesti Laulul aastal 2011 ja lugu pälvis teise koha. 2014. aastal saavutas tema ansambel Traffic lauluga “Für Elise” kolmanda koha. Aasta hiljem võitis ta koos Elina Borniga esitatud lauluga “Goodbye to Yesterday” Eesti Laulu 2015 ja pääses esindama Eestit 2015. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel, kus saadi 7. koht. Võistluse Eesti Laul 2016 võitis Stig Rästa osalusel loodud laul “Play”, mida esitas Jüri Pootsmann. Lugu esindas Eestit 2016. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel, kuid poolfinaalist edasi ei pääsenud.

Räppar Metsakutsu ehk Rainer Olbri on korduvalt kuulunud Eesti Laulu žüriisse, ent sel korral astub ta hoopis ühena poolfinalistidest võistlustulle. Veel aasta tagasi ERR Menule antud videointervjuus, et ei näe ennast Eesti Laulu võistlejana: “Ma olen Eesti räppar, mitte Eesti laulja. Pole isegi kordagi mõelnud, et võiks sinna kandideerida,” sõnas mees toona. Muusik selgitas, et on mingid asjad, kus ei pea temasugused räpparid olema. “Mingisugused üritused on, kuhu ma ei pea ennast toppima ja mingid kohad, kus ma ei pea figureerima.”

Telesaatest “Klassikatähed” tuntud sopran Elina Netšajeva juhtis möödunud korral Eesti Laulu poolfinaale. Elina tunnistas Publikule antud intervjuus, et sai toona aru, et tema tugevam külg on ikkagi laulmine, mitte saate juhtimine. Tema võistluspala, mille autoriteks ka Birgiti eurolaulu taga olnud Mihkel Mattisen ja Timo Vendt, on itaaliakeelne ja kannab nime “La Forza”.

Aden Ray ehk Nikita Bogdanov on aastal 2010 korra juba oma jala Eesti Laulu ukse vahelt sisse saanud, kuid paraku tuli tema lugu “Made Me Cry” diskvalifitseerida. Kuigi Nikita oli oma allkirjaga kinnitanud, et antud lugu pole varem avalikult esitatud, rippus selle pikem versioon tema teise esinejanime all Youtube’is üleval alates 11. augustist 2009. Nikita asemel pääses toona finaali hoopis Robin Juhkentali loodud ja esitatud laul “Siren”, mis hiljem ka kogu võistluse kinni pani ja Eestit Eurovisionile esindama sõitis.

Muusikakriitikute poolt kiidetud indie rock-ansambel Frankie Animal on samuti üritanud mitmel aastal Eesti Laulule pääseda ja pala nimega “(Can’t Keep Calling) Misty” selle pääsme ka lõpuks lunastas. Ansambli lauljatar Marie Vaigla on küll varasemalt konkursil osalenud, kuid hoopis oma isa Raul Vaiglaga kahasse kirjutatud palaga “Maybe”.

Tallinna Lennujaama julgestustöötaja Nika Prokopjeva ehk lihtsalt Nika pääses tänavu Ukraina ülipopulaarsesse staarisaatesse “X-Factor”. Ta valiti 20 parima hulka tuhandetest soovijatest ning hiljem jõudis ta kümne parima naislaulja hulka. Lisaks on ta võidu napsanud konkursilt “The Voice Of Baltic” ja teda oodati ka brittide talendisaatesse, kuhu ta paraku ei saanud minna.

20 poolfinalisti seas on ka praegu Londonis elav haldjahäälne Iiris. Saatest “Kaks takti ette” tuule tiibadesse saanud Iiris tutvustas end laiemale avalikkusele 2008. aasta Eurolaulul, kus ta pälvis koos Dave Bentoniga lauldud looga “Ice-cold Story” teise koha. Tänavu on tema lavapartneriks Agoh ehk produtsent Ago Teppand, kellega koostöös sündinud “Astronaut” jäi 2010. aasta Eesti Laulul neljandaks. 2016. aasta Eesti Laulul andis Iiris ka oma panuse Cartooni loole “Immortality”, mis jäi võistlusel kolmandaks.

Eesti Laulust võtab osa ka täiesti uus kooslus Etnopatsy, mille liikmed peaksid aga konkursi fännidele pisut tuttavad olema. Loo kirjutanud Aile Alveus-Krautmann oli eelmisel aastal ansambliga Antsud laval ning nüüd on ta koos oma sõbrannaga moodustanud eestikeelset etnojuurtega tänapäevast muusikat viljeleva Etnopatsy.

Täiesti uus artist on ka Vajé, mille liikmeteks Stefan Airapetjan ja Hans Noormets. Vajé tähendab muideks “Viljandist armeenlane ja eestlane”. Duo lugu kannab nime “Laura (Walkt With Me)” ning lisaks Stefanile ja Hansule on selle kallal nokitsenud ka Karl-Ander Reismann.

Miljardid on Eesti tippmuusikutest koosnev bänd, mille koosseisu kuuluvad Marten Kuningas (solist), Kristjan Kallas (trummar), Peedu Kass (basskitarrist) ja Raul Ojamaa (kitarrist). Paar päeva tagasi ilmus muusikute debüütalbum “Kunagi läänes”, mida loodetakse konkursil ka kõvasti promoda. Võistlustulle astutakse plaadil kolmandana kõlava looga “Pseudoprobleem”, mis peaks Marten Kuninga hinnangul paljusi inimesi ühendama. Marten on Eesti Laulul korra juba osalenud — aastal 2010 pälvis ta koos ansambliga Mahavok ja looga “Oota mind veel” konkursil viienda koha.

Saaremaalt tulevad konkursile Tiiu, Okym ja Semy. Tiiu Kaarlõp on Eesti üks väheseid korralikke naisräppareid, mitmel korral erinevate kooslustega Eesti Laulul osalenud Semy ehk Sergei Morgun on rahvale eelkõige tuntud ansamblist Soul Militia ja Okym Riim on samuti Maarjamaal üks tunnustatud räppar. Laulu nimi on “Näita oma energiat” ja ilmselt saab trio lavaline number olema ka energiast pakatsev.

Uus lauljatar Desiree on küll juba siin-seal oma laule avaldanud, kuid senini pole ta suurt tuntust saavutanud. Desiree on võistlustules koos Amiran Gorgazjaniga, kes möödunud aastal osales Eesti Laulul sellises koosseisus nagu Almost Natural.

Eesti Laulu veteran Rolf Roosalu on tagasi! Rolf on vahemikus 2008-2013 üritanud sooloartistina Eestit Eurovisionile esindama minna suisa kuuel korral. 2008. aastal saavutas ta looga “One on One” neljanda koha, aasta hiljem tuli tema lugu “Freedom” aga üheksandaks. Aastal 2010 osales ta konkursil viiulitrioga Violina ja nende lugu “Maagiline päev” võitis toona kolmanda koha. 2011. aastal jõudis Rolf looga “All & Now” kaheksandale kohale. 2012. aastal jäi tema kirjutatud pala “I Don’t Know“ neljandaks. 2013. aasta Eesti Laulul valiti Rolf Roosalu, Kristel Aaslaid, Mattias Hapsal kirjutatud “Follow Me” poolfinaali, ent edasi ei pääsenud. Lugu esitas Rosanna Lints. Rolf Roosalu enda kirjutatud ja esitatud pala “With U” osales aga finaalsaates ja jäi üheksandaks.

Üle kümne aasta esineb taas Eesti Laulul ka Gerli Padar, kes pääses poolfinaali koos saatest “Eesti otsib superstaari” tuntud Eliis Pärnaga. Gerli on osalenud Eesti Eurovisiooni rahvuslikus eelvoorus Eurolaulus kolm korda. 1999. aastal esitas Gerli võistlusel laulu “Aeg kord täidab soovid”, mis jäi viimaseks. 2002. aastal esitas ta laulu “Need A Little Nothing”, mis saavutas kolmanda koha. Kümme aastat hiljem naases Gerli võistlusele looga “Partners In Crime”, mis pälvis eestlaste poolehoiu. Gerli sõitis Eestit esindama 2007. aasta Eurovisionile, kuid paraku finaali ei õnnestunud tal pääseda. Eliis Pärna oli superstaarisaate teise hooaja finalist, kes langes välja viiendas finaalsaates.

Synth-popi žanris muusikat viljeleva bändi Girls In Pearls moodustavad kaksikõed Vivi ja Viveli Maar koos Rasmus Lillega, kes on Zebra Islandi ja The Titles’iga käinud varem Eesti Laulul.

Laulja, proviisoriõppe üliõpilane ja “Hispaania tüdruku” esitaja Indrek Ventmann on samuti tagasi ja sel korral palju sügavama palaga. Pala nimi on “Tempel” ja selle autoriks on Allan Kasuks, kes kirjutas ka Ventmanni 2016. aastal Eesti Laulul osalenud loo, mis paraku poolfinaalist edasi ei pääsenud.

Pärnust saabub konkursile indie- /alternatiivroki trio Sibyl Vane, kuuluvad Helena Randlaht (vokaal, kitarr), Heiko Leesment (bass) ja Hendrik Liivik (trummid). Konkursil Noortebänd 2011 võidutsenud bänd on muljet avaldanud kriitikutele ja publikule nii Eestis kui ka naaberriikides ja hetkel kuulub Sibyl Vane Läti plaadifirma I Love You Records artistide nimistusse.

Elektro-industriaal rocki bänd Evestus on erinevates koosseisudes tegutsenud juba aastast 2008, kuid Eesti publikule on pundi tume looming ehk veidi kaugeks jäänud. Evestusel on rohkem esinemisi olnud väljaspool Eestit kui kodumaal ja seetõttu on ka neil tugev toetajaskond nii Suurbritannias, Kanadas kui ka Ameerikas. Hetkel kuuluvad bändi lisaks selle ninamehele Ott Evestusele ka lätlasest trummar Tanya M61 Vulcan ja kitarris Simo Männiste. Evestuse kõige pühendunumad fännid Eestis ja üle maailma on koondunud liikumise alla nimega The New Scum, mille sümboliks on must kass.

Konkursil osalevad veel Karl Kirstjan & Karl Killing — Karl Kristjan laulis mullu koos Maianiga ja Karl Killing on tuntud poistebändist Beyond Beyond. Nad on ise ka oma loo “Young” koos Kris Evan Sädeme ja Hugo Martin Maasikaga kirjutanud.

Kahekümne poolfinalisti sekka pääses ka eestlaste poolt palavalt armastatud lauljanna Marju Länik, kes pikka tutvustust ei vaja. Varasemalt Eesti Laulu žüriis oma sõna sekka öelnud Marju Länik astub võistlustulle kevadel Eesti Laulu akadeemias sündinud looga “Täna otsuseid ei tee”, mille muusika ja sõnade autoriks on lisaks temale ka Liina Saar, Herman Gardarfve ja Axel Ehnström.