Eksperiment paljastas nii mõndagi. Mõni laulik on romantiline hing, kelle signatuur õhetab südametest nagu teismelise salapäevik. Paljud jälle sirgeldasid autogrammi sellise kerguse ja nobedusega, et kangesti tekib tunne, justkui oleksid nad staariks saamist terve elu harjutanud. Paar lauljat edvistasid hoopis uhkete joonistustega. Kes ja kuidas? Seda näed videost.

Toon siinkohal esile 5 kõige meeldejäävamat autogrammi — subjektiivse vaatluse põhjal:

Elina Nechayeva (Eesti)

Kui hakkasin autogrammide kogumisega algust tegema, siis mõtlesin kohe, et Eesti peaks ikka auväärsel esimesel leheküljel olema ning täiesti juhuslikul kombel nii ka läks. Olin Lissabonis jõudnud veeta vaid mõned tunnid, kui väsinuna keset ööd söögikohta otsides kaugel Elina Nechayevat märkasin. Jooksin kärmelt ligi ja esimene südamega signatuur leidis koha mu märkmiku kaante vahel.

Eesti (Elina Nechayeva)

ZiBBZ (Šveits)

Šveitsit esindavad Coco ja Stee andsid mulle mu esimese Eurovisioni kõige esimese intervjuud. Paljastasin selle jooksul neile mulle esitatud raske ülesande. Sinisel vaibal minuni jõudes tulid nad koheselt uurima, kuidas mul läinud on. Nad olid äärmiselt üllatunud kui kuulsid, et vaid kümme autogrammi on veel puudu ja tundsid samas ka uhkust, et nende oma teisel leheküljel on. Rock’n’roll!

Šveits (ZiBBZ)

Balkanika (Serbia)

Serbia laulikute autogrammi saamine tekitas minus kõige rohkem stressi, sest nad liikusid oma kambaga sinisel vaibal ühe kaamera eest teise ette — loomulikult minust muudkui eemale. Õnneks oli nende pressiga tegelemas üks abivalmis meesterahvas, kes lubas muusikud minuni juhatada. Balkanika lauljatar Iva Banicevic oli lõpuks minu juurde astumas, kui ühtäkki juhtus midagi ootamatut. Minu ette lükati ka Venemaa lauljatar. Olin ebamugavas olukorras, kus kaks artisti tahtsid korraga mulle autogrammi anda. Iva ootas ja ootas, kuid kuna Julia Samoiloval võttis kirjutamine nii kaua aega, lõi ta käega ja tormas minema. Mina aga alla ei andnud ja otsustasin talle järele tormata. Tungisin teiste väljaannete alasse, kus Ieva mind uuesti märkas ja vabandades mu päevikut ühe autogrammi võrra viimaks täiendas.

San Marino (Jessika feat Jenifer Brening) ja Serbia (Balkanika)

AWS (Ungari)

Ma ei jõudnud sinisel vaibal neile autogrammipalvet esitadagi, kui üks Ungari rokkaritest enda algatusel küsis, kas ta võib mind joonistada. Peab tõdema, et pole just kõige paremini õnnestunud portree, aga samas tuleb tunnustada ta originaalsust. Kui pärast ungarlasi jõudis minuni Soome lauljatar Saara Aalto, siis tahtis ka tema oma joonistusoskusi demonstreerida, okkalise roosi näol. Videos saab näha mõlema taiese loomeprotsessi.

Ungari (AWS)

Eye Cue (Makedoonia)

Makedoonia autogramm pole midagi erilist, kuid selle hankimine oli ilmselt kõige spontaansem. Olin just lõpetanud Iisraeli lauljatariga intervjuu, kui märkasin hotelli eest Makedoonia lippudega rahvamassi ümbritsemas üht rohelises kleidis näitsikut. Pärast kiiret guugeldamist sain kinnitust, et tegemist on tõepoolest eurolaulikuga ja enne takso peale hüppamist olin taas ühe (südamega tehtud) autogrammi võrra rikkam.

Makedoonia (Eye Cue)

Vaata ja imetle kõikide riikide signatuure!