Hiina telekanal Mango TV otsustas eemaldada ülekandest täielikult Albaania ja Iirimaa esitused, ja seda kahel täiesti erineval põhjusel.

Tätoveeringud Hiinas telekasse ei passi

Albaaniat esindas Eugent Bushpepa looga "Mall", mees pääses ka edasi finaali. Eugent ei olnud aga sobilik Hiina tele-ekraanidele, kuna riigis võeti hiljuti vastu direktiiv, mis keelab tätoveeritud artistide ja näitlejate esinemise televisioonis.

Direktiiv pandi paika tänavu jaanuaris, kui Hiina Pressi- ja Ringhäälinguorganisatsioon SAPPRFT avaldas, et nad "nõuavad, et programmides ei tohiks esineda näitlejaid tätoveeringute (või nende kujutistega), hip-hop kultuuri esindajad, subkultuuride esindajad (mitte-peavoolu kultuur) ja vaimuvaene kultuur (dekadentlik kultuur)".

Eugent eemaldati samuti võistluse lõpust, kui kuulutati välja finaali pääsenud riigid.

Kaks meest koos tantsimas rikub reegleid

Samuti eemaldati täielikult ülekandest Iirimaa esitus, kuna Hiina valitsus on keelanud samasooliste suhete näitamise tele-ekraanil. Ryan O’Shaughnessy’i etteastes olid telepildis ka kaks meessoost tantsijat, kes läbi moodsa tantsu etendasid lugu õnnelikust paarist.

Reeglid kehtestati Hiinas mõned aastad tagasi. Nende järgi ei ole televisioonis näitamiseks sobilik sisu, mis käsitleb ebatavalisi seksuaalseid suhteid, perverssusi, kallaletungi, ahistamist, seksuaalset vägivalda ja nii edasi.

Iirimaa edasipääs finaali lasti aga Hiinas eetrisse.

Vikerkaarelipu probleem

Samuti valmistas Hiina televisioonile tugevat peavalu rahva seas lehvivad vikerkaarelipud. Nendele panid käbedad tsensorid vajalikul hetkel udu peale.

Mida tegi Venemaa?

Märtsis levisid kuulujutud, et Venemaa ei näita televisioonis Iirimaa esitust, kuna see võib minna arvesse propagandana. Paistab, et Venemaa siiski Iirimaa esituses tonti ei näinud, eilne poolfinaal oli venelastele täies mahus eetris.