1. Ela täiega!

Tead neid “ela hetkes”, “elad vaid korra”, “naudi elu täiel rinnal” loosungeid? tegelikult võivad need olla sügavas vastuolus sinu tõelise unistusega: elada jõukat ja paremat elu. Kui sa emotsiooniajel soojamaareisile tuiskad, siis lööb see sinu rahakotile paraja paugu. Nii on ka teiste emotsionaalsete ostudega, mis sulle hetkelist rahulolu pakuvad.

2. Raha eest ei saa õnne osta

Debatt selles osas on igikestev. Iga uuringu kohta, mis ütleb, et heaolu ja jõukuse vahel ei ole korrelatsiooni, on uuring, mis väidab vastupidist.

Hoolimata sellest, kumma argumendi poolt sa oled, on üks, mis kindel: finantsraskused võivad tekitada stressi ja kui õnnelik sa ikka oled, kui sul on elus palju rahamuresid?

Ameerika psühholoogia assotsiatsiooni kinnitusel on raha number üks stressitekitaja USA-s.

3. Kõik oleneb suhtumisest

Mary Gresham, Atlanta Financial Psychology asutaja, ütleb, et asi ei ole selles, kui palju sul raha on, vaid selles, kuidas sa sellesse suhtud. Just oskuslikust rahaga ümberkäimisest sõltub sinu enesetunne selles vastutavas rollis. Sa kas teed seda hästi või mitte — sellest olenebki enesetunne.

Isegi võlgades inimene tunneb kohe paremini, kui tal on strateegia võlast vabanemiseks. Ja elu saab nautida ka ilma raha kulutamata.

4. Inimene ei muutu

Selline mõtteviis kukutab su lõksu. See et sa pole siiani rahaga ümber osanud käia, ei tähenda, et sa seda tegema ei võiks hakata. Kulutamine on käitumine, mitte iseloomuomadus.

5. Tee, mida armastad

Tore oleks ju, kui me saaksime tegelda oma kirega 9-17 ja selle eest veel palka saada. Kes ei tahaks hoolitseda pandabeebide eest või illustreerida lasteraamatuid ning sellega roppu raha kokku ajada.

Tõsi on see, et me ei saa alati teha seda, millest unistame, eriti eas, mil finantskohustused aina kasvavad.

Elus tekib sageli konflikt selliste vajaduste vahel — raha ja kutsumus. Ilmselt tasuks nende kahe vahel leida tasakaal, et nii keha kui hing toidetud saaks.

Allikas: Business Insider