Sellises seisundis antakse endale sageli lubadus mitte kunagi enam mitte ühtegi alkohoolset jooki suhu võtta. Kuid oh õnnetust – mõne nädala või koguni päeva pärast tehakse seda siiski ning avastatakse end järgmisel hommikul samasugusest olukorrast.

Kuid värskelt avaldatud uued materjalid annavad aimu, mida alkoholist loobumine sinu kehale head teha võib. Vaata järele ja võib-olla tunned, et on saabunud aeg klaasi veini taga tšillimisest loobuda.

Veatult säravast nahast kuni energilisema olemiseni, lubab dr. Niall Campbell, kes töötab alkoholsõltuvuse eksperdina Londonis asuvas Priory haiglas.

24 tunni jooksul

Esimene tunne pärast alkoholiga liialdamist on kassiahastus. Võid väriseda ja higistada, raskematel juhtudel ka midagi atakilaadset tunda. Kui loobud n-ö mõõdukast joomisest, annad kehale võimaluse ennast puhastama hakata.

Detox algab sellega, et veresuhkru tase normaliseerub. Sealt edasi on alkoholist loobumisel eeliseid juba mitmeid: pea tundub selge, sa ei tunne nii suurt masendust ja raha jääb ka rohkem alles. Kui oled senini kulutanud nädalas veinile 20 eurot, siis aastaga saad selle arvelt säästa 1040 eurot. Ja see on suur raha!

Nädala jooksul

Alkohol mõjub unele väga halvasti, muutes selle rahutuks. Sulle võib tunduda, et alkohol aitab uinuda, kuid üsna tõenäoliselt ärkad sa peatselt, et suunduda tualetti.
Alkohol mõjub diureetikumina ja hakkab kehast higistamise abil vedelikku väljutama. See aga tekitab janu ja sunnib vett jooma.

Hea uudis on see, et kui alkoholist loobud, taastub normaalne unemuster umbes nädalaga.

Kahe nädala jooksul

Alkohol mõjub mao limaskestale ärritavalt ja kutsub esile refleksi (see on seisund, mille puhul maosisu satub söögitorusse ja tekitab seal limaskesta kahjustuse). Loobu alkoholist ja sa unustad refluksi.

Kahe nädala pärast märkad ka kaalulangust. Peidetud kaloreid, mis alkoholis sisalduvad, võib olla üsna palju. Näiteks suur klaas (250 ml) 13protsendilist veini lisab õhtusöögile 228 kalorit. Kaks suurt klaasi aga võrdub jämedalt võttes ühe rohkem majoneesiga singi ja juustuvõileivaga. Ja me räägime tühjadest kaloritest, mis su kehale mingeid toitaineid ei anna.

Teed joomisega lõpparve, hakkad tervislikult sööma ja trenni tegema ning kehakaal langeb kohinal!

3-4 nädala jooksul

Liigne alkoholitarbimine tõstab aja jooksul vererõhku. Alkoholis sisalduvad kalorid lisavad kehakaalu ja sellegi tulemusel kerkib vererõhk kõrgemaks.
Kui sa alkoholi enam tarbi, langeb ka vererõhk.

Kuu aja jooksul

Su välimus paraneb nähtavalt. Alkohol on mürgine inimkeha kõige suurema organi – naha – suhtes. Mürgid muudavad selle vähemelastsemaks ja avaldavad vanaks muutvat mõju. Ja seda, et alkohol sind vanemaks muudab, parim sõber sulle ei ütle. Kui sa aga joomise jätad, väldid naha enneaegset vananemist.

4-8 nädala jooksul

Su maksa seisund paraneb. Väikese koguse alkoholi töötlemisega saab maks hakkama, kuid intensiivsele pummeldamisele reageerib maksakude põletikuga. Seda väga hiilivalt kulgevat haigust kutsutakse alkohoolseks hepatiidiks. Alguses ei tunne sa midagi, kuid lõpuks tekib maksatsirroos, mis on pöördumatu.

Kui oled naine ja jood päevas paar 175 ml klaasi veini kahe-kolme nädala vältel, areneb sul tõenäoliselt välja rasv-maks ehk maksa steatoos. Maks muudab glükoosi rasvaks, kuid alkohol kahjustab protsessi, kuidas maks rasva töötleb ja maksarakud täituvad rasvaga.

Joomisest loobumise korral hakkab maks end liigsest rasvast puhastama. Kui maksa funktsioon pole alkoholi poolt väga hullult kahjustatud, võivad muutused 4-8 nädalal jooksul taanduda.

12 nädala jooksul

Rohke alkoholitarbimine muudab vererakud suuremaks. Selle tõttu tunned end pidevalt väsinuna, sest punased verelibled ei suuda organismis efektiivselt hapnikku transportida.

Jäta joomine ja su punased verelibled hakkavad kolme kuu jooksul uuenema – tunned end energilisema ja ka üldiselt tervemana.

Allikas: Daily Mail