Miks on üks inimene vaatamata oma vähestele eluaastatele nii elutark, teine aga kõrges vanuseski justkui laps?
Neile küsimustele võib aidata vastuseid leida hingede vanuse teooria. Mis aga on hinge vanus?

Inimesel pole mitte ainult üks elu, vaid mitu. Ning kõigi nende jooksul ta kasvab, õpib ja küpseb. Hinge vanus vastab igal inimesel erinevale küpsusastmele. Tegemist on justkui omamoodi trepiga, mille lõpus ootab meid nirvaana, taevas või paradiisi – nimeta, kuidas tahad.

Selle teooria kohaselt on hingel viis vanust. Et inimestest aru saada ning nende vastu empaatiat üles näidata, oleks hea mõista, millises eas kellegi hing parajasti on. Alustame tutvustamist madalaimalt astmelt.

Millisel hingeastmel arvad end olevat?

1. Vastsündinud

Esmane fookus: olla elus
Õppetunnid, mis vajavad õppimist: peamised eluks vajalikud oskused, ellujäämine, surelikkus, asjade füüsiline olemus
Võrdlus inimese vanusega: 0-4

Iseloomustavad jooned: toores, taltsutamatu, vallatu, kergelt erutuv, lihtsameelne, kogukondliku eluviisiga, ettevaatlik, lapselik, grupist sõltuv, kütt-korilane.

Teised inimesed peavad neid võrreldes elu keeruliste protsessidega sageli ignorantseteks, lapselikeks ja süütuteks. Nende arusaam elust on väga lihtne, neil on raske tsiviliseeritud maailmaga kohaneda. Selle asemel eelistavad perekondlikke klanne, kogukondi ja metsikuid inimgruppe, puutumatut loodust.

2. Väikelapsed

Esmane fookus: kuhugi kuulumine
Õppetunnid, mis vajavad õppimist: sotsiaalsed struktuurid, rollid, reeglid, inimestevahelised suhted
Võrdlus inimese vanusega: 4-13

Iseloomustavad jooned: kuulekas, distsiplineeritud, kohusetundlik, absolutist, korralik, tugevate väärtushinnangutega, traditsiooniline
Otsivad kaootilises ja ebaselge loomuga elus tähendust, korda ja stabiilsust.

Teistele inimestele nad meeldivad, sest on puhtad, tagasihoidlikud ja ranged, kuid ka konservatiivsed, religioossed ja reeglitele allutatud. Nende uskumused ja tunded on määratud kultuuri ja traditsioonilise kõlbelise süsteemi või usu poolt.

3. Noored hinged

Esmane fookus: iseseisvus
Õppetunnid, mis vajavad õppimist: eneseareng, vaba tahe, isiklikud saavutused
Võrdlus inimese vanusega: 13-29

Iseloomustavad jooned: ambitsioonikas, konkurentsivõimeline, uuenduslik, materiaalne, ettevõtlik, vaba, individualistlik, enesekeskne, eneseväljenduslik.

Elavad maksimaalselt, otsivad iseseisvust, sotsiaalset staatust ja koguvad materiaalset varandust. Pidevas muutumises ning on osalised paljudes suurtes maailmas toimuvates muutustes. Neid juhib väline sära, nad on suunatud väljapoole. Töötavad ülearu palju.
inimgruppe, puutumatut loodust.

4. Küpsed hinged

Esmane fookus: inimestevaheline harmoonia
Õppetunnid, mis vajavad õppimist: empaatia, vaimne stabiilsus, iseseisvus, eneseteadlikkus, suhted
Võrdlus inimese vanusega: 29-55

Iseloomustavad jooned: tundlik, uudishimulik, neurootiline, diplomaatiline, enesesse vaatav, koostööaldis, sotsiaalse võrdsuse pooldaja.

Otsivad inimestevahelist ja psühholoogilist harmooniat, vahel närvilised, kuid siiski hoolivad. Keskenduvad oma sisemaailmale ning siplevad seetõttu sageli kompleksides. Küpsed hinged on vabad, suhetele orienteeritud ja visiooniga inimesed. Elu pole enam mitte pelgalt ellujäämine, rollitäitmine või materiaalse rikkuse kogumine, vaid pigem mõistmine, empaatia ja sõprussuhted.

5. Vanad hinged

Esmane fookus: hingelisus
Õppetunnid, mis vajavad õppimist: enda mittesidumine, iseseisvus, tark nõuandja, spirituaalne teadlikkus
Võrdlus inimese vanusega: 56+

Iseloomustavad jooned: iseseisev, spirituaalne, eemalolev, filosoofiline, inimlik, väsinud, mittemotiveeritud, empaatiline.

Uuestisünnitsükli lõpp. Olles kogenud nelja eelnevat staadiumi, on vanal hingel head teadmised ühiskonna toimimisest, suhetest ja maailmast üldisemalt. Igapäevane elu on vanale hingele ebahuvitavaks muutunud, pakkudes vähe üllatusi ning asju, mis ta enesekindlust kõigutada võivad. Lõõgastunud ja filosoofiliselt meelestatud, kiirgavad sügavust, rahu ja tarkust. On fokusseeritud eneseteostusele. Elu on nende jaoks nagu üks pikk seinavaip, millega nad üheks saada püüavad.

Sa ei ole kindel, kui vana su hing on? Soorita TEST oma hinge vanuse teada saamiseks SIIN!