Aastal 1995 alustasid Radiolinja ja EMT kohalike GSM-operaatorina ning peatselt pakkusid esindused ka esimesi mobiiltelefone, mida said lubada endale Eesti mõistes vaid tõelised rikkurid.

Paar aastat hiljem, aastal 1997 algas mobiiltelefonide võidukäik, kui hakkasid mobiiltelefoni endale soetama juba inimesed, kelle kuuupalk oli suurem kui Eesti keskmine netopalk(milleks oli toona 3573 krooni ehk 228 eur.)

Väärib ka märkimist, et tõeliselt kallis polnudki mitte ainult telefoniost vaid hoopis liitumistasu, mis ulatus kuni 1500 kroonini. Telefoniarved olid samuti kirved - kõneminuti hind oli 3 kuni 8 krooni vahemikus. Kas kujutaksid ette, et maksaksid praegu sobiva operaatoriga liitumiseks 100 eurot?

Mobiiltelefoni helin taskus või mobiiliga rääkimine avalikus kohas oli kõva sõna ning näitas tõeliselt klassi. Näiteks paljud koolieas noored laenasid oma vanematelt telefone ning käisid nendega tänaval või koolis eputamas. Juba niisama mobiililt helina laskmine või helin tänaval äratas möödujates uudishimu ja kadedusussi.

Aasta 1997 - eriti soodsaid pakkumisi tehti toona tudengitele ja õppejõududele, kellele pakuti liitumist tasuta. Paljud tudengid ka endale õppelaenu eest selle soetasid.

pilt

1997. aastal Ericsson GH 688 hind oli koguni 7790 krooni (497 eur), mille eest saaks soetada endale hetkel näiteks iPhone 5s-i, Samsung Galaxy S6 või mõne muu moodsa tahvelarvuti

pilt

pilt

Aasta 1999

pilt

1999. aastal müüdava Ericsson T18s hind oli 5290 (338 eur), mille eest saaks soetada endale hetkel näiteks tutika Samsung Galaxy S5 või mõne vanema Apple toote, näiteks iPhone 4

pilt

Aasta 2001 - hakati pakkuma aktiivselt diile, kus sai vahetada vana telefoni uue vastu makstes suure lisatasu

pilt

Tekkis ka järelmaksu võimalus, mis inimesi lohku tõmbas

pilt

2001. aastaks olid hinnad juba oluliselt stabiliseerunud, kuid samas klapiga telefonid kogusid aina enam populaarsust ning tagant järele vaadates on need hinnad siiani müstilised

Klõpsa fotol, et avada suures plaanis

2003. aastal pakuti telefoniostuga või liitumisega juba ise igasuguseid soodusdiile

pilt

Hea lugeja, milline oli Sinu esimene telefon ning mis aastal sai see soetatud?