Jaani-puhkaja

See on tüüp, kes alati jaaninädala lausa vabaks võtab, et täiel rinnal kodumaa suve nautida. Umbes kolmandal päeval avastab ta, et ilmad kisuvad jaanilaupäeva lähenedes aina kehvemaks ja nii haarab ta viimasel hetkel mõnest sooduspakkumisest, et veeta aega hoopis spaas või sootuks soojemal maal.

Jaani-joodik

Temagi hakkab seda va Jaanikest varakult ootama ja iga päikesepaistelise minuti veedab õlut libistades, vabandusega et kohe on jaanipäev ja tal on jaaninädal. Tulemusena on tal õigeks õhtuks nii sant olla, et ta ei ajagi end ühegi lõkke lähedusse.

Jaani-tõbleja

See on mõni pereliige, kes on otsustanud kõik teatud piirkonna sugulased neil päevil läbi käia, kui peaks pikk nädalavahetus oodata olema. Juba teise juures ta jaks küll keskpäeval raugeb ning ta jääb sageli kutsumata külalisena pikemaks peatuma, sest siis ei pea ju sõitma, kaine olema, jälle poodi minema, asju pakkima jne. Huvitav, et ta selle peale kunagi varem ei tule, et külaskäigud just seda kõike eeldavad.

Jaani-vihkaja

See on see sõber, kes juba maikuus (ja igal hilisemal võimalusel) uurib, mis on jaaniplaanid ja teatab siis põlastaval toonil teiste mistahes vastuse peale, et tema kavatseb koeraga kodus olla, sest see on üks "mõttetu õhtu enda täisjoomiseks". Tegelikkuses ei ole teda kuskile veel lihtsalt kutsutud ning etteruttavalt ja eemalejäämishirmus otsustabki ta üritust boikoteerida. Ja siis kurdab taas, kui mõttetu eelmisel aastal jaanipäev oli. Ei tea, miks küll, kullake?

Jaan

Igas külas leidub vähemalt üks Jaan, kes end jaaninädalal eriti tähtsana tunneb, naerab, et on tema pidunädal, viskab viina ootusärevalt paar päeva varemgi ja siis... kodus eidekesega kahekesi vorsti sussutab, sest selgub, et proua pelgab rahvarohkeid kohti ja lärmi.