Seaduse jõustumisest alates tohib toitlustuskohtades, sealhulgas baarides, suitsetada vaid siis, kui suitsetajatele on olemas eraldi ruum.

Sel puhul taasavaldame 2007. aastal Eesti Päevalehes ilmunud, Mart Niineste kirjutet luguloo, milles erinevad klubikülastajad kurdavad muresid, mille suitsuhaisu kadumine esile tõstis.

Esmakordselt avaldatud 31.08.2007

Paari nädala eest Pärnus Sunset Clubis pidutsenud Maria (22) kurdab, et keelueelse sigaretivingu asemel levisid tol õhtul klubis teised lõhnad: “Kohe uksest sisse minnes, garderoobi, ühe baari ning WC-de juures oli tunda väga tugevat uriinilõhna.” Sunseti turundusjuht Kati Sumberg tunnistab, et tol õhtul oli keegi pidulistest kasutanud pissuaari asemel põrandat ning lõhn pääses majas vabalt liikvele.

Aktiivse klubitaja Briti (27) sõnul oli ette aimatav, et sigaretiving asendub pärast klubides suitsetamise keelamist muude ebameeldivate aroomidega, eeskätt higilõhnaga. “Kui kolmveerand klubi on rahvast täis, hakkab haisema,” tõmbab ta selge taluvusepiiri. Lisades sinna veel nii mõnedki põrandale loksunud õlled, saame Briti sõnul pikema peoõhtu plaanis üsna talumatu õhkkonna.

Kogenud klubitajad teavad ka rääkida, et lõhn sõltub kohast. Maria sõnul kipub vaipkattega klubides, näiteks Terraariumis, peo alguses levima “juustuhais”, mis hiljem kaob.

Klubihunt Ahti (26) halvim kogemus higilõhnaga pärineb klubist Bon Bon. Tema sõnul sõltub lõhnade levik paljuski ka klubi ehitusest: “Sopilistes kohtades tekib kaevanduse tunne.” Üks selline “kaevandus” on tema sõnul ka Club Angel.

Brit jääb resoluutseks: “Kui ma tahan higihaisu, lähen spordisaali, ma ei pea klubisse tulema!”

Club Hollywoodi pressiesindaja Tanel Tatter tunnistab, et uute lõhnade probleem eksisteerib: “Täis maja puhul ja tantsivate inimeste vahel levib kindlasti igasuguseid lõhnu.” Tema sõnul hoiab “hollikas” õhu puhtana korralik ventilatsioon. “Lisaks tegutsevad koristajad klubis enne ja pärast pidu,” täpsustab Tatter.

Kati Sumbergi sõnul kasutab Sunset õhuvärskendajaid, mis ei lõhna, kuid neutraliseerivad ebameeldivaid aroome.

Britile tundub, et klubid tegelevad probleemiga jõudumööda. Kogenud pidulisena mõistab ta klubide eripärasid: “Mõned võib-olla ei mõtle selle peale, uuematel pole kogemusi, osa klubidesse ei anna paremat ventilisatsiooni ehitada.”

Tatteri sõnul tullakse mõnikord ütlema, kui piduline vales kohas, näiteks WC-boksis, sigareti läidab. “Keegi otseselt kellegi kaenlaaluse või kõhutuule lõhna peale kaevanud ei ole,” tõmbab Tatter teemale joone alla.