Ema poolt korealane, kahe maailmasõja vahel stalinlike repressioonide tulemusena Kaug-Idast Vaikse-Ookeani rannikualadelt küüditatute järeltulija ja isa poolt eestlane -pärnakas Mihhail Kõlvart (33), sai paljude jaoks ootamatult Tallinna abilinnapeaks.

Mihhail (33) on tunnustatud taekwon-do treener ning ta on võitnud hõbemedali võitluskunstide maailmamängudel. Ta on juba üle 10 aasta Eesti Taekwon-do Liidu president ja juhib ka Eesti Võitlusspordi Ühenduse tegevust.

1. Kumb on parem karates, kas Bruce Lee või Mihhail Kõlvart?

Bruce Lee on kahjuks juba pikka aega surnud, nii et me ei saa seda järele proovida. Ta oli ikkagi wu-shu mees, mina aga taekwondo ekspert. Põhimõte on, et üks võitlusviis ei ole parem kui teine. Võrrelda saab sportlasi ja meistreid. Sportlaste eesmärgiks on võistlustel parimate tulemuste saavutamine, meistritel isiksuse harmooniline areng.

2. Kas Jackie Chanist oled parem?

Mul pole kahjuks olnud võimalust seda proovida. Üks on sport ja teine on film. Neid ei tohi omakorda segi ajada tänavakaklusega. 

{poolik}

3. Mis juhtub, kui kaks eri võitlusviiside meistrit kokku lasta?

Eeldatavate võitjate osas puudub seaduspärasus: nende võitluskunstide filosoofia on sarnane, igaühel on ka kaks jalga ja kaks kätt, kuid võitlusviisid on erinevad.

Veel tuleb mõista, et võitluskunst ja sport ei ole üks ja sama.

4. Kas sa oled sportlane või võitluskunstide spetsialist?

Ma olin sportlane ja valisin võitluskunsti tee oma isiksuse arendamiseks. Võitluskunstidega tegeldakse nii enda arendamise pärast kui ka selleks, et olla kasulik teistele inimestele ja näidata neile õiget teed. Tähtis on teekond ja liikumine täiuslikkuse suunas. Protsess on tähtis, mitte ainult tulemus. 

5. Kuidas su isiklik elu sujub?

Ma ei tea, mis see on. Abielus ma ei ole. Tööpäev kestab kuni 14 tundi. See ongi minu elu. Hommikul tööle, kella seitsme ajal õhtul veel tööl ja siis treeningsaali. Paar aastat tagasi algas mu päev hommikuse sörkjooksuga mererannas, aga selleks pole enam aega.

6. Kas plaanid abielluda eesti või vene tüdrukuga?

Minu valikud ei sõltu rahvusest. Armastus ei tunne rahvust ja äkki on see hoopis korea tüdruk. Neid ei ole palju, aga on.

7. Kas Tallinna abilinnapea ametis on kasu võitluskunstide valdamisest?

Kasu on distsiplineeritusest, kasu on töövõimest. Tööd on palju ja selleks tuleb valmis olla emotsionaalselt ja füüsiliselt.

Minu suur eesmärk on olla kasulik Tallinna elanikele. Ma tõesti soovin, et minust oleks selles ametis kasu.

8. Organisatsioonis käib alati pidev võimuvõitlus, et mitte öelda sõda.

Poliitikat ma ei võtaks kui sõda, sest kõigil on sama eesmärk – ühiskondlik heaolu. Kuid heaolu saavutamise teed valitakse erinevad.

9. Kas vene koolides on eestikeelse õppe süvendamine terav või pehme konflikt?

Hariduse eesmärgiks on alati olnud hea teadmiste tase.

Kindlasti on vene koolide õpilased ja lapsevanemad huvitatud eesti keele õppimisest, aga veel tähtsamad on aineteadmised.

10. Kas pelgasid abilinnapea kohta vastu võtta?

Ma ei kartnud, aga sain aru, et see tähendab hulka uusi kohustusi ja vastutust. See polnud lihtne otsus. Kindlasti ei olnud põhjused rahas mõõdetavad. Me elukvaliteet sõltub paljuski enda suhtumisest ümbritsevasse. Kui me mõtleme, et meie elu on hea, siis ta ongi hea.