Martin kaalus 20-aastaselt jämedalt 100 kilo. Kaalutõus muudkui jätkus, kuni ta oli lõpuks juba 129 peal. Mees püüdis erinevatel viisidel ülekaalust vabaneda, kuid edutult.

Ta proovis eri meetodeid, kuid aitas üksnes personaalne lähenemine

„Alguses proovisin nälgida. Ma lihtsalt ei söönud eriti midagi. Ma ei osanud valida kuldset keskteed – kas kõik või mitte midagi,“ räägib Martin. Nii langes kaal mõne kilo, aga uuesti tavapäraselt sööma hakates tuli kõik kuhjaga tagasi. Martin mõistab nüüd, et nälgimine sobib küll keha puhastamiseks, aga kindlasti ei ole see kohane meetod kaalu langetamiseks.

Ta käis ka paaris spordiklubis, kuid pettus treenerites. Martinil olid probleemid seljaga, mis valutas, kuid tundus, et seda ei võetud trenni tehes üldse arvesse. „Treenerid võtsid mind lihtsalt kui tööd. Nad ei lähenenud mulle personaalselt, seetõttu lõpetasin paari kuu möödudes sportimise. Võtsin alla umbes kümme kilo, kuid olin psühholoogiliselt väsinud. Ma ei tahtnud sinna enam minna ja nii saigi sellega kõik läbi...“ selgitab Martin.
Lõpuks hakkas ta otsima lahendust, mis võimaldaks tervislikult ja end piinamata ülekaalust vabaneda. Ta luges internetist positiivset arvustust 10fit.ee kohta ja otsustas uuesti proovida.

Martinit üllatas talle osaks saanud tähelepanu: kõigepealt täitis ta testi, mis sisaldas küsimusi tervise ja elustiili kohta. Üle vaadati kõik „nõrgad kohad“. Alles pärast seda koostati salenemiskava ja menüü, mida omakorda kohandati, konsulteerides spetsialistiga. Seejärel algas kava järgimine. Varem oli Martinile rangete dieetide järgimine raske, kuid nüüd suutis ta toitumiskavast hõlpsalt kinni pidada.

Varasem halb kogemus takistab

Toitumisspetsialist ütleb, et tulemused on head, sest Martin pidas menüüst kinni. Peamine on jätta toidust välja kõik ebatervislik ja valida välja see, mis aitab kaalust alla võtta ning on ühtlasi ka maitsev.

„Oli nädalaid, kui Martin ei saanud harjutusi teha ja jättis vahel isegi oma toitumiskava veidi unarusse, kuid ta ei võtnud juurde, sest kaal oli juba stabiliseerunud,“ ütleb toitumisspetsialist.

Kas ka teised samasuguse ülekaaluga inimesed võivad saavutada nii häid tulemusi nagu Martin? Toitumisspetsialist on selles kindel. Pole olnud sellist juhtumit, kus inimene järgib täpselt talle koostatud kava, kuid kaalust alla ei võta. „Tuleb ette, et inimesed peavad koostatud kavast kinni ainult osaliselt ja tulemuseni jõudmine võtab plaanitust rohkem aega, kuid see saavutatakse siiski,“ ütleb toitumisspetsialist.

Toitumisspetsialist: tõhus kaalu langetamine sõltub peamiselt toitumisest

Martini kavas oli ette nähtud viis söögikorda, üks iga kolme tunni tagant. See on asjatundjate arvates parim režiim söömiseks. „Kuigi paljud inimesed kardavad nii sageli süüa, on see kaalu langetamiseks kõige tõhusam viis. Olen oma klientidel alati soovitanud sellist kava järgida, sest see muudab kaalu langetamise kergeks ja ühtlaseks ning väldib ülekaalu uuesti tekkimist,“ soovitab toitumisspetsialist.

Ka sina võid nüüd saada elu parimas vormis keha! Tule veebilehele 10fit.ee ja telli oma salenemiskava juba täna!

Jaga
Kommentaarid