Läinud sügisel enne oma surma avalikkuse eest eemale tõmbunult elanud Joala elu, karjääri ja suhete üle on üksjagu palju spekuleeritud nii Eesti ajakirjanduses, Venemaa telesaadetes kui ka juba ilmunud elulugudes, ent üldkehtivat tõde kunagise Nõukogude Liidu kuulsaima laulja käitumisele pole siiani suudetud sõnastada.

Värske elulooraamat lisabki Joala viimase abikaasa Maire sõnade läbi tema juba isegi keerukasse portreesse veel ühe, väga isikliku mõõtme: suutmatuse leppida vananemisega. See väide kinnitab ühtlasi muusikaajakirjanik Ivan Makarovi oletust, et Joala "ei soovinud laulda ajast puretud häälega ega tahtnud, et kuulajad näeksid tema füüsilist vananemist."

Abikaasa sõnul hakkas Joala vältima inimesi ja suuri seltskondi ning sõitis kõikjale autoga, et mitte kellegi silme alla sattuda. "Kui sa oled pool elu peeglisse vaadanud ja näinud seal pilti, mis sulle meeldib, siis on raske harjuda teistsuguse minaga," räägib värskelt ilmunud teoses Joala abikaasa Maire.

Sama väitis ka biograafia autor Margit Kilumets eelmisel pühapäeval Anu Välbale antud intervjuus. "Ta sai aru, et ta pole enam suuteline pikka kontserti andma nii, et ise rahule jääks, ta ei tahtnud kuulata oma salvestusi, ei tahtnud midagi uuesti salvestada. Ja me teame ju tegelikult, et oma viimasel kontserdil ei laulnud ta enam otse,” meenutab Kilumets (loe intervjuud SIIT).