Adolf Käis külastas “Vabaduse laulu” koos oma külalistega Venemaalt ja nii Käisele kui ka külalistele jäi mulje, et kontserdile venelased oodatud ei olnud.

“Mul tekkis kohe küsimus, et mis tulemus pidi sellel peol olema? Ühtehoidvus? Kuidas saab sellest juttu olla, kui kolmandikku Eesti elanikest lihtsalt ignoreeriti,” küsib Käis.

“Meie veetsime “Vabaduse laulul” oma kaks tundi. Kõndisime ka palju ringi ja teate mina ei kuulnud mitte ühtki inimest vene keelt kõnelemas! Heal juhul oli kogu publiku seas 1-2% venelasi. Aga pole ka imestada, kohal ei olnud ka ühtegi vene rahvusest artisti. See oli ebameeldiv hetk, elame me ju ometi koos väikesel pinnal, oleks ju võinud esinema lasta ka Vene artiste!” on mees pettunud.

“Mul tekibki küsimus, et kas Venemaa ei olegi siis Eesti naaber? Kohal oli esinejad nii Lätist, kui ka näiteks Iirimaalt, aga Venemaalt mitte… Ka telekast presidendi kõnet vaadates jooksid all ka inglisekeelsed tiitrid, kuid venekeelseid mitte. Seda oleks ju väga lihtne lisada olnud ja see poleks nõudnud mingeid erilisi kulutusi, kuid mis teha — selline on meie poliitika!”