Aastake tagasi luges omaaegne peaminister ja endine europarlamendi liige Andres Tarand lehest, et tema maakodu kõrvale lemmikseenekohta Paldiski kanti Keibu lahe äärde kavandatakse tuumaelektrijaama – ja haaras peast!

Andres ei saa aru, kas tegemist on lauslolluse, salakavala vandenõuga eestlaste genofondi hävitamiseks või on selle taga koguni kättemaks või kellegi lühiajalised ärihuvid.

Nädal tagasi, oma 70. sünnipäeval esitles Andres Tarand koos roheliste liidri Marek Strandbergiga raamatut «Rahvusli-ku julgeoleku küsimus». Esitluse põhisõnumeid oli, et tuumaelektrijaam Eestisse ei tasu end rahaliselt ära ja selle toodetav elekter ei ole konkurentsivõimeline.

Kui 80ndate aastate lõpus saabus Tarand poliitikasse diskussiooniga — hõlmikpuu või ooperiteater? —, siis nüüd on ta leidnud palju ohtlikumad vastased...

Mis asja ajad? Ehitad paremat Eestit?

Teen seda ja teist. Kindlasti ei tee ma seda, mida nimetatakse valimiseelseks poliitikaks.

Sa ei kandideeri?

Ei. Kaua võib.

{poolik}

Kas nad tahavad sinu maakodu lähistele Keibu lahe äärde ehitada tuumaelektrijaama?

Sinna naabrusesse kruusaauku, täpselt kuuseriisikakohale. Selle kruusaaugu
ääres on tõesti väga hea kuuseriisikakoht. Ära sellest kellelegi räägi. Keibu lahe ääres oli viikingiajal, muide, meresõitjate kaevukoht. Sealt sai puhast vett.

Kas sinult küsiti ka midagi?

Keegi ei küsinud minult midagi. Teada on, et kas Keibu lahe äärde või siis sealsamas üle mere asuvatele Pakri saartele on üks töögrupp plaaninud tuumaelektrijaama. Ka Pakri saare maavärina ohtlikkuse suhtes antakse inimestele valet informatsiooni. Üks purusilmaajamine käib!

Mis on tegelikkus?

Maavärin tuleb niikuinii. Meil on keskeltläbi viisteist tuntavat maavärinat sajandis. Enamik on just seal Keibu ja Nõva kandis Loode-Eestis. Tervikuna on see koht väga valesti valitud, et mitte öelda lollilt. Põhirikked tuumaelektrijaamades on jahutusvee lekked. Soome laht on nii sätitud, et hoovused viivad vee mööda Eesti rannikut itta ja siis see liigub mööda Soome rannikut tagasi läände. Kui panna tuumaelektrijaam Pakrile või Keibusse, on kogu Eesti rannik, kaasa arvatud Pirita ja teised Tallinna päevituskohad, varsti radioaktiivselt reostatud — muidugi juhul, kui toimub leke.

On need ainsad ohud?

Ma ei oska kõiki ohte hinnata, kuid need ohud on selged ja reaalsed.

Teil seal külas elab palju juriste ja advokaate. Kas ka nemad tegutsevad ja on liitunud ühisrindega, võitlemaks koletisega?

Nad elavad valdavalt naaberkülas Alliklepas. Ma ei ole võitlusest midagi kuulnud, aga külarahvas teab rääkida, et ülemkohtunik Märt Rask on väga töökas. Niidab juba hommikul vara muru ja raiub puid. Minu arust seda tuumaelektrijaama-
vastast rinnet ei ole veel kujunenud ja ma ei taha ka loomist enda peale võtta. Ma ei tahaks väga tünni otsas kõmiseda. Mul on ka teisi tegemisi.

Kas sina saad aru, mille peale Eesti Energia mõtleb?

Nad mõtlevad lühiajalise äri peale, kuid see ei sobi energeetikasse mitte üks raas.

Eesti Energia käitumises on paras hulk bluffi, eriti kui vaadata nende rõõmsameelseid reklaamikampaaniaid?

Nad on midagi õppinud Lääne monopolidelt. Monopolide kombed maailmas on suhteliselt sarnased ja nad hakkavad kõrva rääkima sellist juttu, mis pole väga õige. Eesti Energia on väike, võrreldes Lääne monopolidega. Vahel nad teevad ka mõistlikke samme, kuid nende sisemine hingeelu on võrdlemisi metsik.

Kas sulle ei tundu, et siin võib olla kättemaksu hõngu? Sina ja su pojad on võidelnud põlevkivienergeetika vastu ja nüüd mingi seltskond mõtles, et kättemaksuks teeks sinu hoovi tuumaelektrijaama...

Võib-olla küll. Ma olen ise ka mõelnud, et tahavad ärritada. 

Siis on veel üks punt, kes on koondunud ühe suurärimehe ja akadeemik Ando Raukase ümber, kes mõtlevad tuumaelektrijaama rajamisele ja edasimüümisele, ning tundub ka, et võimalikule tulemustasule?

Energeetikas peaks olema metsakasvataja pilk. Metsakasvataja mõtleb mände istutades kaheksakümmend aastat ette. Energeetik peaks nelikümmend viis aastat ette mõtlema ning lastele tuleb kasvatust ja haridust anda kakskümmend aastat.

Vorstipoe püstipanekuks läheb tunduvalt vähem aega, aga tuumaelektrijaam ei ole vorstipood.

Ütlesid, et sul on ka teisi tegemisi?

Ma tahan lõpuni kirjutada raamatu, mis mul Botaanikaaias töötades pooleli jäi. See räägiks teemal, mis kliima on meil siin olnud möödunud sajanditel ja kuidas on see muutunud. Ma olen diplomi järgi geograaf-klimatoloog.

Kas oled rahul poegade Indreku ja Kaarli karjääriga?

Praegu võib päris rahul olla.

Nüüd üritab ka noorem poeg Kaarel Tarand üksikkandidaadina Riigikogusse murda?

Kuidas saab inimest keelata, kui see on tema põhiseaduslik õigus!

Mis sa arvad, kas Kaarel kordab vanema venna Indreku edu?

Ootame ära, ei tasu ette rutata.

Enda Brüsseli karjääriga jäid rahule? Igatsed tagasi?

Vahepeal ei tahtnud üldse sinna lennata. Nüüd korra käisin. Ilma kohustusteta minna oli päris huvitav. Tervikuna oli tore kogemus, seeditavam kui meie Riigikogus istuda.

Kuid ka Brüsselis lähevad inimesed valimiseelsel perioodil käest ära, nagu siingi. Seal oli ka mingil hetkel ebamugav, kui valiti uus parlamendi juhtkond ja õhkkond läks napakaks.