Kurikuulus ekspoliitik ja seltskonnatäht Anna-Maria Galojan (34), kes tunnistati kohtus süüdi mittetulundusühingu Eesti Euroopa Liikumine raha omastamises, on küll vanglakaristuse ära kandnud, kuid ühing pole selle juhatuse liikme Riivo Sinijärve sõnul Galojani kratitud rahast sentigi tagasi saanud! Galojani elu on aga lill – sotsiaalmeedias postitatud sõnumite ja piltide järgi elab blondiin uhket ja murevaba elu Suurbritannias, kuhu ta lendas kohe pärast vanglast vabanemist... 

Eesti kohtud otsustasid, et Galojan peab lisaks aasta ja 10 kuu pikkusele vangistusele, millest tuli kohe reaalselt ära kanda viis kuud, tagastama Eesti Euroopa Liikumisele ka 47 950 eurot. Sellele lisaks viiviseid ­17 650 euro ulatuses. Kui ühingule teeb Galojan "külma", siis Eesti riigi ees on ta oma võlga siiski klattinud. Rahandusministeeriumi pressiesindaja Kristina Haavala sõnul mõisteti Galojanile seoses kohtujuhtumiga ekspertiisitasu summas 2456,27 eurot ning sundraha 417,03 eurot. Hetkel on seltskonnatähe tasumata jääk kahanenud 838,04 euroni. 

Kui Galojan ei maksagi ühingule raha tagasi, siis mis teda ees ootab? „Kui inimene ei maksa ära kohtuotsusega välja mõistetud kahjuhüvitist, algatatakse tema vastu täitemenetlus,“ selgitab justiitsministeeriumi kõneisik Maria-Elisa Tuulik. "Selle raames realiseeritakse kogu tema vara, välja arvatud eluks hädavajalikud asjad ja raha. Täitemenetlust jätkatakse nii kaua, kuni raha on sisse nõutud, kuid selle edukus sõltub eelkõige sellest, kas isikul on vara, mille arvelt võlausaldaja nõudeid täita." 

Huvitav nüanss ongi see, et täitemenetlus võib kesta pikalt, nõue aga aegub kümne aastaga täitemenetluse alustamisest! "Samas on võimalik ka see, et kui raha ei laeku, algatatakse võlausaldaja avalduse alusel inimese suhtes füüsilisest isikust võlgniku pankrotimenetlus," ütleb Tuulik. "Selle menetluse raames kohaldatakse veelgi rangemaid nõudeid võlgnikult raha kättesaamiseks. Siiski ei saa garanteerida, et ka sellisel juhul kindlasti raha laekub." 

Galojani asja menetleb lausa kaks kohtutäiturit, Elin Vilippus ja Katrin Vellet, kuid nad ei tohi seda avalikult selgitada. "Vastavalt kohtutäituri seadusele on kohtutäituril ametitegevusega saadud andmete saladuse hoidmise kohustus," jääb Vellet diskreetseks. Galojan ise oma rahaasju ei kommenteeri.
Galojan, kes raha omastamise ajal oli MTÜ Eesti Euroopa Liikumise juht, kulutas ühingu raha luksuslikele riietele, ehetele, hinnalistele aksessuaaridele ja jalatsitele, samuti käis selle eest ilusalongis ja reisil. Muu hulgas ostis ta MTÜ vahenditest ka hulgaliselt kinkekaarte, mille... ikka ise erinevates kauplustes ära kasutas! 

Et parimad uudised jõuaksid kiiresti Sinuni, telli Kroonika digiajakiri SIIT või paberväljaanne SIIT!

Jaga
Kommentaarid