Moskvas käik tasus täiega ära juba sellepärastki, et seal televõtete saginas nägin esimest korda Anne Veski silmas pisarat. «Mõtle, mu lapselaps õpib rääkima nüüd hoopis soome keeles!» väljendas Anne ühtäkki siirast vanaema-muret. «Alles nad kolisid mul perega Moskvast koju Eestisse, aga juba põrutavad eluga edasi Helsingisse!»

Saanud kutse osalemaks Moskva teatrifestivali žüriis, haarasin ma võimalusest intervjueerida ka meie Anne Veskit (57) talle omases Moskva mahlas-keskkonnas. Nimelt võistleb Eesti üks ja ainus diiva, kes tuntud ja armastatud üle kogu endise Nõukogude planeedikuuendiku (nagu varem vaid Georg Ots, Jaak Joala ja Urmas Ott) vene Pervõi Baltiiski Kanali saates «Dve zvezdõ» («Kaks tähte») – ehk siis tähtlaulumängu formaadis, mis Eestis tuntud kui «Laulud tähtedega».

Võistlustules Pugatšova lapselapsega

Veebruaris juhtusin telekast avasaadet nägema. Žürii esimees Mihhail Bojarski tervitas Annet sõnadega: «Ma jumaldan täiega  Anne Veskit – need, kes korra tema häält on kuulnud, ei vaheta teda ära kellegi teisega!» Moskva staarmoekunstnik Judaškin ja vene ooperi põlisdiiva Obrazstsova kiitsid kui ühest suust: «Anne, tore, et te ei ole meid unustanud – ja leiate aega Pribaltikumist ka meie juurde külla sõita!»
Ilukõned kõnedeks, avasaates platseerusid Anne ja tema duetipartner parodist Nikolai Lukinski – Veski visiitkaart-hitiga Venemaal «Позади крутой поворот» («Eilne päev») – kaheksa võistleva laulupaari hulgas siiski tabeli lõpuotsa. Sest kui punktide andmiseks läks, tundus veri olevat ikka kõvasti paksem kui vesi. Isegi Suur-Venemaa meelelahutustööstuses on paljud laval ja žüriis omavahel sugulased-sõbrad. Ja kui laval võistleb tsaarinna Alla Pugatšova enda lapselaps Nikita Presnjakov, siis… kes söandaks žüriis olla Alla Suurele mitte lojaalne. Judaškin nurrus, et tal on au olla nii andeka noormehe vader. Ja isegi Laima Vaikule kommenteeris oma maksimumpunkte ilma läti au ja häbita: «Jah, olen subjektiivne. Aga ma ei suuda Nikitale vastu panna…»