Mägi signatuuri ei loeta

Sel suvel Sanderi poolt loodud ja "Reporteri" raames kaks korda nädalas jooksev sari võitleb just selle vastu, et rumaluse või teadmatuse tõttu ei häviks ka tänapäeval palju kunsti ja vanavara.

"Ehkki tundub, et meie ajal on kõik suutelised kasvõi netist kontrollima, mida üks või teine asi väärt on, tundub ikkagi, et kohati inimestel on nagu silmaklapid peas. Millega muuga seletada, et isegi maalil seisvat Konrad Mägi signatuuri ei viitsita välja lugeda? Või on Eestis tõesti mõni inimene, kes ei ole kuulnud, et Mägi teoste eest makstakse miljoneid?"

"Viige see rämps ära"

Paari päeva eest helistas Sanderile üks tuttav antiigiärimees ja küsis, kas Sander võiks tema vanalinnas asuvast antiigiärist läbi jalutada ja ühte oletatavat Mägi teost vaadata. Ehkki skeptiline, jalutas Sander kodust kutsutud paika. Seal tabas teda šokk.

"Olin valmis vaatama mõnda keskpärast, järgi tehtud pildikest või parimal juhul enam-vähem talutavat joonistust. Nägin aga suurt, ligi meetrise laiusega maali, mis mitte millegi poolest ei vihjanud, et see ei võiks Mägi originaal olla."

Maali uus omanik rääkis lausa uskumatu loo: teda kutsuti "koristama" Tallinnas surnud vanaproua korterit. Kui ta oli umbes tuhande euro eest ära ostnud nuge-kahvleid, lauanõusid ja kristalli, ütlesid pärijad seina äärde kuhjatud maalidele osutades: „Viige see rämps ka ära“. Pikemalt uurimata maksis ta pärijate küsitud väikese summa ja kaup oligi koos. Alles piltidega koju jõudes ja neid uurima asudes tabas uut omanikku üllatus: ühelt teostest ilutses hästiloetav nimi „K.Mägi“. Koheselt järgneski telefonikõne lähedal elavale Mart Sanderile.

Silmaga vaatamisest ei piisa

"Teos on kahtlemata vana ning seda on juba kunagi minevikus dubleeritud ehk uuele lõuendile kleebitud," kirjeldab Sander nähtut. "Odavaid pildikesi dubleerima ei hakatud, nii et see oli hea märk. Lõuend ise ning selle alusraam olid vähemalt 60-70 aastat vanad."

Ta nendib, et väga veenvalt mõjus ka see, et signatuur oli kirjutatud värske värvi sisse – seega ei olnud see hiljem lisatud.

"Muidugi võis juhtuda, et keegi tegi tahtlikult Konrad Mägi stiilis teose juba ammustel aegadel – ja tegi seda väga hästi. Kuid kogu teose aura oli väga veenev, see ei olnud punnitatud koopia vaid vaba pintsliga maalitud hoogne töö."

Sander lisab, et nii unikaalsete teoste puhul ei piisa "silmaga vaatamise" meetodist: „Siin on vaja teha analüüsid, infrapuna-, ultraviolett- ja röntgenülesvõtted, uurida lõuendi ja värvide vanust elektronmikroskoobiga ja keemiliste analüüsidega. Keegi ei ole ju nõus maksma varandust ainult selle eest, et tegu on heal juhul võib-olla Mägi maaliga."

Mägi maal kujuneb kroonijuveeliks

"Antiigireporteri" oksjon, mis toimub septembri teisel nädalal, toob potentsiaalse kunstiostjani varandust, mida ekspertidele on pakutud nende kokkutulekutel üle Eesti. Kahtlemata on Konrad Mägi maal oksjoni kroonjuveeliks.

Lähipäevil rändab unikaalne leid juba Eesti Kunstimuuseumi, kus sellele annavad oma eksperthinnangu oma ala parimad asjatundjad. Täpset ülevaadet sellest, kuidas areneb saladusliku maali saaga, näevad televaatajad juba reede õhtust alates "Antiigireporteris".

Kui inimestel on küsimusi oma vanavara ja kunstiteoste kohta või nad tahaksid, et Antiigireporterid neid ise külastaksid, võib neile kirjutada aadressil antiigireporter@kanal2.ee või helistada telefonil 53032093.

Antiigireporteri olnud ja tulevatest tegemistest saab ülevaate nende kodulehelt www.antiigireporter.ee, kus võib näha ka kõiki peatselt oksjonile tulevaid esemeid.