Suitsetaja jaoks on tossamine tore tegevus - omamoodi rahustav, seltskondlik ja samas ka isiklik. Ühe õige suitsetaja hommikusöögi hulka kuulub kindlalt üks kohv koos sigaretiga, röstsaia närigu luuserid!

 
Suitsetajad elavad üks päev korraga ega hooli pakil olevast kirjast «suitsetamine võib tappa». Või mõned siiski hoolivad? Uurisime tuntud eestlastelt, mil moel on nemad proovinud suitsetamist jätta.
 
 
President Toomas Hendrik Ilves (55)
Väliseestlasena uue imagoloogilise mõõtme Eestisse toonud president Toomas Hendrik Ilves, kes 90ndate lõpus seltsielus figureerides jäi alatasa kaadrisse kikilipsus, sigar elegantselt suunurgas, on tänaseks suitsetamisega lõpparve teinud.
Kroonika andmetel üritas president suitsetamist kordi maha jätta, kuid õnnestus see alles siis, kui selgus, et abikaasa Evelin Ilves ootab nende ühist tütart Kadri Keiut (6). Toomas Hendriku otsus oli seekord kindel kui kalju - beebi ei pea taluma vähimatki suitsulõhna. Praegu peletab president, kes on abikaasa eeskujul otsustanud ka sportlikuma elustiili kasuks, suitsuisu Nicorette'i närimiskummi närides. Nagu näha, pole Toomas Hendrik juba aastaid tagasi suitsetamisest loobudes ka silmanähtava kaalus juurde võtnud - suitsetamisest loobumisega kaasneva söögiisu tõusu ja ainevahetusprotsessi muutused kompenseeris regulaarse treeninguga terviseradadel. 
Neid presidente, kes suitsunälja leevenduseks aeg-ajalt padjakese Nicorette'i hammaste vahele pistavad, on maailmas vähemalt kaks. Hiljuti tunnistas ka USA riigipea Barack Obama, et kuigi ta teeb nädalas seitse korda trenni, neist neli voolib lihaseid jõusaalis, pole ta veel suutnud suitsumehe ametit maha panna. Praegu olevat Obama sellele aga lähemal kui eales varem, sest temagi on otsustanud abi otsida just Nicorette'i nätsukummidest.
 
 
Laulja Kaire Vilgats (31):
Korduvalt olen proovinud loobuda. Üldiselt ma nikotiinisõltlane pole. Mulle lihtsalt meeldib see tegevus. Kodus ei teki vajadustki suitsetada. Mu jaoks on ta nagu seltskondlik asi. Kokku olen suitsetanud kümme aastat. Loobumisel ma mingeid abivahendeid kasutanud pole. Kõige pikem suitsuvaba periood on olnud lastega - raseduse ja imetamise ajal ei suitsetanud. Sellel aasta pole veel ühtegi suitsu teinud.
 
 
Muusik Indrek «Summer» Raadik (33):
Esimest korda olin kaksteist, kui ütlesin emale, et nüüd ma vist jätan küll suitsetamise maha. Tegelikult pole ma kunagi mingi hull piibuvana olnud. Umbes viis-kuus aastat olen suitsu teinud küll, aga mitte regulaarselt. Suitsule on mul Rootsist pärit närimistubaka alternatiiv, kasutan seda. Täielikult suitsuvaba periood on olnud paar aastat. Kaalus pole juurde võtnud, ma olen suhteliselt liikuv inimene. Sigaretti tõmban umbes nii, nagu mõned vahel tõmbavad kanepit. See juhtub siis mõnel peol või koosviibimisel.
 
 
 
Laulja Pearu Paulus (40):
Üle aasta tagasi jätsin maha. Põhjuseid oli mitmeid. Juba varem olin otsustanud loobuda, aga kaalukaks sai suitsukeeld siseruumides. Nii kui pidi hakkama ronima igasugu suitsukappidesse ja õue külma kätte, sain aru, et aitab. Kiusatusele astusin vastu tahtejõuga. Kui seda tahtmist ikka pole, siis need plaastrid ka ei aita. Tiba võtsin kaalus juurde küll, umbes viie kilo ringis.
 
 
Raadiohääl Kirsti Timmer:
Esimese suitsu tegin 18aastaselt kui telemajja tööle läksin.
Pean tunnistama, et suitsetamist saan ainult siis maha jätta, kui last ootan. Organism tunneb kohe ette ega võta suitsu vastu. Olen seda meelt, et kui inimene tahab suitsetamisest loobuda, on asi kinni tema peas, mitte plaastrites. Tean päris mitut inimest, kes on öelnud, et mingil hetkel enam ei taha, ühesõnaga neil saab limiit täis. Arvan samamoodi, et pead selle ikkagi ise ära tundma, mitte nii, et mõni kuu jätad maha ja siis teed salaja nurga taga edasi. Tabletid, plaastrid ja nätsud on vast enesepetmine. Võti on tahtejõud. Sama on ka dieedipidamisega. Miks inimesed ikkagi suitsetavad? Sest see on seltskondlik tegevus. Käeliigutus, mis meeldib. Erkki Berends ütles mulle kord kuldsed sõnad: «Ma ei usalda inimest, kes ei suitseta. Suitsetajad usaldavad üksteist.» Nii et suitsunurgas liigub väga oluline informatsioon. Ma ise arvan, et suitsetamine pole lahe. Minu arust on väga lahe, kui inimene ei suitseta. Mittesuitsetama paneb ikkagi oma kuppel.
 
 
Bedwettersi solist Joosep Järvesaar (20):
Olen juba kolm kuud puhas olnud. Tegin sellise triki, et panin oma MSNi nimeks «Päevade kaupa suitsuprii», et kõik mu sõbrad-tuttavad saaksid kaasa elada. Nüüd ei tunne absoluutselt mingitki kiusatust. Kuna olen ühe korra pooleks aastaks suitsetamise jätnud, siis tean väga hästi, kui kiire on see asi tagasi tulema. Arvan, et nätsud ja plaastrid on bullshit. Suitsust loobumine on ikkagi inimese oma tahe. No päris tubakavaba pole ma ka olnud, kuna vahepeal olen siin vesipiipu teinud. Ühekorra olen seda närimistubakat kah proovinud, aga see oli nii vastik, et rohkem ei tahtnud. Elu esimest suitsu maitsesin esimeses klassis seitsmeaastaselt. Sõbraga koolist koju minnes leidsime kraavist sigareti. Aktiivne suitsetaja olen olnud kolm aastat. Igaüks las astub oma ämbrid ise, aga soovitan kõigile suitsetamisega mitte alustada! Soovitan ka seda, et loobujad peaksid esimese kuu vähemalt ka ilma vesipiibuta olema, muidu tuleb see suitsunälg tagasi.
 
 
 
 
 
Suitsetamine teeb impotendiks
 
* Kõiki sigarette, ka Light ja Superlight märgiga sigarette suitsetades satub  organismi üle 4000 erineva keemilise aine, neist vähemalt 60 on tõestatult vähkitekitavad.
 
* Sigaretitubakas sisalduv nikotiin ei põhjusta küll vähki, ent on sõltuvuse põhjustaja. Sõltuvus nikotiinist tekib seetõttu, et nikotiin mõjutab ajus paiknevaid nikotiiniretseptoreid, mille tagajärjel tekib lühiajaline heaolutunne.
 
* Suitsust võõrdumisel võivad tekkida ärajäämanähud, nagu närvilisus, keskendumisraskused, külmavärinad, peavalu ja muud ebameeldivad aistingud, mida on raske taluda ja mistõttu võib inimene taas suitsetamist alustada.
* 80% liigsuitsetajate impotentsuseprobleemidest on põhjustatud just suitsetamisest.
 
 
Suitsetamine kärbib viljastumisvõimet
* Soomes läbi viidud uuringu kohaselt on teismelisena suitsetavate tüdrukute kõhu ümbermõõt noore täiskasvanuna keskmiselt umbes 3,5 sentimeetrit suurem kui tubakavabadel neidudel.
* Inimesel, kes tõmbab paki päevas, kulub suitsudele ligi 1240 krooni kuus ja 14 880 krooni aastas. 1240 krooni eest saaks aga soetada hoopis kuupakettpileti spordiklubides, mis sisaldab limiteerimata sportimisvõimalusi jõusaalis, rühmatreeningutes ja ujulas. 14 880 krooni eest on võimalik näiteks ette võtta üks mõnus soojamaareis.
* Statistika järgi on suitsetamine maailmas surma põhjustajana teisel kohal.
* Eesti elanikest suitsetab kokku 34 protsenti, kellest 40 protsenti on mehed ja 25 protsenti naised. Eestis tarbitakse arvestuslikult 3000 tonni tubakat aastas.
* Statistika järgi suitsetavad enim keskharidusega Tallinnas ja Ida-Virumaal elavad meesterahvad.
Teadaolevalt on rootsi meestel kõige väiksem kopsuvähiprotsent kogu maailmas. Paljud rootslased kasutavad sigareti asemel närimistubakat.