Artikkel ilmus ajakirjas Kroonika aprillis 2015

Aastad 90ndate teises pooles, mil Kroonika asus ühiskonnas omal moel tabusid murdma, olid omaaegse Hansapanga ühe asutaja, praeguse LHV Panga suuromaniku Rain Lõhmuse sõnul tema pankurikarjääri kuldsemaid aegu!

Rain Lõhmus oli 24, kui asutas kompanjonidega Hansapanga, millest tänaseks on välja kasvanud Swedbank. Aktiivsest juhirollist LHV-s on Rain nüüd hoidunud, sest – ta ei pea end sugugi heaks juhiks! Ta elab koos oma eksmodellist kaasa Tatiana Chemeleva  ja nende ühise poja Danieliga ühes vanas majas Šveitsi lõunaosas, Itaaliaga piirneva mägise Ticino kantoni itaaliakeelses piirkonnas. Lähim suurem linn on Lugano.

Väikesest kodukülast Ticino kantonis on just mõistlik arv lennutunde nii Eestisse kui ka mis tahes teise punkti Euroopas. Sealt on hea suunduda näiteks Itaaliasse Veronasse ooperifestivalile, et järgmised nädalad veeta aega juba võib-olla Indias, külas mehel, kes on 67. põlve tegelenud ajurvedaga. Rain otsib vaheldust ega peatu kusagil kauem kui kaks nädalat. Intervjuud andes istub ta oma LHV Panga kontori kabinetis City Plaza viimasel korrusel, kust avaneb hunnitu vaade Tallinnale, ja meenutab muu hulgas 90ndaid.

Milline sinu päev, nädal tavaliselt välja näeb?
See on reeglina erinev, mul nagu sellist tavapärast ei olegi. (Muheleb.) Eile oli näiteks väga vastik päev, selliseid ma endale väga palju ei taha – ärkasin vara, et minna kuuesele lennukile Riiga, ja tagasi jõudsin 00:35. Piltlikult öeldes olin kogu päeva natuke unine ja jooksin kusagil ringi. Niisuguseid väga palju järjest teha ei tahaks. Vahel on tore, aga see ei ole kindlasti tüüpiline, et ma selline töökangelane olen.

Kui sa asutasid partneritega Hansapanga, käis arveldamine peamiselt sularahas. Hansapanga poolt omal ajal ellu toodud internetipangandus edeneb nüüd jõudsalt ja kontoreid jääb järjest vähemaks. Kuhu see lõpuks välja jõuab?
Võib-olla viis aastat on selleks natuke lühike aeg, aga ma usun, et tehisintellekt võtab üle ka pankade teise valdkonna, milleks on laenamine ja krediit. Ma usun, et ühel hetkel muutuvad arvutid inimestest paremaks ka neid otsuseid langetama. See, et arvuti mängib malet paremini kui Garri Kasparov, juhtus ju juba üle kümne aasta tagasi.