Ärma talu, mille TOOMAS HENDRIK ja EVELIN ILVES kavatsesid enne  presidendipaari staatusesse tõusmist kasutusele võtta turismitaluna, rändab kuu aja pärast täielikult vaid presidendi käsutusse.

Kui juuni lõpus, mil Evelin Ilves (39) avas Ärma talu Erma Pargi külalistemaja, jõudis avalikkuse ette ka uudis, kuidas presidendi kantselei otsib võimalust siduda talu presidendiametiga, on nüüd põhimõtteline otsus langetatud. Augusti lõpus läheb Ärma talukompleks lukku ses mõttes, et seni kõigile soovijaile valla olnud majutushooned jäävad vaid presidendipaari käsutusse. Sellega püütakse lõpetada segast olukorda, kus president ei saanud maale koju sõita, kui tal tekkinuks selleks ootamatu võimalus. Nimelt, kui Ärmal viibinuks kas või üks turismitalu külaline, oleks president pidanud ootama tema lahkumist, ning alles siis, pärast järjekordset turvakontrolli, saanuks üle ukseläve astuda…

Vahetult enne Ärma avamispäeva tituleeris ilmamainega majandusväljaanne The Economist Toomas Hendrik Ilvese ja Vladimir Putini Ida-Euroopa suurkujudeks, kelle arvamust kuulatakse ja arvestatakse.

«Mida laiem kõlapind ja tuntus, seda rohkem sõpru, aga ka vaenlasi,» tõdes presidendiproua siis Ärmal. «Tähendab, ka maja igakordne turvakontroll peaks olema seda põhjalikum.»
Juhul kui president tahaks mõnda riigipeast kolleegi oma talus võõrustada, oleks turvareeglid veelgi karmimad. Hiljuti näiteks pidi president kostitama Ärmal ka Poola presidenti…, kuid visiit jäi viimasel hetkel sootuks ära. Kui kompleks oleks pidevalt presidendi käsutuses, vähendaks see ka korduvaid turvakontrolle.

«President võtabki kogu kompleksi järgnevaks viieks aastaks rendile, oma palgast,» selgitab Evelin Ilves nüüd. Praegu käib juriidiliste nüansside täpsustamiseks kooskõlastamine erinevate asjaomaste instantsidega. Erma Pargi külalistemaja ehitamiseks võttis Evelin Ilvese juhitav OÜ Erma Maa ju 3 miljonit laenu — turismiga seotud äritegevuseks. Mõistagi võiks presidendi kantselei osta turismitalult teenuseid riiklike ülesannete täitmiseks, siin kerkib aga eetikaküsimus, pealegi polegi see võimalik korruptsiooniseadusest lähtudes.

Kuna presidendipaari staatus, nagu Evelin on varemgi öelnud, tuli neile Toomasega üllatusena, turismitalu arendusega alustati aga juba aastaid varem, vajab mõistagi ka laen tagasimaksmist. Sisuliselt jääbki president oma palgast talukompleksi rentima Evelini juhitavalt firmalt.
Presidendiproua loodab nüüd, et ehk ei tekita uudis Ärma «lukkuminekust» nüüd tormi külalistemajale — vaid kuu aega on ju jäänud. Siinkohal põgus ülevaade külalistemaja presidendisviidist ja saunamajast, kus Ilvesed enne külalistemaja valmimist neli aastat elasid.
 
Pisut fakte Ärma talu kohta
 
* 1763. aastast Ilvese esivanematele kuulunud Ärma talu Abja vallas Viljandimaal kannab registrites kunagise eksituse tõttu nime Erma, millest sai ka turismitalu oma nime.
* Presidendipaari nägemuses algselt vaid raamatukoguks kavandatud laudavaremetele rajatud külalistemajas on 14 kohta, mille seas on ka praegu veel ligi 7000 krooni öö kohta maksev presidendisviit, kus Ilvesed ka ise seal olles peatuvad.
* Ilvestel on kunagi kavas sama kompleksi juurde ehitada eraldi elumaja, kuid see on presidendi ametiajaks edasi lükatud.
* Ärma külalistemaja haldab püsivalt seal elav noor perekond: Kadi ja Marko Kass tütre Liisi ning poja Uku Karliga.
* Erma Park pole mõeldud massikülastusteks, tubade hinnad üheks ööks kahele kõiguvad 1625–6900 krooni vahel. Kogu kompleksi ööpäevaks üürimine maksab 25 900 krooni.