Lauljanna BIRGIT ÕIGEMEEL hoiab suhte elukaaslase Märdiga värskena pisikeste tülide abil. Neiu tahab pulmad teha Eestis looduskaunis kohas.


Birgit (20) võttis pool aastat tagasi vastu tähtsa otsuse. Kaunis lauljanna kolis oma poiss-sõbra Märdiga ühe katuse alla. Noorte vahel lahvatasid romantilised tunded juba teismeeas. Süütust kooliflirdist kasvas välja tõeline armastus, mille magusust Birgit aeg-ajalt mõne piprateraga vürtsitada armastab.
 
Superstaarisaate võidust on möödas poolteist aastat. Kes olid sa enne ja kes nüüd?
Poolteist aastat tagasi polnud seda enesekindlust, mis on minus nüüd. Toona olin paras naiivitar, kes kohati ise ka ei teadnud, mida laulab. Saatesse minek, võit ja kuulsus, kõik tuli nii äkitselt. Praeguseks võin öelda, et olen hinges rahu leidnud. Väliselt enesekindel, kuid südames ikka seesama Birgit. Ja eks ka vanus ole mind iseseisvamaks küpsetanud. Näiteks kolisin vanematekodust omaette elama, jäädes sealjuures materiaalse poole pealt iseenda peremeheks. Hea tunne on!
#end#
Elad koos poiss-sõbra Märdiga?
Jah, elame koos, me tunneme juba neli aastat. Tutvus sai alguse koolikaaslaste kaudu, kui asusin Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi õppima. Algul olime sõbrad, aga mingil hetkel juba teismelised armunud. Nüüdseks on armumisest armastus välja kasvanud. Me oleme koolikaaslastest vist ainukesed, kes on paarina püsima jäänud.
 
Kas Märt on su esimene kallim?
Võib nii öelda küll. Hakkasime käima, kui olin viisteist. Olime ühe aasta koos, siis tekkis suhtesse aastake pausi ning nüüd oleme jälle koos olnud juba kaks ja pool aastat. Olen õnnelik, et see aasta me suhtesse vahele tuli, sest siis oli aega ka teisi tundma õppida ja nii mõista, kui õige Märt on minu jaoks. Vastasel juhul me võib-olla praegu polekski koos.
 
Pool aastat tagasi kolisite kokku?
Jah, pool aastat oleme koos korterit üürinud. Kooliajal elasime mõlemad oma vanemate juures ja käisime teineteisel külas.
 
Mille poolest on Märt sinu jaoks eriline?
Mulle meeldib, et Märt on lihtne inimene. Tal on oma väärtushinnangud paigas ja ta teab, mida elult tahab, kuid eladeski ei hakka ta üle laipade minema. Märt on inimene, kes mind väga palju armastab ja hoiab. See on ülimalt hea tunne!
 
Ta suudab turvatunnet pakkuda?
Mul on jah temaga kindlustunne. Kui mul mingi probleem või mure tekib, siis on ta esimene, kellele helistada tahan.
 
Oled rääkinud, et olete Märdiga suhteliselt erinevad. Kas te puhul peab paika, et vastandid tõmbuvad?
Võib öelda küll, et oleme vastandid. Näiteks ei tegele ta muusikaga, kuid hindab väga, mida mina teen, ja on sealjuures toetav. Ta on pisut raskema iseloomuga kui mina. Ma rahustan teda maha ja mind on ta jällegi temperamentsemaks muutnud. Oleme teineteist palju täiendanud ja võib öelda, et aastatega oleme kokku kasvanud.
 
Kui tihti tülitsete?
Oleme üsna äkilised, kui tuleb tuju tülitseda, siis oskame seda väga hästi teha. Alguses oli tülisid rohkem, kuid nüüd oleme üha enam hakanud rahu säilitama. Palju on juurde andnud ka kokkukolimine, elu tundub lihtsam ja ei viitsi enam tülitseda. Samas annab tülitsemine suhtele palju juurde. Ma ei kujuta ette suhet, kus kõik on alati hästi. Arvan, et sellisel puhul hakkaksin ise tüli tekitama. Vahel on taolist vürtsi suhtesse vaja. Näiteks ka sõbrannadega kulub mõni tüli marjaks ära.
 
Kas sõnelete või olete ka taldrikuid loopinud?
Me enamasti sõneleme. Vahel võib tekkida tunne, et vot nüüd tahaks kallale minna, aga saame ikka sõnadega hakkama.
 
Oled sa vihahoos demonstratiivselt kotte pakkima hakanud?
Nagu enamik naisi, olen ka mina seda teinud. Lahku pole me ealeski läinud. Vahel ikka tekib periood, kus tunned, et tahad üksi olla, kuid seda kõike on võimalik koos ületada. Ma pole seda tüüpi, kes viitsiks oma lähedasi kergekäeliselt ümber vahetada. Muidugi on inimestel suhteid, kus ollakse kaheksa aastat koos, aga lõpuks ei tule sellest ikkagi midagi välja.
 
Kes teist enne lepitust otsima tuleb?
Oleneb, aga enamasti vist ikkagi mina. Ma ei viitsi pikka viha pidada. Oleneb, kelle süü. Kui ta on süüdi, siis ma alla ei anna.
 
Kui tihti te vahel armukadedust esineb?
Nii nagu enamikel paaridel, on ka meil tekkinud lahkhelisid armukadeduse pärast. Superstaarisaate ajal oli keerulisem, sest siis olin pidevalt tähelepanu keskpunktis. Märt natuke kartis, et üritused, kus käin, seal on palju meesterahvaid, ja äkki tahan liialt mõne meeskuulsusega suhelda või läbi käia. Nüüd käin pigem muusika- kui seltsiüritustel. Armukadeduseks polegi põhjust, sest hull pidutseja ma pole.
 
Palju sul pidutsemiseks aega jätkub ja kas käite koos väljas?
Natuke aega jätkub. Käime nii koos kui ka eraldi, sest meil mõlemil on ka omad sõbrad. Vahel käin tüdrukutega tantsimas, kuid alati proovin minna kuhugi, kus mingi üritus või esineja ka on. Pidutsemisega peab ettevaatlik olema, sest ma ei taha häält kaotada.
 
Laulja suurim hirm on häälekaotus?
Selle aasta superstaarisaate finaalkontserdi ajal tegi mu hääl eriliselt kummalisi vigureid. Miskipärast ei suutnud ma oma häält kontrollida ja laulsin valesti. Senimaani ei tea, mis mul tol hetkel viga oli. Mu lauluõpetaja ütles ka, et su häälel pole midagi viga, vaid see on psühholoogiliselt kuhugi kinni jäänud. Korra tekkis moment, kus mõtlesin, vot nüüd ma enam ei laula. Õnneks tuli enne suvetuure hääl tagasi. Võimalik, et olin emotsionaalselt kokku jooksnud ja stressis.
 
Kui tihti tuleb su elus ette stressiperioode ja milline on parim vahend pingetest vabanemiseks?
Parimaks pingete maandajaks on magamine, puhkamine ja vanniskäik. Tuleb end argielust natukeseks välja lülitada. Ma lähen emale ja isale külla. Proovin vähem telefonile vastata ja olla iseendaga. Tähtsaim on sisemise rahu leidmine. Korra aastas tuleb stressi ette, eriti kui hääl kuhugi kaob. Suurim pingelangus tekib aga siis, kui oled viimse piirini viidud ja kõik ühte puntrasse kiskunud asjad suutnud korraga ära teha. Jube hea on pärast kergendatult hingata.
 
Kuidas esinemisnärviga lood on, kas pabistad palju?
Oleneb esinemisest. Kui on võistlusmoment nagu praegu laulusaates, siis võib öelda, et pabinas olen küll. Tegelikult on meil seal tohutult lahe ja vaba õhkkond. Ja ehkki enamik on tulnud sinna rohkem show kui võistluse pärast, on kõigil esinejatel pabin sees. Möödunud jõulude ajal, kui andsin elu esimese soolokontserdi, kartsin pisut rohkem. See oli tasuline ja ainult minu kontsert. Tundsin inimeste ees suuremat kohustust. Kuna inimesed olid selle eest maksnud, tahtsin pakkuda parimat ja pingutasin kõigest väest.
 
On sul oma rituaal enne esinema minekut?
Päris rituaali nagu pole. Kunagi laulsin häält lahti. Nüüd ma ei söö mitu tundi enne esinemist ja joon hästi palju vett.
 
Kas sul on mõni õnne toov talisman?
Neid on kaks. Üks on B-tähega kett, mille kinkis mu parim sõbranna. Seda kandes mõtlen, et täna peaks mul paremini minema. Lisaks on mul rahakoti vahel väga tähtsa inimese, mu katoliiklasest teatriõpetaja kingitud Neitsi Maarja hõberipats.
 
Millesse sa usud ja kas kiikad vahel ka horoskoope või unenägude seletamise raamatusse?
Horoskoopi pisut jälgin, sest kaalude tähtkuju läheb minuga väga hästi kokku. Mu sõbrannal on unenägude raamat, kus on kirjas tuhande unenäo seletused. Kord oli mu elus õudusunenägude periood, nägin palju surma. Pärast sain teada, et surma nägemine tähendab hoopistükkis, et inimesel läheb hästi. Tegelikult olen usklik ja seepärast väga müstikasse ei usu.
 
Kuhu kogudusse kuulud ja kui tihti leiad aega kirikus käia?
Olen leeritatud ja Hageri koguduse liige. Usun eelkõige endasse ja jumalasse. Usun, et keegi on see kõrgem, kes me igapäevaelu juhendab ja kelle poole raskematel aegadel ka pöördun. Kirikusse satun harva, ehkki võiksin seal tihedamini käia. Jõulude ja ülestõusmispühade ajal käin seal alati perega koos.
 
Oled abiellumisele mõelnud?
Ikka olen mõelnud. Abielu on mu jaoks asi, millega kiirustada ei maksaks. Abiellumisel ei tohiks olla muud põhjust peale armastuse. Just hiljuti sõbrannaga arutasime, kuidas mõned abielluvad, et sõjaväest pääseda - sellise asja pärast küll ei abielluks. Laulatus oleks kiriklik, kuid see ei peaks tingimata kirikus toimuma. Tahaks abielluda Eestis ja kui ilm vähegi lubab, siis mõnes looduskaunis kohas.
 
Millised su pulmad tuleksid?
Ei mingit kulda ega karda. Ilus, lihtne, valge ja roheline. Kutsuks sinna me mõlema jaoks tähtsaimad inimesed. Pulm ei tuleks suur ega ka mitte väike.
 
Oled sa kihlatud?
Kihlatud ei ole.
 
Mida arvad, millal abielluksid?
Ei ole mõelnud ega ennustanud, kuid see võiks kahekümnendates eluaastates ära olla. Millal? Vot seda küll ei tea.
 
Kui sul oleks võimalus olla üks päev kellegi teise nahas, siis kes tahaksid olla?
Mees ei tahaks olla. Oleksin enda nahas viieaastase lapsena. Ma ei mäleta midagi oma lapsepõlvest. Esimesed lapsepõlvemälestused meenuvad üheksandast eluaastast. Tahaksin kogeda ja näha, kuidas oli olla väikene laps.
K  
Hakkasime käima, kui olin viisteist.
 
Märt on inimene, kes mind väga palju armastab ja hoiab.
 
Ma pole seda tüüpi, kes viitsiks oma lähedasi kergekäeliselt ümber vahetada.
 
Oleme üsna äkilised, kui tuleb tuju tülitseda, siis oskame seda väga hästi teha.
 
Tahaks abielluda Eestis ja kui ilm vähegi lubab, siis mõnes looduskaunis kohas.
 
Ma ei mäleta midagi oma lapsepõlvest.