Paari nädala pärast 60. sünnipäeva pidav BJÖRN ULVAEUS tunnistab Kroonikale, et oma ABBA-naise, Agnetha äsjane 55. sünnipäev oli tal meelest läinud.

Maailmalinnad vallutanud muusikal «Mamma Mia!» on Londonist jõudnud sel nädalal eestlaste ette. Fännid rõkkavad kaasa ABBA lauludest kokku pandud ema ja tütre pulmakellade loole. ABBA tähed ise aga elavad rahulikult oma elu. 

 

Muusikalis  seisab peategelane Donna ühtäkki silmitsi kolme mehega oma minevikust. Stockholmi lavastustuse esietendusel saite teie üle aastate kokku kõigi oma kolme ABBA-partneriga. Tundsite sama?

Mitte just päris. (Naerab.) Mind hoiatati ette, et võib juhtuda, et juhtume lõpuks ühel ajal sama katuse alla kokku. Öeldi, et Frida tuleb ja vist isegi Agnetha... Aga alati võib ju viimasel minutil midagi muutuda. Teate ju küll — Agnetha. Teda oodati ka Londonis «Mamma Mia!» esietendusele, siis lavastuse viiendale aastapäevale…

Millest rääkisite, kuidas taaskohtumist tähistasite?
Teretasime üksteist. Aga ei juhtunud midagi sellist, mida me kogesime vanadel ABBA aegadel.
Agnetha nägi «Mamma Miat» esimest korda. «Väga hea!» kiitis ta mulle… Frida on näinud juba päris mitut selle muusikali esietendust. Põhiliselt rääkisimegi ainult etendusest.

Kuidas tähistate 25. aprilli? Milline oleks täiuslik sünnipäevapidu?
(Naerab.) Puudun oma sünnipäevalt kogu täiega! Keegi ei leia mind üles ega saa teada, kus ma sel päeval olen. Peale minu perekonna.

Vastupidiselt kreisidele sünnipäevapidudele läbi ABBA-aastate?
Just. 60 pole midagi, mida tähistada…

Kuidas pidasite meeles 5. aprilli?
Mis siis juhtus?

Agnetha sai 55. Kas oli ka suur Donna-pidu, teie koos Sami, Billi ja Harryga kohal…
Ei, ma ei näinud Agnethat. Näe, olin ta sünnipäeva täitsa unustanud. (Naerab.)
Maailma muusikalipublik on «Mamma Mia!» järele pöördes. Kahjuks teab seni ainult Rootsi publik, milline meistriteos on Kristina från Duvemåla.

Kas on lootust, et see põhjamaine muusikal jõuab Eestis lavale?
Vara öelda. Praegu proovime Kristina Ameerikas välja tuua. Lendame Bennyga nüüd nädalaks New Yorki osatäitjaid valima. Septembris-oktoobris teeme nendega seal tööd ja eks siis nii umbes aasta näeb…

Kuidas Kristinal Ameerikas, maailmas minema hakkab.
Kristina on parem kui Chess…?
Erinev kindlasti. Aga minu meelest on Kristina väga Ameerika lugu. Usun, et sealne publik tunneb end Rootsist 19. sajandil Ameerikasse välja rännanud tegelastes ära: see lugu on meist!

Kas kirjutate Bennyga ka juba uut muusikali?
Ei, praegu oleme keskendunud Kristina väljatoomisele Ameerikas.
Tiim Anderson & Ulvaeus elab-töötab üle ABBA. Võib öelda, et sõprus peab kauem vastu kui armastus?
(Naerab.) Väga tihti elus ju ongi nii, kas pole. Kui abiellutakse noorelt, siis tavaliselt ka lahutatakse peagi. Aga sõpru võid kohata ka väga varases nooruses ja jääda sõbraks elu lõpuni. Aga kiirustan kohe siia lisama, et Agnetha on ka ikka mu sõber…

Kas suhtlete Bennyga tihedalt oma uute perekondadega.
No me ei kohtu nii palju, ei käi koos väljas nii palju kui vanasti. Aga nädalas paar korda ikka töö asjus Bennyga kohtume.

Ingmar Bergman ja Färo; ABBA ja Viggsö…  Veedate suved endiselt seal saarel?
Praeguseks on ainult minul sel saarel maja alles. See «onnike», mida ABBA-dokumentaalides nüüd näidatakse — seal nad istusid ja kirjutasid oma laule… Aga alati on ju võimalus, et Benny mulle Viggsö saarele külla põikab. Stig Anderson, nagu teate, pole enam meie hulgas. Üks tema poegadest peatub tema suvilas…

Olete näinud «Mamma Mia!» esietendusi maailma eri linnades. ABBA laulud on samad, aga kas kõrva ei kriibi, kas te ei tunne puudust Agnetha ja Frida unikaalsest häälteharmooniast? 
Tõepoolest, nendega ei saa kedagi võrrelda! Aga «Mamma Mia!» show’s on teisi kvaliteete, mida sealt otsida. Donnad-Dünamiidid üle maailma. Nad laulavad teisiti, aga tänaseks olen sellega juba ära harjunud. 50 protsent ABBA kõlast ja 50 protsenti muusikalist.

Kui tegite pärast ABBAt muusikali Chess, kas te ei kaalunud võimalust pakkuda Florence`i ja Svetlana rolli Agnethale ja Fridale?
Ei, sest neil polnud näitlemiskogemust. (Naerab.)

1971. aastal mängis Agnetha Rootsi esimeses Jesus Christ Superstari lavastuses…
Jah, aga Maria-Magdalena osa oli väga väike. Me Bennyga polnud näinud neid kumbagi näitlemas ja nii ei söandanud me riskida. Pealegi olid nii Agnethal kui ka Fridal tollal käsil oma sooloalbumid.

Legend räägib: cherchez la femme — otsige naist! Biitlid läksid lõhki Linda ja Yoko pärast, ABBA Mona ja Liisa, vabandust Lena pärast?
(Naerab.) Ei, ABBA pole absoluutselt see juhtum. Parimad ABBA laulud tegime ju pärast lahutusi, jätkasime veel õige mitu aastat koos töötamist. «The Winner Takes It All»… «Super Trouper» ja «Visitors» olid juba pärast… Nii et me läinud laiali lahutuste, uute naiste pärast, vaid selle pärast, et tahtsime teha ise asju…

Teie teine abielu, nagu ka Bennyl, on vastu pidanud nüüd juba üle kahe korra kauem...
Nii see on! Noorelt abielludes ei tunta veel ennast ega teineteist. Mina usun küll, et abielludes juba küpsemas eas on sel kestvamat tulevikku. Nii läks meie abieludega, nii on ka paljude teistega.

ABBA-aastatel jäite te Bennyga oma pilkupüüdvate naiste varju.  Oma uutelt kaasadelt saite kätte kogu imetluse. Nagu pealkirjastab ka üks Kristina laul: «Mõelda, et ka selline mees on olemas!»
(Naerab.) Jah, just nii see on. Lenaga olen tundnud kõik need 26 aastat, et just nii ta mind imetleb.

Agnethaga nii ei tundnud?
Temaga, jah, päris nii polnud. Tema oli ise keskpunktis.

Teie tütar Linda osales Kristina-muusikalis, taustalauljana ka Agnetha hiljutisel albumil My Colouring Book. Benny poeg Ludwig Andersson laulis Stockholmi Chessi lavastuses…
Stockholmi Mamma Mias nad kaasa ei tee. 
Linda on Rootsis rohkem tuntud näitleja kui lauljana.

Benny kaks poega teevad muusikat. Kas ka Christian Ulvaeus ja teie chiquititad Emma ja Anna…?
Christianil on oma arvutikompanii, kus ta töötab. Mu nooremad tütred käivad veel koolis, vara öelda…

Mida teeksite teisiti, kui saaksite elu otsast alustada? Või nagu «Fernandos» — teeksite kõik samamoodi?
Pole kunagi endalt nii küsinud. Nagunii ei saa ju midagi muuta.

Mis seostub teile esimesena Eestiga?
Teate ju küll… mis meid ühendab, mida tähendab ingliskeelne “Estonia” mõlema maale, Rootsile ja Eestile. Paratamatult on see esimene, mis meelde tuleb. Teiseks: eesti koorilaulutraditsioon ja teie Eurovisiooni võit.