“See tuleb iseenesest, see on kaasa antud, sellist asja ei saa niisama võtta. See on looduse poolt antud — julgus, pealehakkamine ja entusiasm,” lausus Tiiu raadioeetris antud intervjuus. Just reisimine viiski Tiiu ja Taso pea 25 aastat tagasi kokku. Mõlemad on erialalt teedeinsenerid, ent enne paar kokku ei sattunud, kui käidi Beneluxi maades reisimas. “Tallinn on suur linn, ega siin niisamuti ei kohtu ikka. Tee, mis tahad,” muigas Taso.

“See nõksatus käis kaunis kärmelt läbi ja mõistsime, et klapp on hea,” ütles Taso. “Meil olid tahtmised samad, mõttekiirus oli sama — haarasime kõike üheaegselt ja see on tohutu suur võlu elus,” lisas Tiiu.

Möödunud aastal veetsid Taso ja Tiiu paar nädalat Usbekitanis, kuid pensionieas on käidud palverännakul Hispaanias ning reisitud näiteks Põhja-Tais, Borneo ja Jaava saartel, Lõuna-Hiinas, Iraanis, Nepalis, Lääne-Ukrainas, Marokos ja Portugalis.

Pea pool maailma läbi reisinud vanderellid oskavad reisil läbi ajada vaid mõne tuhande euroga, näiteks neljanädalane reis kahele Põhja-Taisse läks maksma 2600 eurot. “See ei ole väga palju. Väga palju annab kokku hoida hotellidega, sest kui näiteks grupireisid või pakettreisid on, seal ikka pakutakse rahvale nelja tärni hotelle, aga meie rahuldume lihtsalt, et oleks puhas,” selgitas Taso.

“Kõigepealt alustame ju lennupiletite muretsemisest. Tuleb vaadata, millal on kõige parem sooduspakkumine. Kuna meie oleme kodused inimesed, tööl praegu kumbki ei käi, siis Taso pidevalt istub internetis ja uurib lennugraafikuid ja odavaid pakkumisi,” tõi Tiiu välja kõige esimese kokkuhoiunipi. Hotelle paar suuresti ette ei broneeri, sest nii on lihtsalt kallim: “Ainult siis, kui on vastav vajadus või nõue. Otsime kohapeal ja seal saab alati palju odavamalt, kui ette broneerides ja pole kunagi ilma jäänud.” Lisaks ütleb Tiiu, et restoranides me söömas ei käi, kaupa kaasa ei osta ning üldse on kohapealsed kulutused neil minimaalsed.

Oma kõige värvikamat reisi Tiiu ja Taso välja tuua ei oska: “Kõik on värvikad, meie halle reise üldse ei planeeri. Kui me reisi plaani võtame, siis see peab koht meid mõlemat huvitama ja siis otsid juba infomaterjalide järgi välja põneva marsruudi ja paned ajagraafiku paika.”

Järgmist sihtkohta pole paar veel välja vaadanud: “Mõtted käivad kogu aeg, sest maailm on ju niivõrd suur ja huvitav. Kui oleks ainult tervist, jõudu ja jaksu, siis käiks viimase minutini,” ütles Tiiu.