«Minust on palju rikkamaid inimesi. Elan oma võimaluste piires täiesti ära ega unista peale reisimise enam millestki,» ütleb pururikas ärimees GERT JENSEN.

#p2v#Taanlane Gert Jensen (57) on mees, kes viibis koos perega Bill Clintoni auks korraldatud õhtusöögil, käies selle eest välja 200 000 krooni sponsorraha. Tema mereväelase univormi meenutav ülikond, alt paistmas erksavärvilised särk ja lips, ning naljakad saapad andsid pressi kaudu kõneainet paljudele. Kes on see kummaliselt riietuv mees? Kuidas ta küll nii rikkaks sai? Mida ta Eestis teeb? Kroonika käis asja uurimas, külastades Gert Jensenit ühel pühapäeval tema lukskorteris Tallinna kesklinnas.

Jensenile kuuluvatel firmadel on mittemidagiütlevad nimed: Konteinerteenuste Depoo AS ja AS EK, mis teenis mullu üle 9 miljoni krooni. Omaniku ja juhi sõnul osutavad tema firmad transporditeenuseid ja tegelevad kinnisvaraga. Parema meelega kui äriettevõtmistest räägib Jensen talle kuuluvast mammonast, mida tundub olevat sama külluslikult kui mõnel hästi teenival Hollywoodi staaril.

Kõik on kullast
Mööda kopitanud koridori Jenseni korteri suunas liikudes annab imestada lagunenud aknaraamide ning määrdunud seinte üle. Raske uskuda, et sellise trepikojaga majas elab ainult Versace riideid ja pea poolekilost kuldkäekella kandev ärimees.
Juba paistabki glamuurne klaasist välisuks — Gert Jensen viipab rõõmsalt ja kutsub lahkelt edasi.#p3#
Toast õhkuv troopiline kliima teeb olemise kiirelt heaks. «Pean homme värske olema ja haiguse kerest välja higistama,» põhjendab ta dzhunglipalavust.
Korteris avaneb vaatepilt, mida suudab pakkuda vaid ehk kõige luksuslikum hotell. Pilk peatub kahel mehekõrgusel vaasil. Jenseni sõnul on need pärit Hiinast, väärtust ei oska ta öelda. «Väga kallis!» kõlab vastus. Vaaside kõrval seisavad Taist toodud ebajumalad. «Nende hinda on raske rahas mõõta.» Peremehe sõnul on kujud mõnekümne tuhande aasta vanused.

Elutoa ühes otsas on kuldne baarilett, selle kõrval riiulis liitrite kaupa kallist konjakit. Korteris domineerib kuldne värv. «Need on kaetud 24karaadise kullaga,» ütleb Gert ja osutab kuldsetele toolidele, lauale, baariletile, riiulitele ja sanitaartehnikale. Samuti kiirgavad juba tuttavat kollast tooni ukselingid. Needki on kullatud.

Laual hakkavad silma Gianni Versace (mõne aasta eest mõrvatud itaalia moelooja — toim) kaubamärgi, Medusa peaga lauanõud ja kristallklaasid. Nurkades seisavad akvaariumid paari kalaga. Gert armastab kalu, kuid tal pole aega nende eest hoolitseda. Nii seisabki tühjana kodukontori bassein, kuhu Gert plaanib tuua mõned kuldkalad. «Neid pole Eestis saada, nad on haruldased ja kallid,» ütleb ärimees ja viipab ruutmeetrisuurusele purskkaevule kodukontori põrandal. #p4#
Elutoa üht seina kaunistab kööginurk, mis maksis Jenseni sõnul veerand miljonit krooni. Ent toiduvalmistamine polevat ta lemmiktegevus. «Mul on kokk, kes teeb mulle nädala sees süüa,» teatab ta. Korteri koristamise eest kannab hoolt teenija. Gerdil polekski aega, tema tavaline tööpäev kestab 12 tundi. «Pean kõik asjad õigel ajal korda ajama, kohusetunde puudumiseta ei kujuta ma oma elu ette,» ütleb ta.

Teemandid ja vedelev raha
Heli- ja pildinaudingut edastab korteris Bang & Olufseni disainsüsteem — Jenseni sõnul maailma parim. Igas toas leidub mitu kõlarit, mida reguleerib juhtpult.
 Gert haarab esimese lähemal oleva ning demonstreerib helivõimalusi. Kõlab valjuhäälne klassika.

Ringkäik jätkub. Suure magamistoa ühes otsas on klaassein, mille tagant paistab mullivanni ja saunaga avar kümblustuba. Sealgi on koha leidnud televiisor koos kalli kõlaripaariga. Klaassein on Gerdi sõnul petukaup, sest ühelt poolt on see klaas, teiselt aga peegel.

Gert istub laiale voodile ja laseb alla projektori ekraani. Mõneminutilise pultide käsitsemise järel ilmub sinna hiigelmõõtmetes telepilt. Kõrval karjub jalgpallikärast tavaline televiisor.

Jensen esitleb kullatud kraanidega tualetti ja kodukontorit. Kõikjal ilutsevad maalid. «Jään nende autorite koha pealt võlgu, ostsin need enese pärast,» ütleb Jensen üht maali silmitsedes. Kogu kunsti ei saa ta ruumipuudusel üles riputada. «Ehitan kahe aasta pärast Eestisse suure maja, siis peaks kõik teosed ka seintele saama.» 

Kodukontoris avab miljonär kirsipuust kapis salalaeka. Nähtavale ilmub hõbedane võti. Ta astub seifi juurde ja toob välja Versace kullast käevõru. «Selle hind on 600 000 krooni,» ütleb Gert Jensen pärast kiiret arvutust ning ulatab võru imetlemiseks. See on raske ja kaunistatud süngete gorgopeadega.

Seejärel tulevad lagedale teemantidega naistesõrmus ja viis-kuus ümbrikut lihvitud teemantidega. «Mul pole Eesti korteris palju kulda, kui need ehted välja arvata,» lausub ta. «Olen materialist, kellele meeldib esemeid soetada. Kes siis seda poleks!»
Laual vedeleb hunnikus viie-sajalisi. Umbes mõnikümmend tuhat. Rahapataka kõrval lebab Versace käekell, mis kaalub 300 grammi ja maksab 400 000 krooni. Numbrilaud on kaetud teemantidega. Jenseni sõnul ei tahetud kella Eestis kindlustada, kuna olevat liiga kallis. Seejärel kindlustati see Londonis.

Liiga vähe ruumi
Tallinna korteri remont läks maksma ligikaudu viis miljonit krooni. Korterist on välja lõhutud kõik mittevajalikud vaheseinad. «Armastan suuri ruume, väikesed toad tekitavad ängistust.»

Elamine sai klaasist välisukse, mida paljud tuttavad on Jensenile ette heitnud. «Arvati, et see lüüakse kohe sisse ja korter varastatakse tühjaks,» räägib peremees ja liigub reipal sammul välisukse poole. Ta lööb kaks korda jalaga vastu klaasi. Uks seisab kindlalt kohal. «See peab kinni isegi kuulipildujavalangu,» kinnitab Jensen.
Tema sõnul jäävad vargad sisse murdes lõksu, sest puudub võimalus ust avada. Lukud on muukimiskindlad.

Korteris on 250 m² elamispinda. Gerdi sõnul on seda äärmiselt vähe. «Mul on siin napilt liikumisruumi, võrreldes Londoni või Pariisi korteriga.» Londoni eluase on kuulsa Tower Bridge’i läheduses, vaatega Thamesi jõele. Ka üks ta lugematute firmade kontoritest asub Londonist läbi voolava jõe kaldal. «Korterist näeb nii Towerit kui ka kontorit,» märgib Jensen. Tema meelest on Tower Bridge maailma ilusamaid sildu.

Jumaldatud Pariis
Taani ärimehe lemmik on aga Pariis. Sellest linnast räägib Jensen ülivõrdes. Lähiajal lendabki ta paariks päevaks sinna, et puhata lemmikhotellis ja astuda läbi Versace esinduskauplusest, kus tal on oma kontaktisik. «Philippe on hea tuttav, kes teab mu stiili ja paneb vajalikud riideesemed minu jaoks kõrvale.» 

Tavaliselt kulub ühel ostureisil pool miljonit krooni. Kogu aasta väljaminek riietele jääb miljoni kanti. Gert avab pika kapi ja näitab huvitavamaid rõivaid. Roosast nahast Versace jakk, hind 250 000 krooni, mitmesajatuhandene karusnahkne mantel, suurel hulgal ülikondi... Kogu garderoob kannab Versace kaubamärki. Meeletu kogus riideid ootab veel Kopenhaageni ja Londoni korteris. 

Söömas käib Jensen Pariisis Eiffeli torni eksklusiivrestoranis, kus tavainimene peab istekoha paar nädalat ette broneerima. «Olen seal vana tuttav, saan kohe  laua. Peab ainult endast märku andma,» ütleb mees rahulikult.

Ka Cannes on Gerdi meelest kaunis paik. «Mulle meeldib sealne ümbrus ja erarannaga hotell.» Ta näitab digitaalkaardilt asukohta. «Hotelli ees võib seista ainult kaks autot, üks neist on alati minu Mercedes,» lisab ta muheldes.

Äkki haarab Jensen kodukontori nahktoolis istudes telefoni ja valib autojuhi numbri. «Täna ma sind ei vaja, homme aga peab vist veidi sõitma,» ütleb ta torusse ja soovib viisakalt head õhtut. Suurema osa ajast seisavad ärimehe autod parklas, sest ta elu käib põhiliselt koduseinte vahel. «Mulle meeldib juhtida firmade tegevust kodust. Siin on kõik olemas ja ma võin end vabalt tunda.»

Jenseni autoparki kaunistab paari aasta vanune lumivalge limusiin Lincoln Towncar ja S-klassi Mercedes. Limusiinil on ainulaadne klaaslagi ja vahelduva värviga dioodvalgustus. Ei puudu teler, stereo ja külmkapid. Mersusse lasi Jensen paigaldada nelja ekraani, videomaki ja Playstationi mängukonsooliga Alpine’i multimeediakeskuse. Lõbu läks maksma ligi 800 000 krooni.

Jensen abiellus viis aastat tagasi endast «piisavalt palju noorema» venelannaga, neil on seitsmeaastane tütar. Nad kohtusid Taanis, aga abielutseremoonia oli Londonis, millele järgnes suurejooneline pulmapidu. Kroonika külaskäigu ajal oli naine koos tütrega Venemaal puhkamas.

Gert Jensen plaanib Eestist lahkuda paari aasta pärast. Kuhu, seda ta veel ei tea. Järge ootavat järgmine maa koos pankroti äärel ettevõtetega.

Lauri Levo
autor on TÜ
ajakirjandustudeng