Kui võistlustantsija Emma-Leena Koger oma isa, suurärimees Andres Kogeri juubelil tantsupõrandal hõljus, valgus mehel pisar silma. Ta otsustas tütart ka edaspidi rahaliselt toetada.

Võistlustantsimine nõuab raha ja pühendumist. Läinud aastal tegi Emma-Leena Koger (19) tantsimises pausi – saates «Tantsud tähtedega» osalemist võttis ta pigem treeninguna. Andres Kogeril (50) oli palju töiseid muresid, tema ehitusfirma viskles pankrotieelses seisundis ja tütre tantsukarjäär polnud kõige tähtsam.

Aga kui Emma-Leena mullu novembris koos oma endise tantsupartneri Konstantin Gorodiloviga Andrese juubelil Ammende Villa tantsupõrandale libises, siis isa heldis. Perekond otsustas, et nui neljaks, aga Emma-Leena toetamist tuleb jätkata!

Isa Andres ja ema Tuuli on alati tütrele pöialt hoidnud ning katnud rahalist ja organisatoorset poolt. Ema mure on olnud kleidid, transport ja muu taoline. Isa on aidanud kaasa õige tantsupartneri leidmisel ja suhtlemisel tantsuringkondadega.

Maksta kinni iganädalased võistlusreisid ja kleidid pole odav lõbu. Kui isa ärid pole kõige paremini sujunud, siis on odavamaks läinud ka Emma-Leena kleidid.

{poolik}


Kilo Swarovski kristalle

Ladina-Ameerika tantsude kleidid on väikesed ja liibuvad, kuid vahel võivad need kaaluda üpris palju ja odavad need ka ei ole.

«Mu kõige kallim kleit maksis 1700 eurot, see on ostetud Inglismaalt. Swarovski kristallid teevad selle kalliks. See oli maailmameistri kleit, mida oli kasutatud ühel fotosessioonil. Ma olen sellega tantsinud Euroopa meistrivõistlustel ja Tallinn Cupil,» räägib Emma-Leena.

Viimasel ajal laseb ta oma kleidid õmmelda Eestis, sest siin on soodsam. Tavaline on see, et tuleb osta tohutu hulk kristalle ja need kleidile kleepida. 80 eurot maksvas pakis on
1400 kristalli ja kleidi jaoks võib neid kuluda viis pakki.

«Kui kõik need narmad ja kivid kleidile panna, siis on tulemuseks väga raske kleit. Aga mulle meeldib, kui soomusrüü on seljas – see annab tunnet juurde,» lausub Emma-Leena. «Tantsides pudenevad kivid põrandale, koht, kus on tantsupartneri käsi, pudeneb päris tühjaks.»

Seetõttu on vaja tantsupõrandat puhastada, sest kividel võib libiseda. Korra on ta kukkunud.

Kui kleidid on lihtne valik, siis tantsupartnereid on Emma-Leenale otsitud üle Euroopa. Nii elas vahepeal Kogerite Nõmme eramu katuse all neiu poolakast tantsupartner Jakub Lipowski. Oodatud edu aga ei tulnud ja Jakub sõitis tagasi Poola.

Läinud hilissügisel leiti Emma-Leenale uus tantsupartner. Nüüd ei otsitud kaugelt, vaid võeti noor mees Emma-Leena tantsuklubist Kreedo.

Emma-Leena ja Vladislav Inostrantsevi (22) algus on olnud paljutõotav. Tänavu tuldi Eesti meistrivõistlustel Ladina-Ameerika tantsudes meistriteks täiskasvanute vanusegrupis.

«Tantsupartneri leidmine on nagu ühisfirma tegemine. Kui on sobivus, siis tuleb rahaasjad selgeks rääkida, seada eesmärgid ja võistluskalender kokku leppida,» sõnab Emma-Leena. «Me istusime Vladislaviga maha ja vaatasime, mis võistlustel on kasulik käia. Meil on vaja punktid kokku saada, et tõusta maailma esiviiekümnesse. Siis ei ole vaja eelvoore tantsida. Need on varahommikul – seejärel tuleb hilisõhtuni vastu pidada ja keskööl finaalis särada.»

Emma-Leena võistleb vaid Ladina-Ameerika tantsudes, sest need sobivad talle paremini. Ta ütleb, et pole päris tüüpiline eestlane. «Mul on isa poolt tumedat verd sees. Mu isapoolne vanaisa oli Leonid Dondukov. Aga ta võttis vanaema perekonnanime Koger. Ma olen pärinud ka isa juuksed, need kipuvad mul lokki tõmbuma.»


Kallim on jalgpallur

Gustav Adolfi Gümnaasiumis õppiv Emma-Leena teab, mis ta tahab, ja ta isiklikus elus on kõik korras. Tema poiss-sõber Joel Indermitte mängib jalgpalliklubis
FC Viljandi. Joel debüteeris eelmisel aastal Eesti koondises matšil Tšiili vastu.

Emma-Leena ja Joel kohtuvad kolm-neli korda nädalas. Joel elab Tabasalus, aga ta trennid toimuvad Tallinnas. Noored tutvusid kolm aastat tagasi Emma-Leena sünnipäeval, mis peeti neiu kodus. Üks tüdruku tuttav võttis Joeli peole kingituseks kaasa.

«Me mõistame teineteist hästi. Me oleme mõlemad sportlased ja teame, mis on treeninguplaan ja võistluskalender,» ütleb Emma-Leena. Üks mure tal siiski on – kui Joel müüakse välismaale, siis läheb suhe keeruliseks.

Seda, et peaks olema suhtes oma tantsupartneriga, ei kujuta Emma-Leena ette. «Mulle ei sobiks!»

Uue partneri Vladiga tal suhtemuret ei ole, sest noormehel on tüdruksõber Aljona, kes elab Peterburis. Nii istub Vlad igal vabal momendil bussile ja sõidab Neevalinna.

«Me oleme koos tantsinud kolm kuud ja meil ei ole olnud suuri konflikte. Meil pole ühtegi suurt tüli, aga mõlemal on muidugi oma arvamus. Tantsijad on väga emotsionaalsed. Asjad lendavad, karjutakse üksteise peale. Ma olen näinud, et minnakse teineteisele kallale. Üks paar läks tantsupõrandal lausa kaklema! Mees tagus naist peaga vastu põrandat,» räägib Emma-Leena.

Lõpukingad Dubaist

Kui tantsupõrandal läheb seis närviliseks, siis on vaja aeg maha võtta ja puhata. Emma-Leena käis koos vanemate ja noorema õe Ella Miinaga Dubais. Ujumine, šoping ja hommikul kerge trenn hotelli jõusaalis.

«Sain endale sealt kooli lõpukingad. Ma ei tea, mis need maksid, vanemad tasusid arve,» lausub Emma-Leena. «Aga sobivat kleiti ma ei leidnud. Pean laskma selle omale õmmelda. Dubais oli hea valik, aga sellist ei olnud, nagu mina tahtsin. Ma olen ise tantsukleite välja mõelnud, nüüd tahan ka lõpukleidi ise välja mõelda.»

See oli Emma-Leena teine reis Dubaisse. Elati palmikujulisel kunstsaarel olevas hotellis. Kui neiu viimati Dubais käis, siis seda kunstsaart veel ei olnud.

Eelmisel aastal Emma-Leenat reisile kaasa ei  võetud, vaid jäeti koju autojuhiluba tegema. Tookord jäi isa tahtmine peale. Kuid mitte alati pole see nii olnud.

Andres tahtis tütre panna kergejõustikutrenni, aga naelkingadel ei ole kõrgeid kontsi … Emma-Leena ei saanud kuidagi kõrgete kontsade ja ilusate kleitide tõmbe vastu, mistõttu eiras ta isa soovi.