„Jõulude paiku helistas mulle üks murelik pereema Tallinna lähedalt Peetri külast ja rääkis sellest, kuidas detsembrikuu alguses oli külavahel ringi paarutanud purjus autojuht, kelle nime kogu Eesti rahvas teab. Ta helistas mulle väga raske südamega, sest pealekaebamine talle ei meeldi. Ometi oli see kahe väikese lapse ema olnud ööde kaupa üleval ja mõelnud sellele, et kui ta mitte midagi selle looga ette ei võta ning ühel päeval see roolijoodik ühe väikese lapse surnuks sõidab, siis ta ei suudaks seda endale kunagi andestada,“ sõnas Lust.

Pereema Mari nägi kõigepealt küla vahel sõitmas lihtsalt üht ebastabiilset autojuhti. See, kes roolis oli, tuli välja hiljem. Sündmused said alguse ühel lumisel neljapäeva õhtul, 7. detsembril kell 18.15, kui Mari sõitis koos perega poest koju.

„Olin roolis, abikaasa istus kõrval ja 4-aastane tütar oli tagaistmel. Tulime Peetri Selveri juurest, Peetri kooli eest möödusime. Abikaasa kommenteeris, et ettevaatust, aeglane sõiduk teel. Algul mõtlesime, et inimene kardab sõita, aga kui jõudsime ringteele, enne Veskit, pani autojuht suunatule juba sisse, kuigi ristmikuni oli 100 meetrit. Siis ta keeras Vana-Tartu maantee poole, peale seda hakkas ta paremale teepervele lähenema ja saime aru, et see inimene roolis ei saa kõige adekvaatsemalt käituda,“ kirjeldas pereema Mari.

Kui kahtlase sõidustiiliga auto Honda peatus, õnnestus pereemal Maril ohutult mööda sõita ja keerata oma koduhoovi. Koduukse ette autot parkides märkasid Veiko ja Mari, et keset teed kummaliselt peatunud autost väljus tuigerdav mees, kes hakkas keset teed urineerima.

„Ta tahtis peatuda, aga ta ei leidnud sobivat kohta. Nagu ka video pealt natuke näha, pani ta risti ühe tee kinni — see hetk oli kindel — ta oli alkoholijoobes. Ükski adekvaatne inimene niimoodi ei käitu,“ kirjeldas pereema Mari.

„Siis meil avanes järgmine pilt — ta oli risti pealt ära sõitnud, peatunud teepervel, meie maja lähedal. Nägime seda pilti koos naabritega, kes olid ka õues. Inimene oli autost välja tulnud, hoiab ühe käega kinni autost, et mitte ümber kukkuda, teisega urineerib ja vahepeal leidis ka aega meile lehvitamiseks,“ sõnas pereema Mari.

Pereisa Veiko pani naise ja lapse turvaliselt koduukse ees maha ning sõitis roolijoodikule järele. Samal ajal, kui ta autot jälitas, tegi ta ka kõne politseisse. Veiko jälitas roolijoodikut teda 5 kilomeetrit, kuni auto Järveküla teelt ühe väikese kortermaja hoovi keeras. Siis aga saabus tõeline ehmatus — esiteks oli autost välja tulnud mees silmnähtavalt väga purjus ja teiseks oli tegu tuntud Eesti inimesega — Erich Kriegeriga.

Pereisa Veiko helistas teel koju ka uuesti politseisse ja teatas neile veel kord Kriegeri maja aadressi, autonumbri ning teatas, et tal on ka pardakaamera salvestis, mida soovib tungivalt politseiga jagada. Politsei aga Veiko ja Mariga ühendust ei võtnud.

„Mitte keegi pole huvi tundnud. Siiamaani ootan seda kõnet, et millal nad tagasi helistavad ja tahavad videot saada,“ kommenteeris pereisa Veiko.

„Politsei käis koha peal olukorda kontrollimas. See piirdus kohal käimisega ehk ümber auto käimisega. Majja ei sisenetud ja korterit ei otsitud, uksele ei koputatud,“ kommenteeris Ida-Harju politseijaoskonna juht Valter Pärn. Politsei ütles „Kuuuurijale“, et pärast seda, kui Krieger oli jõudnud koju, oleks olnud väga raske tõestada võimalikku joovet, mis tal autoroolis olla võis. „Üks asi on menetluslik pool — tol hetkel patrull igapäevase kogemuse pealt tajus, et ei ole perspektiivi — ei tõesta ära. Teine tükk, mis meie jaoks oli selles olukorras halvasti lahendatud, oli see, et politsei oleks võinud minna ukse taha ja koputada, veenduda, et isik tõesti oli kaine või vastupidi, ja kui on näha, et on alkoholi tarvitanud, siis vähemalt vestelda temaga sel teemal. Põhiväärtuste seisukohalt jäi see samm tegemata, mida oleks pidanud tegema,“ sõnas Pärn.

Taolisi juhtumeid on olnud Erich Kriegeril ka varem — 2009. aastal tabati Krieger napsusena roolist Tallinnas Peterburi teel. Toona ütles Krieger meediale, et ta taunib purjus peaga rooli istumist, sest teeb sellega eelkõige haiget endale ja ka kaaskodanikele. Enne 2009. aasta intsidenti oli Krieger purjus peaga autoroolis vahele jäänud veel 3 korda. 2005. aastal oli muusik väidetavalt purjus peaga seisvale autole otsa tagurdanud. Ka 2003. aastal kahtlustati lauljat purjus peaga sõidus Saku lähedal.

„Muide, juba 2003. aastal, kui Krieger jäi Saku lähedal vahele, oli tal juba varasem kehtiv karistus purjus peaga sõitmise eest. Üleüldse võib meediast leida üsna palju Kriegeri vägiteguseid, millega ta on hakkama saanud purjus peaga,“ sõnas Lust.

„Te ütlete, et googeldasite, leidsite mitu juhtumit, mis kirjeldavad tema varasemat käitumist — tol hetkel politseinikel seda polnud. Kuna olukord nii kui nii menetlusse ei jõua ja seda inimest menetleda ei saa ja karistust ei saa, otsustasid nad, et nii ta jääb,“ sõnas Pärn.

„Kuuuurija“ kutsus Kriegeri enda kontorisse, kes ei mäleta absoluutselt, et keegi oleks tal lumisel talveõhtul taga sõitnud. „Tulin Peetri keeglist, tulin trennist! Hoovi ta küll ei sõitnud. Mõtlesin, et mingi tuttav. Ma ei tule selle pealegi, et keegi jälitaks,“ kommenteeris Krieger. Armastatud laulja väidab, et kannatab pikemat aega liigese haiguse podagra käes, mistõttu ta vahel taarub või lonkab ja mis võib jätta kõrvalvaatajale eksliku mulje. „Mul oli 3-4-5 päeva, kui oli podagra hoog, kus ei saa liigesele astudagi. Mehed teavad — 50% meestest on see nii tuttav asi. Need on meeletud valud — sa ei saa isegi voodist väljagi tulla!“ kommenteeris Krieger.

Katrin Lust näitas lauljale ka pardakaamera salvestist. „No ma ei tea, ma võisin seal lehvitada — mingi tuttav läks mööda või midagi. Sellest on nii palju aega möödas. Korralik sõit, suunatuled ilusti sees ja kõik — mis jutt see on! Ilusti keerab maja ette,“ sõnas Krieger. „Täpselt see jala värk! Mul oli jalg selles liigesepõletikus, seda võib mu perearsti käest küsida. Purjus ma seal pole. Ei saa öelda, et ma olen lauskarsklane. Mul on võib-olla kunagi olnud alkoholiga probleeme, aga praegu ei ole. Käin viis korda nädalas vähemalt trennis,“ kommenteeris muusik. Urineerimise väite lükkab laulja tagasi. „Miks ta väidab seda, et ma urineerisin? Inimene paneb kogu aeg juurde midagi ja fantaseerib! Püksid märjad? Misasja? Kes teab, mingi limonaad peale läinud või kohvi, ega ma ei tea,“ lausus mees.

Laulja väidab, et tal on politseinike seas palju sõpru ja ka tol õhtul, kui politsei tema ümber ühe tiiru tegi ja naabrimees sellest järgmisel päeval rääkis, arvas mees, et tema politseinikest sõbrad tegid lihtsalt nalja. „Mina arvasin, et üks sõber teeb lihtsalt nalja. Sõitsid kohale ja teevad jõulupulli. Ma olen käinud esinemas nii kaitsepolitseis kui liikluspolitseis ja suvepäevadel, mul on neid tuttavaid ikka tekkinud,“ kommenteeris Krieger. „Mul pole midagi vabandada!“ ütles muusik.

„Minu jaoks on sõnum see, et kas Eesti politsei tegeleb ainult siis asjaga, kui on reaalselt õnnetus käes. Inimesed, kes teevad oma kodaniku kohustust, et asi läheks paremaks, ja tulemus on selline, et lõpetan „Kuuuurija“ saates, mida ma tegelikult ei tahtnud. Minu põhimõte on see, et ma tahan teada, miks politsei ei võtnud ette midagi sel hetkel?“ on pereema Mari murelik.

„Täiesti nõus tunnistajate pahameelega — mõistagi, et nad on pahased, et me ei teinud seda,“ kommenteeris Pärn.

„Minu jaoks on kummaline olukord, kus politsei sisuliselt kriminaalasja kahtluse puhul ei alusta uurimist. Ja inimene, kes on korduvalt varem purjus peaga vahele jäänud, ei pälvi piisavalt tähelepanu, et politsei tema ukse peale koputaks ja aru päriks,“ sõnas Lust.

Vaata Katrin Lusti täispikka intervjuud Erich Kriegeriga:

„Kuuuurija“ skandaalne roolijoodiku lugu on järele vaadatav SIIT.