"Nominatsioon Soomes on väga võimas üllatus. Soomes on meie bändil ja muusikal läinud tõusvas joones ja eelmise aasta jooksul oleme saanud plaadiarvustused kõigis võimalikes kirjutava meedia kanalites, kuid saada nii suure äramärkimise ja omaksvõtu osaliseks on tõeliselt ootamatu,“ märgib Kalkun.

Võitjad kuulutatakse välja 11. märtsil toimuval gaalal Espoo Metro Areenas, mida kannab üle Soome televisioon. Mari Kalkun & Runoruni plaat „Tii ilo“ on nominent ka Eesti muusikaauhindadel Etno/Folk/Rahvalik albumite hulgas.

Mari Kalkun & Runoruni plaadi andis 2015. aastal välja mainekas Soome plaadifirmal Rockadillo Records, kelle artistide hulka kuuluvad RinneRadio, Kimmo Pohjonen, Wimme jpt. „Tii ilo“ salvestati Viljandimaa metsade keskel ning albumi sünniprotsessi juures olid kaastegevad nii eestlased kui soomlased, lisaks bändi austraallasest kontrabassimängija. Rahvusvahelist mõõdet on plaat kogunud pärast ilmumist mujalgi: sügisel 2015 ilmus album Jaapanis, kevad 2016 lubab plaadil jõuda Inglise ja Kesk-Euroopa muusikaturule.

Mari Kalkun & Runoruni album „Tii ilo“ tähistab teel olemist. Ammutades jõudu regilauludest, eesti luulest ja läänemeresoomerahvaste muusikast, kasvab ”Tii ilo” tasastest helimaastikest välja häälte ja pillikeelte metsik orkester. Albumil kõlavad võro, seto, muhu, kihnu ja eesti keel ning nende vähetuntud lähisugulased vadja ja liivi keel. Kuigi bänd on vaid neljaliikmeline, paistavad kõik ansambli liikmed silma oma mitmekülgse pillivaldamise, traditsioonitundmise ja suure fantaasia poolest.