Haridusminister MAILIS REPS ootab teist last. Uut ministrit esialgu oodata ei ole, sest lapsepuhkusele jääda ta ei kavatse. Kuigi teab, et teda hakatakse süüdistama nii töö kui beebi hooletussejätmises.

Millal beebi sünnib?

Eks masinad näitavad erinevaid asju. Kusagil kevadel, märtsi lõpp-aprilli algus.


Kas te ei mõelnud, et paari aasta pärast on uued valimised, et lükata lapsesaamine aasta võrra edasi ja ajastada see valitsuse vahetumise ajaks?

Ma olen kogu aeg tahtnud oma pereelu ja professionaalset elu hästi lahus hoida. Kui me mehega enne abiellumist tegime otsused ja plaanid, siis karjäär ei tohi neid segada. Muidugi tuleb nii karjääris kui peres arvestada teise vajadustega ja vastavalt kohandada, aga ma ei ole tahtnud, et nad üksteist segaksid.

Lapsepuhkusele ma ei kavatse jääda. Ma kujutan ette, et on võimalik vaadata, kuidas asjad lähevad: kui palju on võimalik kodus teha, kus peab kindlasti kohal olema: valitsusistungitel tuleb käia, Riigikogus tuleb käia.

Kui vaadata meie arenenumaid naaberriike, siis on nad ilmselt sellest juba üle saanud, et lapse pärast peab üks pool millestki loobuma. Põhjanaabritel on olnud kümneid ja kümneid sarnaseid kogemusi. Rootsis on naisministritel sündinud 69 last. Hiljuti just Soomes sündisid peaministri büroo juhatajal kaksikud. Kui inimene jääb haigeks, siis ei esita keegi küsimust, kas ta loobub oma ametist. Ta saab ju terveks. Lapseootus on ju veel loomulikum, kui tervis on korras.

Intervjuud loe edasi 1. novembri Kroonikast