Kaks aastat tagasi Ateena öös lubas DIMA BILAN Kroonikale ületuleval aastal tagasi platsil olla ja ära võita. Nii läkski: Venemaa pidas täiega oma lubadust. Mitu aastat on käinud Eurovisioonil Vene maalahing Ukraina vastu. Belgradis rebis Moskva Kiievile järele — 1:1. Tuleval aastal tullakse Venemaale kokku.

 
Mõlemad suurslaavid olid väljas oma hetketšempioniga — Dima Bilan, nagu ka Ani Lorak on maailmalavade tasemel artist. Just nemad tegid ilma, jäid enim silma ka Eurovisiooni lavataguses melus. Ilmne tahe võita, pluss tugev promo-press. Kuulujuttudeni välja, et Venemaa on võidu ette kinni maksnud. Et Dima Bilan on tegelikult gei ja pidevalt «kõva laksu all», ka Belgradis…
Kaks aastat tagasi Ateena öös lubasid umbkeelse Dima eest Vene produtsendid, et ületuleval aastal tuleme tagasi ja võidame. Ateenas hoidis Filipp Kirkorov Bilani ligi — ka pildi peale. Nüüd Belgradis oli kahe mehe vahel õhus konkurentsi, nad liikusid eraldi ega mahtunud ühel ajal samasse pittu. Sellist mäsu nagu Riias vene pahade plikade duo t.A.T.u ümber, kumbki küll ei tekitanud. Aga enda ümber välkuvate kaamerate aastarekordi siiski.
Kroonika pressis kummagagi hetkeks jutu peale Valgevene peoõhtul euroklubi ees treppidel.
Dima sõidutati autoga ette, ei minutitki hiljem, kui auto Kirkoroviga oli läinud.
 

Filipp Kirkorov, miks võistlete oma lauluga Ukraina, mitte Venemaa eest? Ja miks pole tänavu teiega kohal kaaskonda: Judaškin, Zverev, Pugatšova…?
Kirjutan laulu sinna, kui mind kutsutakse. Ärge minult küsige, esitage see küsimus Venemaale!
#end#
Mina teen muusikat, minu eesmärk on pakkuda publikule naudingut. Ma ei tegele kuulujuttudega. Kui ma reageeriks kõigele jamale, mis minust räägitakse-kirjutatakse, siis ma ei seisaks siin, vaid oleks…! Aga elan oma elu. Juba 25 aastat kirjutatakse minu kohta igasugust jama, mis on mulle külge riputatud, nagu teile pressikaart kaela. Kui ma seda tõsiselt võtaks, siis selle taaga all ma ei suudaks kaelagi pöörata. Aga mul on turjaga seni veel kõik korras. Soovitan teile ka mitte lugeda kogu seda jama.
Nemad peaks endal juukseid peast kitkuma, sest nad eksivad minu elu faktidega. Mul on oma elu, ja mitte paha. Minu staatuses pole mul vaja karjuda-kisendada endast igale poole, kuidas lood minuga tegelikult on. Kõik teavad niigi, mida Kirkorov suudab, ära teeb Venemaa jaoks.
Mul on õigus valida, kellega ma tööd teen. Kui kellelegi ei meeldi, pole minu asi. Minul pole häbi töötada Ukraina eest. Minu asi pole rääkida meie võiduvõimalustest. Las räägivad need, kes hääletavad. Mina kirjutasin laulu ja kogu lugu. Tegime ka minu meelest mitte halva šõunumbri. Tähtis pole võit — esimene või teine koht. Peaasi, et see laul saaks Euroopas populaarseks, oleks internetis üleval...
Kirkorov laiutab käsi. Saab pahaseks, välgutab oma pruune silmi. Nagu ikka Stanislavski-maa moodi — teatraalselt. Aga siiski tundub tsaar tänavu Eurovisioonil kuidagi taltunum kui varasematel aastatel. Limusiinigi pole, vaid lihtsalt must Audi A8 sõidab treppi. (Tundub, et just Saksa auto oli europaraadil käpa sisse saanud, sest Audiga sõidutati treppi ka pime grusiin jt.) Filipp paneb Audisse ukrainlanna. Ani istub säärte välkudes efektselt sisse, naeratab-lehvitab veel aknast. Aga tsaari käeviipe peale kaob auto ukraina vambiga öhe. Tsaar jääb platsile ning soojendab end üksi välklampide paistel. Tehes küll asjalikku pealikunägu, lugedes näppudel raz-tva-tri kokku oma tiimi, keda tuleks veel autodesse panna. Patsutab tiimipoisse õlale ning laseb neil omamehelikult vastu patsutada. Paljud neist on neljakümnendaisse jõudnud Filippist poole nooremad. Aga Filipp on platsil kõige pikem, nagu lipp malelaual. Võtnud «viisakalt» ära viimase pressi-tähelepanu, viibutab ta lahkelt lõppkaadriks veel näppu autokatuse kohal, enne kui kaob autosse. Mis seekord polegi väga limusiin, vaid kõigest must Volkswagen, aga Ukraina lipp uhkelt «tagumiku peal».
Auto Kirkoroviga kaob öhe. Ja nagu tellimise peale sõidab euroklubi treppi järgmine, tähe saabumist lubav must sõiduk. Nii ongi — välja astub Vene eurosõdur Dima Bilan. Jääb mulje, nagu oleks auto Bilaniga passinud euroklubi nurga taga. Kuni helistati «staabist», et tsaar Kirkorov lahkus, prints Bilan võib ette sõita. Ega kuulsust pole raisata: jumala pärast, et slaavi suurused üksteiselt tähetolmu ja tähelepanu ära ei tõmbaks.
Kroonika ei hakka proovima, kas Bilani inglise keel on kahe aastaga edenenud, vaid laseb temalgi rääkida vene keeles.
 
Dima Bilan, Ateenast hõbemedal, tulid tagasi ühe sihiga võita. Oled perfektsonist?
Mulle hakkas Eurovisioonil esimese korraga Ateenas meeldima. Võrreldamatu atmosfäär ja lahedad inimesed! Lavašõud võiks muidugi lõpmatuseni täiustada ning liiale minna. Tähtis on tunnetada piiri, kus pidama jääda: nüüd on kõik paigas ning ei enam.

Ajakirjanikud kuulutavad Venemaale juba esikohta. Teie ei pööra sellele mingit tähelepanu?
Ei no muidugi on see meeldiv. Aga põhimõtteliselt jah… Olen õnnelik. Tore, et levib selline arvamus. Märk sellest, et mul on palju fänne. Aga kui ausalt, siis pigem tekitab see juurde rohkem vastutustunnet ja pingeid oma esinemise ees.

Kas Ukraina on põhikonkurent?
Ei no kõigil on siin võimalus võita…

Selle peal paneb turvamees oma kämbla otsustavalt Dima tagumikule ning talutab ta rahvahulgast edasi euroklubisse sisse. Dima tippmodellist pruut Elena Kuletskaya peab vaatama, kuidas ise hakkama saab. Jalutab Dimale järele, täiesti turvamata. Uksel heidab Dima küll tema suunas otsiva pilgu, aga turvamees lükkab poisi otsustavalt sisse. Rongkäik sibab Dima kannul üles saali, kus mürtsub täiega pidu. Kroonika püüab treppidel tippiva ja lihtsurelike ringi jäänud Dima pruudiga jutule saada. Too naeratab ning vangutab pead: «Selles müras ma ei kuule midagi, vabandust!»
Üleval lükatakse Dima valgevene Ruslaniga kokku. Mõlemad poisid on ühtmoodi mustad ja pisikesed nagu keksiv rongapoeg «Prostokvašino» multifilmist. Kaamerad-mikrofonid sirutuvad nüüd seda igatsevamalt, et väljanäitusel on korraga kaks tähte. Kokakoola lett kukub vaat et ümber. Vene trikk toimib Euroopa peal.
 
Selles tulvas enam Dimale-Ruslanile ligi ei pääse. Õnneks usaldasid reamehed Dima tiimist Kroonikale tagamaid laululahingust Vene versus Ukraina.
Kirkorov olla solvunud Venemaa paadamite peale juba viis aastat tagasi, kui ta Vene finaalis teiseks jäeti ja Riiga võistlema ei pääsenud. Sellest peale on ta Valgevene ja tänavu Ukraina euroasja ajanud. «Kes paremini maksab, selle juures Kirkorov töötab. Näiteks Angelica Agurbashi (Valgevene eurolaulja 2005) investeeris tema mees, kes on kogu Valgevene lihatööstuse oligarh.
Nüüd aga lahvatas Vene ja Ukraina poptöötuse sõda uue hooga. Nimelt lahutanud Dima Bilani tööstuse direktor Jana Rudkovskaja oma miljardärist abikaasast, kes perestroika ajal sai käima Moskva lähikonnas kõva põllumajandusäri. «Rikkurist mehe rahaga pani temast paarkümmend aastat noorem Jana oma muusikatööstuse püsti. Ja nüüd nad jagasid avalikult oma lapsi, Vene telekanalitel jooksid kohutavad otsereportaažid kohtust. Oli suur skandaal Moskvas. Ja kuna Jana töötab ammu Dimaga, siis, et naisele käru keerata, ütles ta eksmees Batšurin, et edaspidi spondeerib ta Eurovisioonil ainult Ukrainat. Ani Lorakit ei tunta muidugi veel nii hästi kui Dimat. Aga Rudkovskaja mees on raha alla pannud. Pealegi on Rudkovskaja mehe naise vend Moskva meer Luškov ise!»
Nii et nüüd Belgradis oli kõige tipuks Dimal ja kogu Vene delegatsioonil keelatud Ukraina peole minna! Batšurin esines euronädalal Venemaa ühel vaadatavamal telekanalil avaliku pöördumisega, et kui ta eksnaine Vene delegatsiooniga oma nägu Ukraina peol näitab, ei lasta neid sisse: «Sest milleks meile peole konkurendid!»
Mõistagi eiras Bilan oma delegatsiooniga seda käsku. Aga venelased kartsid võiduööl, et Dimat võivad seepeale nüüdsest rasked ajad ees oodata… Naine peksab raha Dimasse, aga mees Ukrainasse, olgu pealegi ka Belgradis Bilani kannul teise koha võitnud Ani Lorak Moskva superstaari-konkursilt kerkinud täht.
Bilani videote kaubamärgina vahelduvad neis ranna- ja voodistseenides vene topmodellidest kaunitarid, kohalike (nafta)oligarhide tütred. Klippide sisu oli küll sama: neist igas piidleb-piirab Bilani uus sire linalakk. Kõik Vene rikkurite tütred ja/või tippmodellid. Neist ühega kihlas Vene ajakirjandus Dima juba aastatid tagasi ja lubas pulmi. Intervjuus Kroonikale Tallinna Linnahallis tõrjus Dima küll: «Naudin oma uues Moskva kesklinna korteris üksielamist.»
 
Dima seksis Kreeka taustalauljaga Belgradi melus oli muidu Euroopa moepealinnades resideeriv vene tippmodell Elena taas kohal ja pildi peal Dimat pruudina saatmas. «Jah, see on puhas pakazuhha pressile,» reetis üks Vene tiimitöötaja peomelus Kroonikale. «Elena pole tegelikult ise väga kuulus, tema karjäär põhinebki rohkem sellel, et olla Moskva glamuuripidudel Dima käevangus. Aga kõik meie tiimis teavad, et Dima on gei. Nägin ise seda oma silmaga Ateenas.»
Dimat oodati lavale, finaali alguseni oli jäänud kümme minutit. Tähte aga ei kusagil. Otsiti kõikjalt ning jäi ainult üks koht. «Viimasel hetkel leidsime ta meestetualetist ühe kreeka tantsupoisiga,» tunnistab naine, kes ise Dimale tualetti järele läks, vene mehed seda ei julgenud… Nagu inglane George Michael Ameerikas. «Dima on gei. Kirkorovi kohta täpselt ei tea, ta ikka on vist kõigiga…»
Usutakse, et algul oli Põhja-Kaukaasiast Moskvasse täheks saama tulnud tšerkessi poiss «normaalne». Kuni mogulprodutsent, paar-kolm aastat tagasi oma eluküünla läbi põletanud Juri Aizenšpis tegi poisist superstaari ja pööras ta ümber «oma usku».
Serblaste «Kroonika» esikaanele lekkisid euronädalal «paljad» pildid Bilanist. Tiimitöötaja sõnul on need tehtud aastaid varem, kui tšerkess Moskvasse õnne otsima tuli. «Ega tal kerge olnud, ta oli mujalt… Tuli alustada modellina.» Tänase superstaari aktipilte enam naljalt ei leia. Aeg-ajalt lekitatakse need siin-seal internetis välja, aga koristatakse siis «havi käsul» ka kohe ära.
Esimesel pressikal tundusid venelased hästi ülbed. Vastused olid Dimale paberil ette kirjutatud. Eesti fännid kahtlustasid, et Dima on pidevalt rohkem või vähem pilves.
«Teiste kohvrid nuusutatakse lennujaamas läbi, aga tema tuleb Moskvast, taskud punnis, keegi ei kontrolli,» teab üks, kes turismialal töötab. «Ma olen mures ta pärast. See peab olema mingi aine, mis võtab tal hirmu ära. Kokaiin on see, mida ta kogu aeg tarvitab, millest ta on sõltuvuses. Heroiin see ei saa olla, sest siis oleks ta hambutu ja paks. Midagi peab olema veel — mingi Mendelejevi tabel, mis hoiab teda püsti…»
Nii või teisti usub-lubab Dima tiim, et see poiss on Vene esimene maailmakaliibriga poptäht.
Pugatšova on eelmise põlve madonna, ka Kirkorov produtseerib juba rohkem teisi, nooremaid. Dima aga sõitvat juba praegu USA ja Jaapani vahet. Eurolaulu ja uue plaadi tegi talle kuulus Timberland, Dima on duetti laulnud Nelly Furtado ja Christina Aquileraga.

 
 
Pärast krahhi Meie «Leto sveti» osaks jäi tagantpoolt kolmas koht.
Helilooja Priit Pajusaar on üritanud eurot teha nii iiri kui setu võtmes, isegi Eha Urbsalu robot-diskoga. Ei õnnestunud ka Kreisiraadioga. Kaotuseõhtul oli heliloojale toeks Kreisiraadio Hannes Võrno.
Eestil aga läks nii, nagu Paadam igal aastal lubab: «Võitis sõprus!» Paadami suust kõlab see kül1 klišeena, aga tõesti Belgradiski tundus nii. Eesti finaali ei pääsenud, küll aga avastasime Serbia, kuhu eestlane muidu naljalt ei satuks. Ukraina suurpeole olla kuuldavasti kutsutud ka Kreisraadio. Usutavasti ikka tänu Paadami sõprussildadele Kirkoroviga. Aga kuna Leinatamm oli ära Eestis, juhtimaks «Laululahingu» finaali, siis kahe mehega Kreisiraadio lavale minna ei tahtnud. Võimalusest loobuti. Küll aga keksis-kniksutas Ukraina vennasrahvaste peol oma laulu ära Rootsi.