Armastus esimesest pilgust

Eve ja Dean olid mõlemad 26aastased, kui esimest korda kohtusid. 1971. aastal suvel Moskva filmifestivalil. See oli armastus esimesest silmapilgust ja mõlemad olid abielus.

Eve Kivi on Õhtulehele rääkinud, et lahutas abielu Deani pärast.

"Armastuse pärast," tähendas ta ja lisas, et ei kahetse oma elus ühtegi sammu, mis seotud Deaniga. Tal on mehest palju pilte ja muu hulgas ka foto, mis tehtud vahetult pärast esimest armuööd Deaniga.

Eve on ajakirjanduses rääkinud, et tema suhe Dean Reediga kestis vahelduva eduga 15 aastat. Samuti on Eve kirunud Reedi abikaasat: "See oli õudne. Honecker (Erich Honecker, Saksa DV riigipea – toim.) valis talle naise. Mulle öeldi, et see naine oli isegi Honeckeri kauge sugulane. Tal oli hundikurk, kõri oli kõik nähtaval. Lõõpisin ikka Deaniga, et kas voodis tõmbad talle koti pähe või... Hirmus, hirmus peletis oli see naine. Poliitilistel põhjustel pandi nad paari, Deanil polnud ju muud võimalust."

Eluloos vähe Deani

15aastat kestnud suhtesse jäid romantilised armastusavaldused, reisid, tülid ja leppimised. Kohtuti igal pool maailmas. Kuigi Eve ja Dean tahtsid abielluda, ei lubatud mehel seda teha. Ja kuigi Eve tahtis Deaniga last, jäi ka see pelgalt unistuseks.

Kuigi Eve Kivi on oma armuloost ajakirjanduses ohtralt rääkinud, jääb aastal 2010 välja tulnud elulugu sel teemal napiks. Kui pildid välja jätta, kirjutas ta Dean Reedist vaid napilt kahel leheküljel.

Kivi räägib küll sellest, kuidas ta maskeeritult hotellidesse sisse-välja hiilis, kuid mitte sellest, et paralleelselt oli Reedil Ida-Saksa naine ja viimasega isegi tütar.

Nägi surma unes

47aastaselt Dean Read suri. Ta leiti Berliini lähedalt järvest surnuna. Eve nägi surma unes ette.

"Ma nägin Deani tema surmaööl unes, ta ütles mulle oma mõrvamise kuupäeva. See on täiesti kummaline. Ärkasin oma suvilas hommikul suure nutuga, öösärk eest pisaraist märg, sest teadsin: Dean on surnud. Ta tõi unes oma kohvri, ma avasin selle, seal olid taskurätid, pisaraist märjad rätikud. Hakkasin lugema kuupäevi, 9, 12... Korrutasin inglise keeles twelve, twelve... Ja Dean ütles mulle veel, et sina pead seda tegema. See tähendab – avalikustama, et teda ähvardati. Hiljem sain aru, et üheksandal pidi midagi juba juhtuma, eks talt nõuti midagi, ja 12. juunil ta tapeti," meenutas Eve üheksa aastat tagasi.